Κόσμος

Serial killer συμμετείχε στο αμερικανικό «Ραντεβού στα τυφλά» -Η αληθινή ιστορία που έγινε ταινία στο Netflix

Το 1978 ένας διαβόητος κατά συρροήν δολοφόνος συμμετείχε σε τηλεπαιχνίδι γνωριμιών, ψάχνοντας πιθανόν το επόμενο θύμα του.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Anna Kendrick (Άννα Κέντρικ) «Woman of the Hour» βασίζεται σε αυτή την αληθινή ιστορία. Στην ταινία, που θα προβληθεί από το Netflix, η Kendrick υποδύεται τη Sheryl Bradshaw, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο ενός επεισοδίου της τηλεοπτικής εκπομπής «The Dating Game», της δεκαετίας του 1970, για «τυφλά» ραντεβού.

«Εργένη νούμερο 3, μη με απογοητεύσεις!» λέει γελώντας. Μια ατάκα με ανατριχιαστική σημασία, καθώς μετέπειτα όλος ο κόσμος μαθαίνει ότι ο διαγωνιζόμενους νούμερο 3 είναι ο Rodney Alcala, ο κατά συρροήν δολοφόνος που έγινε γνωστός ως dating game killer.

Η Κέντρικ είχε αρχικά δεσμευτεί μόνο για να πρωταγωνιστήσει στο «Woman of the Hour», αλλά τελικά υπέγραψε και για τη σκηνοθεσία. «Μόλις προτάθηκα να σκηνοθετήσω την ταινία, συνειδητοποίησα ότι αγαπώ μεν τον χαρακτήρα, αλλά αγαπώ την ταινία στο σύνολό της πολύ περισσότερο απ’ ό,τι τον χαρακτήρα», περιγράφει, προσθέτοντας: «Νομίζω πως επένδυσα ιδιαίτερα στο σενάριο και σε κομμάτια του σεναρίου στα οποία ο χαρακτήρας μου δεν συμμετέχει, με τρόπο που κανονικά δεν θα το έκανα. Μου αρέσει πολύ το περίπλοκο ταξίδι μιας γυναίκας που μαζεύεται και είναι πολύ ευχάριστη και στη συνέχεια καταφέρνει να επαναστατήσει και να πάρει πίσω κάποια δύναμη».

Από την πλευρά του, ο σεναριογράφος Ian McDonald αναφέρει στο Tudum: «Όταν η Άννα υπέγραψε για τη σκηνοθεσία, παραδέχθηκε πως αυτό που πάντα έβρισκε ενδιαφέρον ήταν ότι πρόκειται για μια ταινία με θέμα τον κίνδυνο που προκύπτει από την προθυμία μας να είμαστε οικείοι με ένα άλλο άτομο. Κι αυτό ισχύει κάθε φορά που βγαίνεις ραντεβού με κάποιον τον οποίο δεν γνωρίζεις – κάνεις τον εαυτό σου ευάλωτο. Φυσικά, η άλλη πλευρά είναι ότι δεν θέλεις επίσης να κλείνεσαι. Κι έτσι, αναδεικνύεται μια ευαλωτότητα που είναι απαραίτητη, αλλά και πάλι συνοδεύεται από ρίσκο».

Το «Woman of the Hour» θα επικεντρωθεί στο διαβόητο επεισόδιο και στους φόνους που συνέβησαν τόσο πριν όσο και μετά την προβολή του το 1978.

Τι αφορά το «Woman of the Hour»

Ενώ το «Woman of the Hour» θα επανεξετάσει τις συνθήκες των εγκλημάτων του Alcala, η ιστορία θα ακολουθήσει μια μοναδική προσέγγιση: θα επικεντρωθεί στις γυναίκες των οποίων τη ζωή αφαίρεσε, παρά στον ίδιο τον δολοφόνο.

Το «Woman of the Hour» είναι ιστορία μιας επίδοξης ηθοποιού στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του 1970 και ενός κατά συρροήν δολοφόνου, οι ζωές των οποίων διασταυρώνονται όταν συμμετέχουν σε ένα επεισόδιο του «The Dating Game».

Ο Daniel Zovatto θα υποδυθεί τον Rodney Alcala, ενώ η Anna Kendrick θα πρωταγωνιστήσει ως Cheryl Bradshaw – η εργένισσα που πρωταγωνίστησε στο διαβόητο επεισόδιο.

Οι Kendrick και McDonald «βούτηξαν» στην ιστορία του «dating game killer» και των θυμάτων του. Η Kendrick έπεσε πάνω σε μερικά στοιχεία απλώς οδηγώντας στην πόλη που αποκαλεί «σπίτι της», το Λος Άντζελες. «Σε ένα από τα άρθρα αναφερόταν η διεύθυνση ενός θύματος και ήξερα πού βρισκόταν στο Λος Άντζελες», λέει η ίδια. «Και αμέσως σκέφτηκα: “Θεέ μου, άκουγε τον ωκεανό όταν πέθαινε”». Η Κέντρικ τηλεφώνησε στον Μακ Ντόναλντ και το ζευγάρι έφτιαξε μια αξιομνημόνευτη στιγμή γύρω από αυτό το σημείο, με την κάμερα να τραβάει πίσω από τα κύματα που σκάνε σε μια τραγική σκηνή εγκλήματος.

Η αληθινή ιστορία στην οποία βασίστηκε

Ο Rodney Alcala πήγε όντως στο «The Dating Game» – έχοντας διαπράξει σειρά φόνους (τελικά, καταδικάστηκε για επτά φόνους σε δύο πολιτείες και ήταν ύποπτος για πολλούς ακόμη).

Ο σεναριογράφος McDonald έπεσε πάνω στην ιστορία του «Dating Game» σε έναν ιστότοπο αληθινών εγκλημάτων και εμπνεύστηκε να γράψει ένα σενάριο. Ωστόσο, δεν ήταν ο δολοφόνος αυτό που του τράβηξε την προσοχή. «Το πλαίσιο γύρω του ήταν αυτό που βρήκα πραγματικά ενδιαφέρον», αποκαλύπτει ο McDonald. «Φαινόταν να αντιπροσωπεύει κάτι με το οποίο παλεύαμε κατά κάποιον τρόπο ως χώρα εκείνη την εποχή, το οποίο είναι οι συνηθισμένοι άνθρωποι να κάνουν τα στραβά μάτια, ώστε οι κακοί άνθρωποι να μπορούν να ξεφεύγουν με κακή συμπεριφορά».

Ο Alcala είχε σκοτώσει το πρώτο του θύμα σχεδόν μία δεκαετία πριν την εμφάνισή του στην εκπομπή και συνέχισε να διαπράττει δολοφονίες μέχρι τη σύλληψή του τον επόμενο χρόνο, κάτι που υπογραμμίζει αυτή την ιδέα.

Η αφίσα της ταινίας
Η αφίσα της ταινίας

Τελικά, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο για πέντε φόνους που διαπράχθηκαν μεταξύ 1977 και 1979, ενώ αργότερα δήλωσε ένοχος για δύο ακόμη φόνους που διαπράχθηκαν στη Νέα Υόρκη. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του ωστόσο παραμένει άγνωστος, με πολλούς να πιστεύουν ότι μπορεί να φτάνει τους 130.

H Κέντρικ θεώρησε αυτή την πραγματική τραγωδία ως την κινητήρια δύναμη της ταινίας. «Υπάρχουν τόσο πολλοί ήρωες σε αυτή την ιστορία, αλλά οι ήρωες ήταν λιγότεροι και υποδεέστεροι από την ανικανότητα και την αμέλεια, ουσιαστικά και από μια κουλτούρα που δεν έδινε προτεραιότητα στα θύματα», επισημαίνει.

Η ταινία «Woman of the Hour» ελπίζει να επαναπροσδιορίσει την προτεραιότητα αυτών των θυμάτων, όσο μπορεί. «Δεν με ενδιαφέρει πραγματικά ο αληθινός Ρόντνεϊ», παραδέχεται η Κέντρικ. «Με ενδιέφερε περισσότερο να προσπαθήσω να απεικονίσω το είδος της εμπειρίας που είναι πιο πιθανό να έχουμε».

Ποιος ήταν ο Rodney Alcala

Ο πραγματικός κατά συρροήν δολοφόνος και σεξουαλικός παραβάτης Rodney Alcala καταδικάστηκε για επτά φόνους σε δύο πολιτείες: στην Καλιφόρνια και στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια των δικών του, οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Alcala -ο οποίος εργαζόταν ως φωτογράφος- «έπαιζε» με τα θύματά του, συχνά τα στραγγάλιζε μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους και στη συνέχεια περίμενε μέχρι να συνέλθουν για να επαναλάβει τη διαδικασία προτού τα σκοτώσει. Κατά τη διάρκεια μιας δίκης ένας αστυνομικός χαρακτήρισε «δολοφονική μηχανή» τον Alcala.

ο δολοφόνος Rodney Alcala
Ο Rodney Alcala / Φωτογραφία: AP Photo/Nick Ut, File

Ο Alcala συνελήφθη το 1979 και, παρόλο που καταδικάστηκε σε θάνατο το 1980 και το 1986, οι δικαστές άλλαξαν γνώμη δύο φορές πριν τελικά καταδικαστεί σε θάνατο το 2010, λόγω νέων στοιχείων που αποκαλύφθηκαν. Πέθανε από απροσδιόριστα φυσικά αίτια το 2021.

Το καστ για το παιχνίδι με τα «τυφλά» ραντεβού έγινε παρότι είχε ήδη πάει στη φυλακή για παρενόχληση ανηλίκων, σύμφωνα με την Washington Post.

Να σημειωθεί ότι ο Alcala και η Bradhaw δεν πραγματοποίησαν ποτέ το ραντεβού τους, καθώς η κοπέλα ανέφερε στον συντονιστή του casting της εκπομπής ότι η αύρα που λάμβανε από αυτόν ήταν «περίεργη».

Στα επιβεβαιωμένα θύματά του περιλαμβάνονται οι Robin Samsoe, Ellen Jane Hover, Cornelia Crilley, Jill Barcomb, Georgia Wixted, Charlotte Lamb και Jill Parenteau. Κατηγορήθηκε, επίσης, για τη δολοφονία της Christine Ruth Thornton, αλλά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν αργότερα.

Ο Alcala τον Μάρτιο του 2018
Ο Alcala τον Μάρτιο του 2018 / Φωτογραφία: California Department of Corrections and Rehabilitation via AP

Ένας άλλος παίκτης-κλειδί στην ιστορία του Alcala είναι ο Steven Mack, ντετέκτιβ ανθρωποκτονιών του αστυνομικού τμήματος Huntington Beach στην Καλιφόρνια, ο οποίος ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην εκ νέου εκδίκαση των δύο φορές ανατραπεισών υποθέσεων δολοφονίας στις οποίες κατηγορούνταν ο Alcala. Αφού έψαξε μέσα σε αντικείμενα τα οποία προηγούμενοι ερευνητές είχαν ανακαλύψει δεκαετίες νωρίτερα μέσα σε ένα ντουλάπι αποθήκευσης που ανήκε στον Αλκάλα, ο Μακ παρατήρησε δύο σκουλαρίκια τριαντάφυλλο μέσα σε ένα μικρό κόκκινο σατέν σακουλάκι. Περαιτέρω εξετάσεις DNA, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων του ίδιου του Αλκάλα, τον συνέδεσαν περαιτέρω με τη δολοφονία της Lamb και τις ανεξιχνίαστες ανθρωποκτονίες επτά άλλων γυναικών στην περιοχή του Λος Άντζελες, στη Νέα Υόρκη και στο Γκρέιντζερ του Ουαϊόμινγκ κατά τη δεκαετία του 1970.

Η συμμετοχή του στο παιχνίδι γνωριμιών

Ο Alcala δολοφονούσε επί σχεδόν μία δεκαετία πριν εμφανιστεί στο «Dating Game» -και φέρεται να είχε ήδη εκτίσει ποινή για παιδική κακοποίηση-, αλλά η συμμετοχή του στην εκπομπή ήταν αυτή που του χάρισε τον προσωνύμιο του «dating game killer».

Με σκούρα μαλλιά μέχρι τους ώμους και φορώντας ένα κομψό καφέ κοστούμι, ο ήρεμος Καλιφορνέζος κάθισε μαζί με άλλους δύο διαγωνιζόμενους πίσω από έναν τοίχο και είπε στην εργένισσα Cheryl Bradshaw: «Θα περάσουμε υπέροχα μαζί, Cheryl».

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, και σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού, η Bradshaw έκανε ερωτήσεις σε τρεις άνδρες πίσω από έναν τοίχο, με σκοπό να επιλέξει έναν με βάση τις απαντήσεις του. Τελικά, αυτός ήταν ο Alcala. Αργότερα απέρριψε την ευκαιρία να βγει μαζί του, αφού ένιωσε «περίεργες δονήσεις» από αυτόν, σύμφωνα με τον συντονιστή του casting της εκπομπής, όπως προαναφέρθηκε.

Ο Rodney Alcala χαμογελάει στην εκπομπή The Dating Game το 1978
Ο Rodney Alcala χαμογελάει στην εκπομπή «The Dating Game» το 1978 / Φωτογραφία: ABC

Στην ταινία, η Bradshaw αναλαμβάνει την κατάσταση κάνοντας ερωτήσεις που φαίνονται έξυπνες και γρήγορες, επιτρέποντάς της να αντιληφθεί τη δυσάρεστη φύση του Alcala σε πραγματικό χρόνο. Κατά την πραγματική εμφάνιση του Alcala στο «The Dating Game» οι ερωτήσεις ήταν πιο τυπικές και οι απαντήσεις του ήταν, ειλικρινά, ανατριχιαστικές.

«Σου σερβίρω δείπνο. Πώς σε λένε και πώς φαίνεσαι;» ρώτησε η Bradshaw, σύμφωνα με το μέσο. Ο Alcala απάντησε: «Με λένε μπανάνα και φαίνομαι καλά». Όταν συνέχισε, είπε: «Ξεφλούδισέ με».

Λίγο πριν αποχωρήσουν από το πλατό της εκπομπής για να «γνωριστούν καλύτερα», ο Alcala είχε το χέρι του γύρω από τη Cheryl, ενώ ανυπομονούσαν για το ραντεβού τους, με το βραβείο να περιλαμβάνει μαθήματα τένις και μια επίσκεψη στο Magic Mountain.

Όμως, η Cheryl είπε ότι στα παρασκήνια η συμπεριφορά του έγινε πιο ενοχλητική και αποφάσισε να μην πάει μαζί του.

«Άρχισα να μην αισθάνομαι καλά. Συμπεριφερόταν ανατριχιαστικά», είπε. «Απέρριψα την προσφορά του. Δεν ήθελα να τον ξαναδώ».

Η ταινία «Woman of the Hour» θα προβληθεί στο Netflix στις 18 Οκτωβρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button