Κόσμος

Στις ΗΠΑ δοκιμάζουν Black Hawk χωρίς πιλότους – Πότε έρχονται τα πρώτα στην Ελλάδα

Ελικόπτερα Black Hawk, σαν κι αυτά που ετοιμάζεται να παραλάβει η Ελλάδα, δοκιμάζουν με το αυτόνομο σύστημα πτήσης MATRIX στις ΗΠΑ. Πρόκειται στην ουσία για εγκέφαλο – ρομπότ, με το οποίο ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να εξοπλίσουν κι άλλα ελικόπτερα ώστε να δημιουργήσουν έναν στόλο με Μη Επανδρωμένα Ελικόπτερα, τα οποία θα ενεργούν για τους Πεζοναύτες (US MARINES).

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η κατασκευάστρια εταιρεία των ελικοπτέρων Black Hawk, στην Αμερική επιλέχθηκε από το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ για να επιδείξει την ωριμότητα και την ικανότητα του συστήματος αυτονομίας πτήσης MATRIX.

Οι επιχειρησιακές πτήσεις επίδειξης κατά τη διάρκεια του 2025 χρησιμοποιώντας το προαιρετικά πιλοτικό ελικόπτερο UH-60 Black Hawk της Sikorsky θα ενημερώσουν το πρόγραμμα Aerial Logistics Connector της υπηρεσίας πώς τα αυτόνομα αεροσκάφη μπορούν να ανεφοδιάζουν και να συντηρούν τους πεζοναύτες σε αμφισβητούμενο χώρο μάχης.

«Τα αεροσκάφη που εξοπλίζονται με το αυτόνομο σύστημα MATRIX μπορούν να εκτελέσουν με ασφάλεια και αξιοπιστία μια ποικιλία σύνθετων αποστολών, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής και εξωτερικής μεταφοράς φορτίου χωρίς κανέναν στο αεροπλάνο», δήλωσε ο Rich Benton, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Sikorsky. «Με το Σώμα Πεζοναυτών, θα διερευνήσουμε πώς ένας στόλος χωρίς πληρώματα εναέριων συστημάτων, αεροσκάφη με περιστροφικές και σταθερές πτέρυγες, βασισμένος στην αυτονομία, μπορεί να διατηρήσει το εκστρατευτικό σώμα με ανεφοδιασμό ακριβείας κατά τη διάρκεια κατανεμημένων επιχειρήσεων υψηλού ρυθμού».

Sikorsky UH-60A Blackhawk OPV, N600PV (79-23298) at Yuma Proving Grounds, Arizona on Oct 14, 2022 during Gateway Technology PC22. The unihabited aircraft carried a 3,000-pound external sling load, dropping it off at an LZ.

Οι επιδείξεις του Σώματος Πεζοναυτών θα δείξουν πώς τα αυτόνομα αεροσκάφη μπορούν να διατηρήσουν τον εφοδιασμό των μελλοντικών δυνάμεων των Πεζοναυτών, είτε επιχειρούν από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού είτε από βάσεις εκστρατείας στην ξηρά. Οι πεζοναύτες θα διασυνδέονται επίσης με το αυτόνομο ελικόπτερο μέσω tablet για να κάνουν αλλαγές αποστολής πριν ή μετά την απογείωση.

Οι επιδείξεις του συστήματος πτήσης MATRIX χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο μιας πρόσφατης συμφωνίας Aerial Logistics Connector Φάσης 1 μέσω μιας Άλλης Συμφωνίας Συναλλαγών στο πλαίσιο της Κοινοπραξίας Ναυτικών Συστημάτων Αεροπορίας στην κατασκευάστρια εταιρεία, Sikorsky, από τη Διοίκηση Ναυτικών Συστημάτων Αεροπορίας.

Σύστημα αγνωστικής αυτονομίας πλατφόρμας

Οι Αμερικανοί και η ομάδα ταχείας ανάπτυξης και δημιουργίας πρωτοτύπων, έχει επιδείξει τις σχετικές με την αποστολή ικανότητες του συστήματος MATRIX τόσο σε στρατιωτικά όσο και σε εμπορικά επιχειρησιακά περιβάλλοντα σε αεροσκάφη πολλαπλών περιστροφικών και σταθερών πτερύγων.

Αρχικά προοριζόταν να βελτιώσει την ασφάλεια της πτήσης για ελικόπτερα με πλήρωμα, το σύστημα ωρίμασε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ALIAS του Οργανισμού Προηγμένων Ερευνητικών Έργων Defense (DARPA). Οι προηγμένες λειτουργίες περιλαμβάνουν υποβοηθούμενο χειρισμό πτήσης για δύο χειριστές πιλότου, εικονικό συγκυβερνήτη για έναν μόνο πιλότο ή πλήρως αυτόνομη πτήση χωρίς πιλότους.

Πρόσφατες επιδείξεις αυτονομίας MATRIX

Τον Ιούλιο στο αεροδρόμιο Stafford της Βιρτζίνια και ξανά τον Οκτώβριο του 2024 στην έκθεση του Συνδέσμου Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών (AUSA) στην Ουάσιγκτον, η Sikorsky και η DARPA παρουσίασαν αυτόνομες πτήσεις του προαιρετικά πιλότου ελικοπτέρου Black Hawk σε αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας (DoD). .

Στην επίδειξη του Οκτωβρίου, οι ηγέτες του Υπουργείου Άμυνας στον χώρο της εμπορικής έκθεσης της AUSA έμαθαν να στέλνουν στόχους αποστολής υψηλού επιπέδου στο ελικόπτερο. 300 μίλια μακριά στα κεντρικά γραφεία της κατασκευάστριας εταιρείας στο Κονέκτικατ, το ελικόπτερο απογειώθηκε αυτόνομα, αιωρήθηκε, έκανε μία σύντομη γύρα πάνω από τον διάδρομο απογειώσεων και προσγειώθηκε με επιτυχία.

Αυτές οι πρόσφατες επιδείξεις βασίζονται σε αυτόνομες πτήσεις εφοδιαστικής στο Project Convergence 2022, όταν τα ερευνητικά κέντρα αμερικανικών εταιρειών έδειξαν επιτυχώς στον στρατό των ΗΠΑ πώς το πιλότο ελικόπτερο Black Hawk, που λειτουργεί χωρίς ανθρώπους επί του σκάφους, μπορεί με ασφάλεια και αξιοπιστία να εκτελεί αποστολές ανεφοδιασμού εσωτερικών και εξωτερικών φορτίων.

 

Τα ελληνικά Black Hawk

Όπως έχουμε εκτενώς γράψει στο enikos.gr, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προμηθεύονται συνολικά 35 ελικόπτερα Black Hawk, ανανεώνοντας ριζικά τον υπέργηρο στόλο των μονοκινητήριων ελικοπτέρων UH-1H Huey, που μετρούν μισό αιώνας πτητικού βίου.

Η Ελλάδα θα είναι η 12η ευρωπαϊκή χώρα που θα αποκτήσει το Black Hawk. Το 2024, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέθεσε στη Sikorsky συμβόλαια για την κατασκευή και παράδοση συνολικά 84 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk σε χώρες της Ευρώπης, Ασίας, Μέσης Ανατολής και Νότιας Αμερικής, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι το Black Hawk είναι το κορυφαίο ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων σε όλο τον κόσμο. Στις 23 Οκτωβρίου, η Sikorsky έλαβε επίσης συμβάσεις για την ανάπτυξη των στόλων Black Hawk UH-60M στην Αυστρία, τη Βραζιλία, τη Σουηδία και την Ταϊλάνδη. Τον Ιούλιο, η Sikorsky έλαβε συμβόλαια για πρόσθετα Black Hawk στην Κροατία και την Ιορδανία. Τον Ιούνιο, η Ρουμανία πρόσθεσε επίσης στον στόλο S-70 Black Hawk, τα οποία είναι της ιδίας «οικογενείας» με το UH-60M.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η τελική τιμή της κάθε μονάδας ανέρχεται στα 19 εκατ. ευρώ τη στιγμή που η επίσημη τιμή πώλησης είναι στα 27 εκατ. ευρώ, δηλαδή 34% πάνω. Ο λόγος που η Ελλάδα αγοράζει σε αυτή την τιμή είναι γιατί όταν υπέβαλε το αίτημα «κλείδωσε» την τιμή αγοράς με την αντίστοιχη του αμερικανικού στρατού, που είχε τότε προχωρήσει σε μεγάλη παραγγελία ελικοπτέρων.

Επιπλέον, όλα τα ελικόπτερα έρχονται με συστήματα αυτοπροστασίας, βασικό εξοπλισμό και είναι όλα οπλισμένα.

Η τελική τιμή φθάνει τα 1,13 δισ. ευρώ και σε αυτή περιλαμβάνονται επιπλέον 4 κινητήρες, συλλογές εργαλείων και υποστήριξη (Follow On Support) για 2 + 5 χρόνια. Η διαφορά είναι ότι στα πρώτα 2 υπάρχει και το κόστος αγοράς των εργαλείων υποστήριξης των ελικοπτέρων ενώ τα επόμενα 5 περιλαμβάνουν μόνο τα ανταλλακτικά.

Με τον υπάρχοντα στόλο S-70B – Aegean Hawk και τα νεοαποκτηθέντα ελικόπτερα MH-60R – Romeo Ναυτικής Συνεργασίας για το Πολεμικό Ναυτικό, η Ελλάδα θα εκμεταλλευτεί τις διάφορες διαμορφώσεις των ελικοπτέρων της «οικογένειας» Hawk και θα επωφεληθεί από τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα διατήρησης κοινού στόλου.

Υπολογίζεται ότι τα πρώτα Black Hawk θα τα παραλάβει ο ελληνικός στρατός ως το τέλος του 2025.

enikos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button