Ωστόσο, υπάρχει όντως κίνδυνος ή είναι απλώς μύθος; Eιδικοί στην επιστήμη τροφίμων απαντούν στην HuffPost.
Eίναι στα αλήθεια επικίνδυνο να χρησιμοποιούμε αλουμινόχαρτο στη μαγειρική μας;
Μάλλον όχι. Το μαγείρεμα με αλουμινόχαρτο δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούμε.
«Το αλουμινόχαρτο είναι γενικά ασφαλές για το μαγείρεμα στη μέση θερμοκρασία του φούρνου», μας καθησυχάζει ο Νταρίν Ντετγουίλερ, πρόεδρος του Προγράμματος Ασφαλείας Τροφίμων της National Environmental Health Association.
«Ωστόσο, το ψήσιμο σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά όταν πρόκειται για όξινα τρόφιμα, όπως οι ντομάτες ή τα εσπεριδοειδή, μπορεί πράγματι να προκαλέσει διάσπαση του αλουμινίου στα τρόφιμα. Και ενώ μιλάμε για πολύ μικρές ποσότητες αλουμινίου, η τακτική κατάποσή τους, με την πάροδο του χρόνου έχει συνδεθεί με πιθανές ανησυχίες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών ασθενειών», αντιπαραθέτει ο Ντετγουίλτερ.
Βέβαια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει από 7 έως 9 χιλιοστόγραμμα αλουμινίου κάθε μέρα μέσω της τροφής του. Ωστόσο, δεν πρέπει να το παίρνουμε αψήφιστα. Γιατί για τα υγιή άτομα το μεγαλύτερο μέρος του αλουμινίου φεύγει γρήγορα από το σώμα μέσω των περιττωμάτων και των ούρων. Όμως τα άτομα με νεφρική νόσο αποθηκεύουν περισσότερο αλουμίνιο, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Και δηλαδή μέχρι ποια θερμοκρασία μαγειρέματος επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί το αλουμινόχαρτο;
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ σημειώνει ότι το αλουμινόχαρτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε θερμοκρασίες έως και 200 βαθμούς Κελσίου.
Αν χρειάζεται να ψήσουμε το οτιδήποτε σε θερμοκρασία υψηλότερη των 200 βαθμών, παραλείπουμε το αλουμινόχαρτο και χρησιμοποιούμε ένα ταψί που να φέρει την ένδειξη ότι μπορεί να εκτεθεί σε αυτή τη θερμοκρασία και μάλιστα, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα γυάλινα πυρίμαχα σκεύη ψησίματος είναι άλλη μια επιλογή, καθώς το γυαλί δεν διαρρέει χημικά ή άλλες ουσίες στο φαγητό που μαγειρεύουμε.