Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Βαρδής Βαρδινογιάννης: Η εξορία και η απόπειρα δολοφονίας από τη 17Ν -H Mercedes-θηρίο που άντεξε στις ρουκέτες

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους του ελληνικού επιχειρείν, πέθανε στα 91 του χρόνια.

Πολυσχιδής προσωπικότητα με επιχειρηματικό εκτόπισμα και τεράστια φιλανθρωπική προσφορά, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης έχτισε έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους που καλύπτει ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων ενώ έδωσε πνοή μαζί με την σύζυγό του Μαριάννα, στο Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και το Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ.

Βαρδής Βαρδινογιάννης / Φωτογραφία: IntimeNews

Η εξορία

Η πορεία του Βαρδή Βαρδινογιάννη ξεκίνησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό, με όνειρο να γίνει αξιωματικός, σχέδιο που ανετράπη από την χούντα των Συνταγματαρχών, καθώς οι επικεφαλής της τού ζήτησαν να αποστρατευτεί, όταν αρνήθηκε να μεταφέρει εξόριστους στα ξερονήσια, ως κυβερνήτης πλοίου.

Ο ίδιος μυήθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού και βοήθησε στην εξασφάλιση του ανεφοδιασμού των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος.

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης οδηγήθηκε στη συνέχεια στην εξορία, στην Αμοργό, πριν αποστρατευτεί. Ο ίδιος δεν μίλησε ποτέ για την εξορία, ωστόσο το έκανε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε μια σπάνια αναφορά για την περίοδο εκείνη.

«[…] στην Αμοργό, όπου νέα κοπέλα, αφήνοντας πίσω δύο μικρά παιδιά και ένα βρέφος στην μητέρα μου να τα φροντίζει, με την καρδιά γεμάτη αγωνία αλλά προπαντός γεμάτη αγάπη, πήγαινα να συναντήσω τον άνδρα μου που ήταν εξόριστος, ως αντιστασιακός Αξιωματικός του Ναυτικού. Εκεί ένιωσα και δεν θα το ξεχάσω ποτέ, πόση ζεστασιά και πόση καλοσύνη μπορεί να χωρέσει ένα τόσο δα καμαράκι. Ήταν η αλληλεγγύη των ντόπιων που μας κράτησε όρθιους και τους ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για αυτή τους την αγάπη και τη συμπαράσταση. Όλοι τότε μαζί και ο κίνδυνος απέναντί μας. […]», είχε γράψει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη τον Απρίλιο του 2022

Βαρδής Βαρδινογιάννης: Η απόπειρα δολοφονίας από 17Ν

Χρόνια μετά, το πρωινό της 20ης Νοεμβρίου του 1990, η 17Ν εκτόξευσε τρεις ρουκέτες εις βάρος του. Οι ρουκέτες βρήκαν ως στόχο το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο οποίος σώθηκε λόγω της ισχυρής του θωράκισης αλλά και της μη συντονισμένης πυροδότησης βόμβας τοποθετημένης σε σταθμευμένο όχημα.

«Σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι» είπε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης στο φίλο του Αντώνη Λιβάνη, τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου, μετά την επίθεση.

Στην ομολογία του το 2002, ο συλληφθείς Χριστόδουλος Ξηρός παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στην απόπειρα δολοφονίας του Βαρδινογιάννη, όπως και τριών ακόμη μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το ρεπορτάζ του Αργύρη Ντινόπουλου λίγο μετά την απόπειρα, είναι χαρακτηριστικό για το τι συνέβη εκείνο το πρωινό στην Εκάλη: «Κάθεται στο πίσω κάθισμα της θωρακισμένης του Mercedes. Ακολουθεί μια ακόμη Mercedes με τρεις σωματοφύλακες. Διασταύρωση των οδών Βάρναλη και Γεωργίου Παπανδρέου στην Εκάλη, ώρα 09:17. Μια ισχυρότατη έκρηξη ακινητοποιεί τα δύο αυτοκίνητα. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης πετάγεται έξω. Μας την έπεσαν, είναι η πρώτη του κουβέντα. Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Ευτυχώς τη γλιτώσαμε». Ψύχραιμος, απομακρύνεται από το αυτοκίνητό του και πηγαίνει σε ένα περίπτερο λίγο πιο κάτω. Κάνει ένα τηλεφώνημα. Λίγα λεπτά αργότερα εμφανίζεται μια τρίτη Mercedes. Στο τιμόνι ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, αδελφός του, και η γυναίκα του Αγάπη. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης μπαίνει μέσα, κάθεται στο μπροστινό κάθισμα και φεύγουν με ταχύτητα προς την Αθήνα».

Exit mobile version