Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Τρόπο να στηριχθούν οι ελαιοπαραγωγοί που πλήττονται από την κλιματική κρίση διερευνά το ΥΠΑΑΤ

Χρηματοδοτικό εργαλείο από την Ε.Ε. για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών που πλήττονται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες λόγω της κλιματικής κρίσης διερευνά το ΥΠΑΑΤ για το 2025, όπως διευκρίνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας τη Δευτέρα (16/12) σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου.

Ο ΥφΑΑΤ ερωτηθείς από τον κ. Αθανασίου αν υπάρχει σχέδιο της πολιτείας για στήριξη των παραγωγών ελιάς λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας στο νησί της Λέσβου, επεσήμανε αρχικά ότι ο ΕΛΓΑ και η ΔΑΟΚ διενήργησαν ελέγχους από τους οποίους προκύπτει ότι υπάρχει μείωση της παραγωγής λόγω της ξηρασίας.

Ο κ. Σταμενίτης επεσήμανε ότι οι απώλειες στην παραγωγή από την συρρίκνωση και αφυδάτωση του ελαιοκάρπου δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, υπογράμμισε ωστόσο ότι το ΥΠΑΑΤ θα διερευνήσει την ύπαρξη άλλου εργαλείου, εφόσον πληρούνται οι δημοσιονομικές και θεσμικές προϋποθέσεις για Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις ή για αποζημιώσεις λόγω ξηρασίας μέσω κάποιου χρηματοδοτικού εργαλείου από την ΕΕ.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι σαφής εικόνα για την επιλογή του χρηματοδοτικού εργαλείου θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής, κατά τους πρώτους  μήνες του 2025.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη της παραγωγής ελαιοκάρπου στη Λέσβο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα έχουμε πιο ακριβή στοιχεία τους πρώτους μήνες του 2025. Τότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για την επιλογή του χρηματοδοτικού εργαλείου που θα στηρίξει τους παραγωγούς της ελιάς στη Λέσβο και σε ολόκληρη τη χώρα» πρόσθεσε ο ΥφΑΑΤ.

Άλλωστε, την αναγκαιότητα να «τρέξει»  ειδικό πρόγραμμα  από την ΕΕ για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών που πλήττονται από την κλιματική κρίση είχε εκφράσει  στη συνέντευξη που παραχώρησε, πριν λίγο διάστημα (29/11), στην «ΥΧ» ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας, ο οποίος, μεταξύ άλλων διευκρίνισε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα το υπουργείο δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια, υπογρμμίζοντας τα εξής: «πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο των χωρών της Μεσογείου, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες – και από μέρους της χώρας μας- στο πλαίσιο της MED9 και ναι, πρέπει να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα από την ΕΕ. Ελπίζω ότι θα υπάρξουν εξελίξεις, μιας και είναι ένα κοινό πρόβλημα που απαιτεί κοινές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ».

Exit mobile version