Ο χειμώνας είναι γνωστό πως συνδυάζεται με ορεινούς προορισμούς, τζάκι, βουνίσιο αέρα και την καλύτερη παρέα. Αυτά αρκιβώς μπορείς να τη βρείς δίπλα στην Αθήνα. Η Βυτίνα απέχει περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά από την Αθήνα και είναι ένας από τις καλύτερες εκδρομές που μπορείτε να κάνετε τον χειμώνα.
Ο αγαπημένος προορισμός και ο δρόμος της…Αγάπης
Βρίσκεται στην Ορεινή Αρκαδία και είναι χτισμένη σε μια κατάφυτη περιοχή σε υψόμετρο 1.033 μέτρων. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και είναι ένας από τους πιο αγαπητούς οικισμούς για διαμονή στην Ορεινή Αρκαδία.
Θυμηθείτε επίσης τα 4 + 1 ορεινά χωριά ιδανικά για χειμερινή εκδρομή
Ολόκληρος ο οικισμός είναι από μόνος του ένα αξιοθέατο, ωστόσο μη λησμονήσετε να περιδιαβείτε τον Δρόμο της Αγάπης, την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, το Λαογραφικό Μουσείο και το Φαράγγι του Λούσιου.
Στη Βυτίνα θα φάτε καλό φαγητό και επίσης μπορείτε να αγοράσετε τοπικά προϊόντα για να πάρετε μαζί σας πίσω στην Αθήνα.
Ιερός Ναός Αγίου Τρύφωνα
Πάνω στην κεντρική πλατεία δεσπόζει το πιο γνωστό, μάλλον, αξιοθέατο του χωριού. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Τρύφωνα, χτισμένος το 1846 με γκρίζο μάρμαρο, είναι το αληθινό σήμα-κατατεθέν της Βυτίνας και το σημείο όπου δίνουν ραντεβού ντόπιοι και επισκέπτες.
Αξίζει να επισκεφθείτε και το εσωτερικό του για να θαυμάσετε τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες και τον καλοφτιαγμένο τρούλο απ’ όπου κρέμεται ένας πολύ μεγάλος κρυστάλλινος πολυέλαιος. Ο οικισμός γιορτάζει τον πολιούχο του την 1η μέρα του Φεβρουαρίου με μεγάλη γιορτή στο κέντρο του χωριού.
Λαογραφικό Μουσείο
Επίσης στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας, το Λαογραφικό Μουσείο αποτελεί μία αληθινή ηθογραφική αποκάλυψη, φιλοξενώντας πολλά ιστορικά εκθέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα στο μεγάλο χωριό της Αρκαδίας. Γεωργικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, παραδοσιακές φορεσιές, αργαλειοί, σκεύη οικιακής χρήσης, ιστορικά ντοκουμέντα και πολλές φωτογραφίες από τη Βυτίνα μίας άλλης εποχής, φανερώνουν αρκετά για την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη του τόπου, ο οποίος θεωρείται πλέον ένας από τους δημοφιλέστερους σταθμούς στο ορεινό τμήμα της Πελοποννήσου.