ΑγροτικάΠελοπόννησος

Τα προβλήματα της φετινής ελαιοκαλλιέργειας στην Ηλεία

Η άμεση επέκταση του υπάρχοντος δικτύου άρδευσης και η ταυτόχρονη θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά την υπογειοποίηση του δικτύου, αποτελούν τα δύο σημαντικότερα κλειδιά, σύμφωνα με όσα δήλωσε αποκλειστικά στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου Γιώργος Βορλόκας, ώστε ο πρωτογενής τομέας της Ηλείας να έχει θετικό πρόσημο τα επόμενα χρόνια και να καταφέρει να ανταπεξέλθει ανεξάρτητα από τις οποίες καιρικές συνθήκες επικρατούν.

Σε ένα νόμο, το εισόδημα του οποίου βασίζεται αποκλειστικά στον πρωτογενή τομέα, είναι δεδομένο πως θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη θωράκιση των καλλιεργειών με νέους οικονομικούς τρόπους που θα δίνουν λύση στα προβλήματα που φέρνει η κλιματική κρίση. Με το σκεπτικό αυτό, ο κ. Βορλόκας, τόσο με την ιδιότητα του προέδρου, όσο και αυτή του παραγωγού, βρισκόμενος στην περιοχή της Βαρβάσαινας που δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από την κατάσταση, ανέπτυξε αρχικά τα ζητήματα που έχει προκαλέσει η φετινή ανομβρία, δηλώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως «δεν έχει προηγούμενο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά».

«Καρπός στο μέγεθος της φακής»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον αδύναμο καρπό, που είτε βρίσκεται πεσμένος στη γη, είτε παραμένει στα δένδρα σε πολύ μικρό μέγεθος, αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών που για καιρό έπληξαν τη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι, ενώ δεν παρέλειψε να σταθεί και στην καλή παραγωγή που εν τέλει είναι φτωχότερη απ’ όσο περίμεναν οι περισσότεροι, σε μια χρονιά που ακολούθησε αυτή της σχεδόν ολοκληρωτικής ανομβρίας που είχαμε πέρυσι. Μάλιστα, τονίζει πως ακόμα και τα δένδρα έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την παρατεταμένη ξηρασία αλλά ακόμα καλά κρατούν, τη στιγμή που το μέγεθος του καρπού είναι πραγματικά μικρό. «Ο καρπός είναι στο μέγεθος της φακής και λίγο παραπάνω. Ούτε καν το μέγεθος ενός στραγαλιού δεν έχει φτάσει, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να πληρώσει τη νύφη. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, με το κακό να έχει ξεκινήσει από πέρυσι», υποστήριξε συγκεκριμένα.

«Η Πολιτεία να καταλάβει το μέγεθος της σοβαρότητας»

Θεωρεί δε πως οι τελευταίες δυο χρονιές αποτέλεσαν «πραγματική απογοήτευση» για τους ελαιοπαραγωγούς, με τα ίδια τα δένδρα να κλονίζονται από τις κλιματικές συνθήκες και να είναι αμφίβολο αν και του χρόνου ο καρπός θα είναι όπως πρέπει ή θα έχει επηρεαστεί. «Τα δένδρα δε δημιουργούν την επιθυμητή βλάστηση για να έχουμε καλά αποτελέσματα την επόμενη χρονιά. Τα πράγματα είναι δύσκολα και ελπίζουμε η Πολιτεία να κάνει επιτόπιους ελέγχους και να καταλάβει το μέγεθος της σοβαρότητας», ανέφερε σχετικά και ζήτησε να υπάρχει στήριξη στους παραγωγούς.

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε το νερό ως «θησαυρό» και σημείωσε πως τα δένδρα έχουν μεγάλη ανάγκη από αυτό, συμβουλεύοντας την Πολιτεία να ενσκήψει πάνω από το πρόβλημα της ανομβρίας και να δώσει ζωτικές λύσεις. «Η φετινή ζημιά καρπού και δέντρων δε θυμάμαι να έχει προηγούμενο τόσα χρόνια και όπως φαίνεται και οι επόμενες χρονιές θα συνεχίσουν με τις ίδιες συνθήκες. Είναι η ώρα να δει σοβαρά το ζήτημα η Πολιτεία της επέκτασης του δικτύου άρδευσης και σε σημεία που δεν καλύπτονται. Είναι μονόδρομος! Αλλιώς χρόνο με το χρόνο τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα», κατέληξε.

patrisnews.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button