Lifestyle

Σήμερα έμαθα: Γιατί τιναζόμαστε κάποιες φορές ενώ προσπαθούμε να κοιμηθούμε;

Πιθανότατα έχετε βιώσει ένα υπνικό τίναγμα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας. Είναι ένας σύντομος, ακούσιος μυϊκός σπασμός που σας ξυπνά κατά τη διάρκεια του ύπνου ή ενώ είστε στο κατώφλι του. Μερικές φορές η αίσθηση εκδηλώνεται στα όνειρά σας για να σας κάνει να νιώσετε σαν ξαφνικά σκοντάφτετε ή πέφτετε.

 

Εάν δεν μπορείτε να σχετιστείτε με αυτήν την ενοχλητική αίσθηση, θεωρήστε τον εαυτό σας τυχερό. Σύμφωνα με το Medical News Today, τα υπνικά τραντάγματα (γνωστά και ως «αρχές ύπνου») εμφανίζονται στο 60% έως 70% τοις εκατό των ανθρώπων. Ο καθένας μπορεί να τα βιώσει, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου. Το φαινόμενο αυτό του ύπνου καλύπτεται από μυστήριο εδώ και χρόνια και οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να αποκαλύψουν τις υποκείμενες αιτίες.

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου (AASM) απαριθμεί μια ποικιλία εύλογων αιτιών για υπνικά τραντάγματα. Περιλαμβάνουν υψηλή κατανάλωση καφεΐνης, έντονες προπονήσεις, στέρηση ύπνου και άγχος. Επομένως, η μείωση αυτών των εκθέσεων μπορεί να κάνει τον ύπνο λιγότερο συχνό, αν και αυτό δεν αποτελεί εγγύηση.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των αιτιών. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep Medicine το 2016 υποδηλώνει ότι προέρχονται από την υποφλοιώδη περιοχή του εγκεφάλου που διέπει τις συναισθηματικές, γνωστικές και κοινωνικές λειτουργίες. Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Current Sleep Medicine Reports παρατήρησε υπερβολικά υπνικά τραντάγματα σε άτομα με νευρολογικές διαταραχές, όπως Πάρκινσον, ημικρανίες και εγκεφαλικές βλάβες.

Όμως, ενώ τα υπνικά τραντάγματα μπορεί να συσχετίζονται με ορισμένες νευρολογικές παθήσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι προκαλούν τις διαταραχές. Οι συσπάσεις είναι φυσιολογικό φαινόμενο και δεν προκαλούν ανησυχία στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο Allen Richert, διευθυντής του τμήματος της ιατρικής ύπνου στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μισισιπή, λέει στο Popular Science, «Δεν το θεωρούμε παθολογικό πρόβλημα […] Σίγουρα δεν είναι το σημάδι μιας διαταραχή ύπνου που θα αντιμετωπίζαμε, και όχι σημάδι οποιωνδήποτε υποκείμενων προβλημάτων όπως επιληπτικές κρίσεις ή κινητικές διαταραχές».

Ωστόσο, η AASM συνιστά να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν τα τραντάγματα, ή ο φόβος τους, σας κάνουν να χάνετε τον ύπνο σας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button