Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Στην Fraport – Delta Airport Investments – Πηλέας (Ομ. Κωνσταντακόπουλου) το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Επενδύσεις 28,3 εκατ. ευρώ την πρώτη 3ετία

Την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας στην κοινοπραξία FRAPORT AG – DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E. – ΠΗΛΕΑΣ Α.Ε. (όμιλος Κωνσταντακόπουλου) που είχε υποβάλλει την μοναδική προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο Growthfund Summit 2024, το 2ο Συνέδριο του Υπερταμείου, που διεξάγεται σήμερα, Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Έγινε σήμερα αποδεκτή η προσφορά της κοινοπραξιας FRAPORT AG – DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E. – ΠΗΛΕΑΣ Α.Ε. για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαματας», ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δημητριάδη και όλης της ηγεσίας του Υπερταμείου, ενώ έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά συμφέρουσα προσφορά πολύ πιο υψηλή από την ανεξάρτητη αποτίμηση».

Ο ΥΠΕΘΟ μίλησε για συνολικό έσοδο του Υπερταμείου από την συναλλαγή ύψους 71,2 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 45 εκατ. είναι προκαταβολή παραχώρησης.

Πιστεύουμε πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις και δεν τις κάνουμε με μισή καρδιά.

Επενδύσεις

Ταυτόχρονα, «η κοινοπραξία δεσμεύεται να πραγματοποιήσει επενδύσεις 28,3 εκατ. ευρώ την πρώτη 3ετία στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, με άμεση προτεραιότητα την ανακαίνιση υφιστάμενων υποδομών», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας πως οι προτεραιότητες για το μέλλον είναι ένας νέος αεροσταθμός και επέκταση των υφιστάμενων υποδομών, «κάτι που θα επιτρέψει την αύξηση της επιβατικής κίνησης».

Ο ΥΠΕΘΟ μίλησε για μια πρόσθετη ώθηση από την συναλλαγή στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, «κάτι που το οφείλουμε και στις προσπάθειες που έγιναν από το Υπερταμείο».

Μετασχηματισμός

Ο κ. Χατζηδάκης εξήρε τις προσπάθειες της Διοίκησης του Υπερταμείου, για τον μετασχηματισμό του με βάση τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, τόσο για την απορρόφηση των ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ όσο και για την δημιουργία του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, ενός Sovereign Fund.

«Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στην εφαρμογή όσων προβλέπει ο νόμος. Δεν ήταν και δεν είναι αυτόματη η μετάβαση. Έπρεπε να έρθουμε σε συμφωνία με δανειστές και ESM για τη σκοπιμότητα αυτής της προσπάθειας.

Μεταρρυθμίσεις

Έχουμε όμως πλέον την αξιοπιστία ως χώρα και έχουμε αποδείξει ότι επιλέγουμε το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής, χωρίς να έχουμε κάποιον να μας ελέγχει σε κάθε βήμα. Πιστεύουμε πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις και δεν τις κάνουμε με μισή καρδιά.

Δεν τις κάνουμε επειδή κάποιος μας τις υποδεικνύει από τις Βρυξέλλες, αλλά επειδή βλέπουμε την προστιθέμενη αξία για την πατρίδα μας», είπε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο κατάμεστο αίθριο του Ζαπείου Μεγάρου στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου του Υπερταμείου.

Το εγχείρημα της απορρόφησης ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ είναι ιδιαίτερα περίπλοκο – παραδέχτηκε ο υπουργός -και γι αυτό «δεν προχωρούμε αυτοσχεδιάζοντας, αλλά εφαρμόζοντας τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές με συμβούλους αναγνωρισμένους διεθνείς οίκους, ώστε το πλαίσιο να είναι λειτουργικό και αξιόπιστο».

Ο ΥΠΕΘΟ μίλησε για τις 5 αλλαγές που έρχονται για το Υπερταμείο:

  1. Απορρόφηση ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ, κάτι που σηματοδοτεί και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αποστολής τους
  2. Εκσυγχρονισμός του μοντέλου διακυβέρνησης του Υπερταμείου
  3. Εξορθολογισμός της λειτουργίας των θυγατρικών, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΔΕΗ, με προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, με αυξημένες αποδοχές και 4ετή συμβόλαια
  4. Διαφορετική χρήση των εσόδων που εισπράττει το ΤΑΙΠΕΔ από συμβάσεις αξιοποίησης λιμανιών
  5. Δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, αντίστοιχο με εκείνα ποου λειτουργούν σε άλλες χώρες, το οποίο με μειοψηφική συμμετοχή θα λειτουργεί ως καταλύτης επενδύσεων, αξιοποιώντας αρχικά κεφάλαια 300 εκατ ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για επαφές με την Ευρωπαική τράπεζα Επενδύσεων Επαφές και επενδυτικά σχήματα από τον αραβικό κόσμο ώστε να συμβάλλουν στο νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο.

«Ούτε να ανταγωνιστούμε, ούτε να υποκαταστήσουμε θέλουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις», ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως «συνέργειες θέλουμε να δημιουργήσουμε. Καλύπτουμε κενά και συμπληρώνουμε την προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα, ως μειοψηφικός συνεπενδυτής».

Exit mobile version