Ο 41χρονος, ο οποίος ονομάστηκε «βασιλιάς του μικρού βίντεο», βρέθηκε στην κορυφή της λίστας πλουσίων Hurun China για πρώτη φορά με 49,3 δισεκατομμύρια δολάρια (37,9 δισεκατομμύρια £).
Ο κ. Yiming παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ByteDance, της μητρικής εταιρείας του TikTok, το 2021.
Είναι το 18ο άτομο που στέφεται ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας στα 26 χρόνια από την έναρξη της λίστας πλουσίων Hurun China.
Εκθρόνισε τον μεγιστάνα του εμφιαλωμένου νερού Zhong Shanshan, ο οποίος έπεσε στη δεύτερη θέση καθώς η περιουσία του μειώθηκε κατά 24% στα 47,9 δισ. δολάρια (36,8 δισ. £).
Ορισμένοι από τους δισεκατομμυριούχους της λίστας είδαν την περιουσία τους να πέφτει κατακόρυφα τον περασμένο χρόνο λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών στην Κίνα.
Αυτό συνέβη λόγω μιας νομικής διαμάχης για τα περιουσιακά στοιχεία της ByteDance στις ΗΠΑ, καθώς το TikTok θα μπορούσε να απαγορευτεί στις ΗΠΑ το επόμενο έτος, εκτός εάν η μητρική του εταιρεία προχωρήσει σε πώληση εν μέσω κατηγοριών ότι δίνει δεδομένα στην κινεζική κυβέρνηση – κάτι που η ίδια αρνείται.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων νωρίτερα φέτος.
Εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, ο κάτοχος της δημοφιλούς εφαρμογής κοινής χρήσης βίντεο θα έχει εννέα μήνες για να βρει αγοραστή, με πιθανή παράταση τριών μηνών ενώ η πώληση είναι σε εξέλιξη, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει απαγόρευση.
Το FBI έχει προειδοποιήσει ότι το ByteDance θα μπορούσε να μοιραστεί δεδομένα χρηστών, όπως το ιστορικό περιήγησης, την τοποθεσία και τα βιομετρικά αναγνωριστικά, με την αυταρχική κυβέρνηση της Κίνας.
Η TikTok είπε ότι δεν το έκανε ποτέ και δεν θα το έκανε αν της ζητηθεί.
Παρά τη μάχη, τα παγκόσμια έσοδα της ByteDance αυξήθηκαν 30% πέρυσι και ο κ. Yiming εξακολουθεί να έχει μερίδιο σε αυτό, βοηθώντας στην προώθηση της προσωπικής του περιουσίας.
Η οικονομία της Κίνας πέρασε μια δύσκολη χρονιά και συνέχισε να υστερεί στον απόηχο του COVID, με μια κρίση ακινήτων και ένα ασταθές χρηματιστήριο.