Πρόσφατη μελέτη σχετικά με τη δύναμη και την ικανότητα ισορροπίας σε σχέση με τη γήρανση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, λόγω της σταδιακής φθοράς των μυών, μερικές απλές ασκήσεις που μπορείτε να εκτελέσετε στο σπίτι σας θα μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια την ηλικία του σώματός σας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα το IFL Science, με περίπου 14 εκατομμύρια ηλικιωμένους ενήλικες στις ΗΠΑ να αναφέρουν πτώση σε κάποιο σημείο κατά το 2020, επομένως η έρευνα αυτών των βασικών δεικτών γήρανσης και των επιπτώσεών τους στην ισορροπία θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης των ηλικιωμένων πληθυσμών.
Τι έδειξε σχετική μελέτη
Μια ομάδα ερευνητών διεξήγαγε τη μελέτη σε 40 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και αξιολογήθηκαν η δύναμη της λαβής των άνω άκρων και η δύναμη των γονάτων, καθώς και εργασίες που περιλάμβαναν διμερείς στάσεις (ορθοστασία και στα δύο πόδια) με ανοιχτά και κλειστά μάτια, όρθια βάδιση και μονομερείς στάσεις (ορθοστασία στο ένα πόδι), δοκιμάζοντας την ισορροπία τόσο του κυρίαρχου όσο και του μη κυρίαρχου ποδιού.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η βάδιση δεν φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά από την ηλικία, ενώ η δύναμη και η ισορροπία επηρεάζονται. Παρά τις διαφορές φύλου που υπήρχαν στις δοκιμασίες δύναμης, οι δοκιμασίες ισορροπίας δεν έδειξαν προκαταλήψεις που να σχετίζονται με το φύλο των συμμετεχόντων. Ενώ οι μετρήσεις δύναμης φάνηκε να επηρεάζονται λιγότερο από την ηλικία, η ικανότητα ισορροπίας σε όλες τις ομάδες επηρεάστηκε σημαντικά, με τις πιο εμφανείς επιδράσεις της ηλικίας να παρατηρούνται στην ικανότητα των συμμετεχόντων να στέκονται στο ένα πόδι.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο PLOS One, δείχνουν ότι στις συνθήκες με το ένα πόδι, η διάρκεια της ισορροπίας μειώθηκε με ρυθμό 2,2 δευτερολέπτων ανά δεκαετία στη μη κυρίαρχη πλευρά και 1,7 δευτερολέπτων ανά δεκαετία στην κυρίαρχη πλευρά. Στις αμφίπλευρες συνθήκες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν αύξηση της ταλάντωσης της στάσης κατά 6,3% ανά δεκαετία με τα μάτια ανοιχτά και 10,4% για τα κλειστά μάτια.
Αν και το μέγεθος του δείγματος της μελέτης είναι πολύ μικρό με σχετικά στενές ηλικιακές παραμέτρους για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τις μετρήσεις της, αναδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η μυϊκή φθορά επηρεάζει συγκεκριμένες λειτουργίες του σώματος.
Τι είναι η σαρκοπενία
Η σαρκοπενία αναφέρεται στην επιδείνωση της μυϊκής μάζας, της δύναμης και της λειτουργίας. Ενώ η σαρκοπενία μπορεί να επηρεάσει άτομα μέσης ηλικίας, συνδέεται γενικά με την επιδείνωση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ιδίως σε όσους πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Υπολογίζεται ότι μεταξύ 5 και 13% των ατόμων ηλικίας 60-70 ετών πάσχουν από σαρκοπενία και μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων.
Από την πλευρά τους, οι συγγραφείς της επιστημονικής έρευνας αναφέρουν: «Η σαρκοπενία είναι μία από τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις της γήρανσης, με αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας, δύναμης και λειτουργικότητας. Η επαρκής μυϊκή δύναμη, η αποτελεσματική βάδιση και η καλή ισορροπία, οι οποίες μειώνονται με την ηλικία, συμβάλλουν καθοριστικά στην ανεξαρτησία και την ευημερία. Η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η γήρανση επιδεινώνει τις παραμέτρους, που σχετίζονται με την ισορροπία και τη δύναμη, είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους κλινικούς γιατρούς».