Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Τρόμος στη Μεσόγειο: Ανακαλύφθηκε νέο είδος καρχαρία στα νερά της Αλβανίας – Η σπάνια ιδιότητά του

Ένα είδος σπάνιου καρχαρία βρέθηκε πρόσφατα στα ανοικτά της Αλβανίας.

Ο απειλούμενος με εξαφάνιση γωνιακός καρχαρίας (Oxynotus centrina) αλιεύθηκε από εμπορική μηχανότρατα στα ανοικτά του νησιού Sazan – ενός ακατοίκητου στρατιωτικού νησιού – σε βάθος περίπου 200 μέτρων.

Ο καρχαρίας είναι ο πρώτος του είδους του που ανακαλύφθηκε με λευκισμό, μια γενετική διαταραχή που διαταράσσει την παραγωγή μελανίνης, προκαλώντας μείωση του χρωματισμού, αναφέρουν οι επιστήμονες σε μια νέα μελέτη. Σε αντίθεση με τον αλμπινισμό, κατά τον οποίο τα ζώα στερούνται εντελώς τη μελανίνη και έχουν κόκκινη ίριδα, οι λευκιστικοί καρχαρίες έχουν φυσιολογικό χρωματισμό της ίριδας, ακόμη και αν φαίνονται εντελώς λευκοί.

Με τον λευκισμό, «ένας οργανισμός μπορεί ακόμα να παράγει μελανίνη, αλλά δεν την έχει σε ορισμένες περιοχές ή σε ολόκληρο το σώμα», δήλωσε στο Live Science ο επικεφαλής συγγραφέας Andrej Gajić, διευθυντής του Sharklab ADRIA στην Αλβανία. Αυτός ο καρχαρίας ήταν λευκιστής, αντί για αλμπίνος, επειδή «ήταν αξιοσημείωτα χλωμός με σχεδόν υπόλευκες κηλίδες στην ουρά, αλλά τα μάτια έδειχναν φυσιολογική χρώση του αμφιβληστροειδούς», πρόσθεσε. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 16 Οκτωβρίου στο Journal of Fish Biology, είναι η πρώτη περιγραφή λευκισμού σε γωνιώδεις τραχείς καρχαρίες και η πρώτη καταγραφή μιας διαταραχής της χρωστικής στην οικογένεια Oxynotidae.

Οι γωνιακοί καρχαρίες είναι συνήθως σκούροι γκρι-καφέ ή μαύροι σε όλο τους το σώμα, με σκούρες κηλίδες στο κεφάλι και στα πλευρά τους, που τους βοηθούν να εναρμονίζονται με το περιβάλλον τους. Οι εικόνες δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος ήταν ανοιχτόχρωμος με λευκογκρίζες κηλίδες. Η σωματική του υγεία φαινόταν κατά τα άλλα ανεπηρέαστη από τον παράξενο χρωματισμό του.

Ο γωνιώδης τραχύς καρχαρίας συναντάται στις ανώτερες πλαγιές του ανατολικού Ατλαντικού Ωκεανού, κολυμπώντας σε βάθη έως και 1300 μέτρα.

Οι διαταραχές στο χρώμα είναι «εξαιρετικά σπάνιες» μεταξύ των καρχαριών και μόνο 15 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί ποτέ, δήλωσε ο Gajić. Εξήγησε ότι ο λευκισμός είναι κυρίως γενετική διαταραχή και μπορεί να προκαλείται από ανωμαλίες που επηρεάζουν την παραγωγή ή την κατανομή της μελανίνης.

«Διαταραχές κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε μη φυσιολογικά μοτίβα μελάγχρωσης», είπε. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, άλλες αιτίες για τις αλλαγές στον χρωματισμό θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν την έκθεση σε ρύπους, τις αυξημένες θερμοκρασίες, τις ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και την ενδογαμία εντός απομονωμένων πληθυσμών.

Η Vlorë, η περιοχή όπου αλιεύθηκε ο καρχαρίας, θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό hotspot για καρχαρίες και σαλάχια. Στην περιοχή αυτή συναντώνται και άλλα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως ο μικρός καρχαρίας-γουλιάρης (Centrophorus uyato) και το σαλάχι-πεταλούδα (Gymnura altavela). «Ορισμένα από αυτά, όπως τα σαλάχια αγκαθωτή πεταλούδα, δεν έχουν καταγραφεί προηγουμένως στην Αδριατική Θάλασσα αυτόν τον αιώνα», δήλωσε.

*Με πληροφορίες από livescience.com

Exit mobile version