Lifestyle

Θέλουμε να μην ξυπνήσουμε ξανά μεταξύ 1 και 3 το πρωί; Ενα είναι το μεγάλο μυστικό

Όσοι από εμάς ξυπνάμε τακτικά στις τρεις το πρωί και δυσκολευόμαστε να ξανακοιμηθούμε σίγουρα γνωρίζουμε πολύ καλά την απεγνωσμένη αναζήτηση για αποτελεσματικές πρακτικές ύπνου.

Πολύ πιθανόν να έχουμε εφαρμόσει τις τεχνικές αναπνοής, να έχουμε υιοθετήσει τις καλύτερες στάσεις για ύπνο και να έχουμε προγραμματίσει το δείπνο μας την ιδανικότερη ώρα.

Αλλά σε περίπτωση που όλα αυτά δεν δουλεύουν τόσο καλά όσο νομίζουμε – ή, έστω, αν αναζητούμε κάτι πιο βολικό, o κλινικός ψυχολόγος δρ Μίχαελ Μπρέους, ο οποίος είναι διπλωματούχος του Αμερικανικού Συμβουλίου Ιατρικής Ύπνου και Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου, λέει ότι ίνα πρέπει να προσαρμόσουμε τον … θερμοστάτη μας.

Εξάλλου, «τόσο η έκθεση στη ζέστη όσο και στο κρύο κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να κάνει ένα άτομο να ξυπνά περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας», εξηγεί στον ιστότοπο Sleep Doctor.

 

Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία ύπνου;

 

Λοιπόν, προφανώς υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως αν κοιμόμαστε ή όχι χωρίς τα ρούχα μας και πόσο βαριά είναι η κουβέρτα μας, λέει ο εξηγεί ο δρ Μπρέους.

Αλλά μιλώντας γενικά, «οι ειδικοί προτείνουν μια θερμοκρασία μεταξύ 18 – 20 βαθμών κελσίου ως ιδανική για ύπνο», συμπληρώνει.

Αυτό διότι η θερμοκρασία επηρεάζει τον Κιρκάρδιο ρυθμό μας, καθώς επίσης και τα διαφορετικά στάδια ύπνου μας.

Στα πρώτα τρία μη γρήγορης κίνησης των ματιών (NREM), η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει και ο καρδιακός μας παλμός επιβραδύνεται.

Το να κοιμόμαστε σε ένα δροσερότερο δωμάτιο μπορεί να κάνει ευκολότερο να εισέλθουμε σε αυτό το στάδιο, όπως θα γνωρίζει ο καθένας μας που έχει δοκιμαστεί από κύμα καύσωνα.

Οταν εισερχόμαστε στο στάδιο των ραγδαίων κινήσεων των ματιών (REM), ο πυρήνας της θερμοκρασίας μας ανεβαίνει ξανά.

Σ′ αυτό το στάδιο, οι κρύες θερμοκρασίες είναι περισσότερο πιθανόν από τις θερμότερες να μας ξυπνήσουν προτού ο κύκλος του ύπνου μας ολοκληρωθεί, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του ίδιου.

«Οι περισσότεροι ξυπνούν μεταξύ 1 και 3 το πρωί κι αυτό συμβαίνει διότι η θερμοκρασία του σώματός μας αρχίζει να ανεβαίνει στα, μισά της νύχτας», εξηγεί.

 

Πώς να βρούμε τρόπους να παραμείνουμε δροσεροί κατά τη διάρκεια της νύχτας

 

Υπάρχουν καλά νέα για όσους αγαπούν το βραδινό ντους – ο δρ. Μπρέους λέει «το μπάνιο ή το ντους με ζεστό νερό πριν από τον ύπνο έχει μια δροσερή επίδραση που μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε πιο γρήγορα και πιο πολύ»…

«Συνίσταται, λοιπόν, το μπάνιο μια ή δυο ώρες πριν το κρεβάτι», καθώς μας δίνει αρκετό χρόνο να να προετοιμαστεί το σώμα στην πτώση της θερμοκρασίας», συμβουλεύει.

huffingtonpost.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button