Αθλητικά

Υπόθεση Λασανά Ντιαρά: Ανω κάτω οι ευρωπαϊκές ομάδες – Απόφαση σταθμός από το δικαστήριο της ΕΕ

Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θυμίζει την ήρεμη κατάσταση που επικρατεί πριν από μία καταιγίδα, λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων που θα προκύψουν σε θέματα μεταγραφών, εφόσον υπάρξει δικαίωση του Ντιαρά από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια δικαστική υπόθεση που «τραβάει» από το 2014.

Το Δικαστήριο της ΕΕ θα ανακοινώσει την Παρασκευή την ετυμηγορία του για την υπόθεση του Ντιαρά, εναντίον της FIFA και το αποτέλεσμα ενδέχεται να αλλάξει το στάτους των κινήσεων στο μεταγραφικό παζάρι. Μεγάλοι ηττημένοι θα είναι οι σύλλογοι σε μία τέτοια περίπτωση.

 

Η υπόθεση Ντιαρά – Λοκομοτίβ Μόσχας

 

Ο πρώην παίκτης των Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης, αγωνιζόταν το καλοκαίρι του 2014 για την Λοκομοτίβ Μόσχας από την Ρωσία. Ο Γάλλος διεθνής βρισκόταν σε αντιπαράθεση με την ομάδα για τον μισθό του, με τον σύλλογο να κρίνει ότι η συμπεριφορά του Ντιαρά παραβιάζει τους όρους του συμβολαίου, τερματίζοντας την συνεργασία τους.

Ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης, Lassana Diarra (L) συγκρούεται με τον αρχηγό του LA Galaxy, Landon Donovan, κατά τη διάρκεια του φιλικού τους στο Rose Bowl στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια στις 7 Αυγούστου 2010. Η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε με 3-2.
Ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης, Lassana Diarra (L) συγκρούεται με τον αρχηγό του LA Galaxy, Landon Donovan, κατά τη διάρκεια του φιλικού τους στο Rose Bowl στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια στις 7 Αυγούστου 2010. Η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε με 3-2.

MARK RALSTON via Getty Images

Οι Ρώσοι έφτασαν την υπόθεση στην FIFA αξιώνοντας αποζημίωση. Παρά τους ισχυρισμούς του Ντιαρά, η FIFA τάχθηκε με το πλευρό του συλλόγου, επιπλήττοντας τον παίκτη με πρόστιμο ύψους 10.5 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο Ντιαρά δέχθηκε μια ενδιαφέρουσα για εκείνον πρόταση από την βελγική Σαρλερουά, με τους Βέλγους ωστόσο να βάζουν ως προϋπόθεση στην FIFA, πως ο παίκτης μπορεί πρώτον να μετακινηθεί ως ελεύθερος και δεύτερον ότι ο σύλλογος δεν θα επιβαρυνθεί με κανένα κόστος μεταγραφής.

Η FIFA δεν έδωσε τις απαραίτητες εγγυήσεις λέγοντας ότι για να πραγματοποιηθεί η μεταγραφή θαπρέπει να δωθεί η εξουσιοδότηση από το πρωτάθλημα. Ο Ντιαρά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την μεταγραφή και ως εκ τούτου προέβη σε νομικές ενέργειες κατά της FIFA και της βελγικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, με βασικό επιχείρημα την απώλεια εσόδων.

Ο Πρόεδρος της FIFA Gianni Infantino.
Ο Πρόεδρος της FIFA Gianni Infantino.

via Associated Press

 

Αναγνώριση από το Δικαστήριο της ΕΕ

 

Την ώρα που η υπόθεση του Ντιαρά παραμένει σε εκκρεμότητα στο Βέλγιο, το Δικαστήριο της ΕΕ αναγνωρίζει στην υπόθεση του Γάλλου, κάποιες αρχές του Δικαίου της ΕΕ: Το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης ενός ατόμου και το δικαίωμα της διατήρησης του ανταγωνισμού στις εσωτερικές αγορές.

Νωρίτερα μέσα στην χρονιά, ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ, Maciej Szpunar, έθεσε τα εξής ερωτήματα, γύρω από την υπόθεση: Έδρασε η FIFA ως ποδοσφαιρική θεσμική αρχή ενάντια στην ελευθερία του Ντιαρά να μετακινηθεί στην Σαρλερουά, όταν του αρνήθηκαν την εξουσιοδότηση; Η υποχρέωση στο νέο κλάμπ να καλύψει το κόστος της αποχώρησης ενός παίκτη από το προηγούμενο κλάμπ, επηρεάζει την δυνατότητά του να διαπραγματευτεί; Οι μεταγραφικοί κανονισμοί της FIFA οδηγούν σε τέτοια αποτελέσματα;

Η απάντηση του Szpunar στα παραπάνω ερωτήματα ήταν καταφατική. Εάν το δικαστήριο αποφασίσει το ίδιο, τότε πρόκειται να υπάρξουν κρίσιμες αλλαγές στο σύστημα των μεταγραφών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ο Γάλλος Lassana Diarra διαμαρτύρεται κατά τη διάρκεια του διεθνούς φιλικού αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας στο Wembley Stadium στο Λονδίνο, Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015.
Ο Γάλλος Lassana Diarra διαμαρτύρεται κατά τη διάρκεια του διεθνούς φιλικού αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας στο Wembley Stadium στο Λονδίνο, Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015.

via Associated Press

 

Οι αλλαγές που θα υπάρξουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Πώς επηρεάζονται οι σύλλογοι

 

Στην περίπτωση που το δικαστήριο ταχθεί με το μέρος της FIFA, τότε η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κάθε παίκτης θα έχει το ελεύθερο να «σπάσει» το συμβόλαιο με τον σύλλογό του και να διαπραγματευτεί με όποια ομάδα θέλει, χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση για το νέο κλάμπ. Φυσικά, ο παίκτης θα πρέπει να αποδεικνύει τον λόγο για τον οποίο αναγκάστηκε να «σπάσει» το συμβόλαιο.

Η δύναμη των διαπραγματεύσεων σε μια τέτοια περίπτωση φεύγει από τα χέρια των ανθρώπων της ομάδας και περνάει στα χέρια του παίκτη και του ατζέντη του. Αυτό θα οδηγήσει δίχως αμφιβολία σε πολλά «διαζύγια» και μεγάλη ασάφεια ως προς τα κόστη των μεταγραφών ή τις ρήτρες που συνηθίζουν να βάζουν αρκετοί σύλλογοι ανά τον κόσμο σε παίκτες. Ενδεχομένως μία τέτοια κατάσταση να οδηγήσει στην δημιουργία ενός νέου σώματος, που θα αποφασίζει ποια θα είναι η αποζημίωση προς ένα κλάμπ και από ποιον.

Ο Ντιαρά έχει αγωνιστεί μεταξύ άλλων σε Άρσεναλ, Τσέλσι, Πόρτσμουθ, Ρεάλ, Ανζί, Μαρσέϊγ, Παρί Σεν Ζερμέν, είναι 34 φορές διεθνής με την Εθνική Γαλλίας και έχει κατακτήσει πληθώρα τροπαίων όπως την αγγλική Premier League, το ισπανικό πρωτάθλημα, καθώς και το πρωτάθλημα Γαλλίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button