Νέα έκκληση στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να καλύψει τα “συγκλονιστικά” κενά που υπάρχουν στους δικαστικούς υπαλλήλους στη Μεσσηνία, έκαναν σήμερα από κοινού οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Δικαστικών Υπαλλήλων, του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας. Ιδιαίτερα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης, ήταν σαφής για το μέγεθος του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι “η δικαιοσύνη στη Μεσσηνία κινδυνεύει να βουλιάξει” αν δεν τοποθετηθούν άμεσα δικαστικοί υπάλληλοι στις κενές οργανικές θέσεις που υπερβαίνουν το 50%…
Η δικαιοσύνη διαχρονικά στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία στηρίζεται στους τρεις πυλώνες, τους δικαστές, τους δικηγόρους και τους δικαστικούς υπαλλήλους, ανέφερε ο Κώστας Μαργέλης, προσθέτωντας όμως ότι “δυστυχώς ο πυλώνας των δικαστικών υπαλλήλων αυτή την εποχή στη Μεσσηνία είναι κολοβός”.
Όπως επέμεινε, τα κενά στις υπηρεσίες των δικαστικών υπαλλήλων είναι “συγκλονιστικά” και “τεράστια” και σημείωσε ότι μέχρι σήμερα η απονομή της δικαιοσύνης στηρίζεται αποκλειστικά στην εργατικότητα, το φιλότιμο και τις υπεράνθρωπες και εκτός ωραρίου προσπάθειες των δικαστικών υπαλλήλων.
Στην έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας στην Καλαμάτα , συνέχισε ο Κώστας Μαργέλης, τα κενά στις οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων ανέρχονται στο 45%, στην παράλληλη έδρα της Κυπαρισσίας ανέρχονται στο 71,50% και στην περιφερειακή έδρα της Πύλου στο 50%. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα, συνέχισε, για τον Δικηγορικό Σύλλογο, το αντιμετωπίζει η Εισαγγελία Καλαμάτας, όπου οι κενές οργανικές θέσεις ανέφερε ότι ανέρχονται στο 48%. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, εξήγησε, καθώς κάθε χρόνο διαχειρίζεται 11.000 μηνύσεις και όπως δήλωσε, με τα κενά που έχει η Εισαγγελία “σε λίγο καιρό αναγκαστικά θα κλείσει, δεν θα λειτουργεί όπως πρέπει να λειτουργεί, θα μπει ωράριο”.
Τέλος, ο Κώστας Μαργέλης τόνισε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος στέκεται δίπλα στο Σύλλογο των δικαστικών υπαλλήλων και οι δικηγόροι της Καλαμάτας ενώνουν τη φωνή τους με τη φωνή των δικαστικών υπαλλήλων και απευθύνουν έκκληση στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Από την πλευρά του πρόεδρος του Συλλόγου των Δικαστικών Υπαλλήλων, Ανδρόνικος Σταυρόπουλος, αναφέρθηκε στις σκληρές συνθήκες που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους, καθώς, τόνισε, αναγκάζονται, λόγω έλλειψης προσωπικού, να εργάζονται, χωρίς να πληρώνονται, υπερωριακά, τα σαββατοκύριακα, τις αργίες. Είπε επίσης ότι αναγκάζονται, σαν “περιπλανώμενος θίασος” να μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες εκτός Καλαμάτας.
Ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων υπογράμμισε ότι επείγει να καλυφθούν τα κενά αλλά και να πληρώνονται οι δικαστικοί υπάλληλοι για τη δουλειά που κάνουν και για την οποία τώρα δεν αμείβονται. Παρατήρησε μάλιστα ότι αναδεικνύεται ένα σοβαρό ζήτημα, ότι δηλαδή “είμαστε εργαζόμενοι στο χώρο της δικαιοσύνης και δε μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας”
Στο θέμα των οικονομικών αιτημάτων των δικαστικών υπαλλήλων εστίασε περισσότερο, με τοποθέτησή του, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Δικαστικών Υπαλλήλων, Διονύσης Λαμπρόπουλος.
Ακολούθησε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των Ομοσπονδίας των Δικαστικών Υπαλλήλων και Γενική Συνέλευση για το αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των δικαστικών υπαλλήλων της Καλαμάτας. Εδώ και τρεις εβδομάδες και μέχρι και την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου οι δικαστικοί υπάλληλοι πραγματοποιούν καθημερινά δίωρη διακοπή εργασιών ως διαμαρτυρία για τα κενά, από τις εννιά μέχρι τις 11 το πρωί, που σημαίνει ότι αυτό το δίωρο δεν λειτουργούν και τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
Στ.Μ. kalamatajournal.gr