Τοπικά Νέα

“Καμπανάκι” από του Μηχανικούς Τριφυλίας για την έλλειψη νερού και τα προβλήματα στην ύδρευση

Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας

Με την τουριστική περίοδο να πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της και μετά το τέλος ενός ακόμη ζεστού και ξηρού καλοκαιριού, ο Σύλλογός μας στρέφει το βλέμμα του μαζί με τοπική κοινωνία στην επερχόμενη περίοδο ελαιοσυγκομιδής.

Ο προβληματισμός μας και η ανησυχία μας θα προστεθεί σε αυτές των ελαιοπαραγωγών, και όχι μόνο, της περιοχής που βλέπουν κάθε χρόνο την έλλειψη νερού να θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων τους. Που οφείλετε, είναι κάτι που μπορούμε να αγνοήσουμε ως τυχαία ή προσωρινή και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε;

Η έλλειψη νερού είναι ένα φαινόμενο που ολοένα και περισσότερες περιοχές καλούνται να αντιμετωπίσουν κάθε χρόνο με συνεχώς αυξανόμενη ένταση. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα αδιαμφισβήτητο επιστημονικά φαινόμενο, το οποίο κάθε χρόνο προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα. Από τις μεγάλες περιόδους ξηρασίας, τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια ως τα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων χρόνων η ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής είναι κάτι το οποίο από ότι φαίνεται θα κληθούμε να διαχειριστούμε όλοι μας τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς οι βροχοπτώσεις συμβαίνουν πια με μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους και με εντάσεις που, είτε δεν επαρκούν για να ποτίσουν τις καλλιέργειες, είτε έχουν τόσο μεγάλη ένταση που τα επιφανειακά νερά καταλήγουν στην θάλασσα πριν απορροφηθεί επαρκής ποσότητα από το έδαφος. Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με την συνεχόμενα αυξημένη ζήτηση νερού και την χρήση των γεωτρήσεων για να ποτιστούν οι καλλιέργειες έχουν σαν αποτέλεσμα την ταπείνωση του υδάτινου ορίζοντα και την μείωση των αποθεμάτων νερού όχι μόνο για την άρδευση αλλά κατ’ επέκταση και για την ύδρευση.

Φέτος γίναμε όλοι μάρτυρες των προβλημάτων στην ύδρευση. Εν μέσω καύσωνα καθημερινά στους Γαργαλιάνους, και μάλιστα δύο φορές το εικοσιτετράωρο, γίνονταν διακοπή της υδροδότησης προκειμένου να γεμίσει η δεξαμενή λόγω βλαβών στις γεωτρήσεις και της κακής κατάστασης του δικτύου μεταφοράς. Τα ίδια φαινόμενα διακοπών της υδροδότησης συνέβαιναν και σε άλλες περιοχές του Δήμου. Στον γειτονικό μας Δήμο Πύλου Νέστορος, και συγκεκριμένα στη Χώρα, παρόλο που το σημείο υδροληψίας είναι ακριβώς δίπλα τους στο Κεφαλόβρυσο, η πίεση του νερού σχεδόν όλο τον Αύγουστο ήταν τόσο χαμηλή που μετά βίας υπήρχε ροή στις βρύσες γιατί η μερίδα του λέοντος της παροχής νερού διοχετεύτηκε για την κάλυψη των αναγκών ξενοδοχειακών μονάδων. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπισε όλη η ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.

Τί μπορούμε λοιπόν να κάνουμε πριν καταφύγουμε σε δηλώσεις για ατομική ευθύνη και «πώς να τα βάλουμε με την κλιματική αλλαγή;».

  • Πρέπει πρωτίστως να λειτουργήσει επιτέλους το φράγμα των Φιλιατρών. Η κατασκευή του δικτύου μεταφοράς από το φράγμα προς την ευρύτερη περιοχή πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Η ολοκληρωμένη λειτουργία του φράγματος όχι μόνο θα μειώσει την ζήτηση για την υπεράντληση των υπόγειων υδάτων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης, αλλά θα βοηθήσει και στην εξυγίανση του υδάτινου ορίζοντα με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία των γεωτρήσεων που χρησιμοποιούνται για την Ύδρευση.

  • Πρέπει να σταματήσουμε την σπατάλη και τις διαρροές της υπάρχουσας υποδομής. Το έργο της αντικατάστασης των αγωγών μεταφοράς νερού ύδρευσης των Γαργαλιάνων φάνηκε φέτος πόσο απαραίτητο είναι. Το ίδιο όμως ισχύει και για τα απαρχαιωμένα δίκτυα και των υπολοίπων περιοχών όπως για παράδειγμα της Κυπαρισσίας που εξακολουθεί να έχει τμήματα με αμιαντοσωλήνες. Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε, μέσω του Υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη, στη σχετική Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της βουλής πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου η «Εξοικονόμηση πόσιμου ύδατος από μείωση διαρροών» θα εξοικονομήσει περίπου 58.000.000 κυβικά μέτρα πόσιμου ύδατος ανά έτος, από τη μείωση διαρροών, που αντιστοιχούν στην ετήσια ζήτηση νερού μιας πόλης 600.000 κατοίκων. Είναι φανερό λοιπόν πως το θέμα της διαρροής νερού από τα υπάρχοντα δίκτυα είναι κάτι που βρίσκεται στο ραντάρ του Υπουργείου και πρέπει να προωθήσουμε την αντικατάσταση των απαρχαιωμένων δικτύων του Δήμου το συντομότερο δυνατό.

  • Η περιοχή μας έχει αρκετά ρέματα με επιφανειακά νερά τα οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε δημιουργώντας τοπικούς μικρότερους ταμιευτήρες για την άρδευση των καλλιεργειών.

  • Πρέπει να γίνει αναθεώρηση του τρόπου έκδοσης αδειών μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Οι ανάγκες μιας μεγάλης σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας σε νερό ισοδυναμεί πλέον με αυτές μιας πόλης. Δεν είναι δυνατόν να εντάσσονται απλά στο υπάρχον δίκτυο, πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη, κατά την εκπόνηση των μελετών κατασκευής, για την αυτάρκειά τους σε πόσιμο νερό όπου είναι εφικτό, κυρίως όμως σε νερό για την άρδευση του περιβάλλοντα χώρου τους.

Ο Σύλλογός μας συνεπής στον κοινωνικό του ρόλο και ως ο μοναδικός τεχνικός επιστημονικός φορέας στην Τριφυλία, ανέλαβε την πρωτοβουλία με την παρούσα επιστολή να αναδείξει με τεχνικά επιχειρήματα ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά όλους μας, να προβληματίσει όλους τους φορείς, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα σε ετήσια βάση πλέον και να φέρει στο προσκήνιο μερικές από τις πιθανές λύσεις που είναι απαραίτητες για την επίλυσή του.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και έχουμε όλοι δικαίωμα να έχουμε άφθονο, υγιεινό και δωρεάν πόσιμο νερό. Άλλωστε, είμαστε στον 21ο αιώνα, η τεχνολογία και η επιστήμη μας δίνουν λύσεις για την πρόληψη του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, το οποίο πολλές φορές χρησιμοποιείται σαν άλλοθι ή δικαιολογία για όσα η πολιτεία δεν κάνει. Πρέπει λοιπόν να δείξουν όλοι οι φορείς τα απαραίτητα αντανακλαστικά, σε ένα υπαρκτό και συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα και να προβούν άμεσα σε υλοποίηση των υποδομών, αφού υπάρχουν όλες αυτές οι τεχνικές λύσεις που ενδεικτικά αναφέρονται παραπάνω, για την εξασφάλιση νερού για όλους, τόσο πόσιμου για το σύνολο του αστικού και μη πληθυσμού, όσο και για την άρδευση των καλλιεργειών, προκειμένου να θωρακιστεί η αγροτική παραγωγή, που είναι η κύρια πηγή πλούτου, ιδίως για την περιοχή μας.

Για το Δ.Σ.

ο Πρόεδρος ο Γραμματέας

Νικόλαος Αναστασόπουλος Απόστολος Παπαδημητρίου

Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός Πολιτικός Μηχανικός

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button