Υγεία

Ψωρίαση: Οι «ένοχες» τροφές και οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου

Ένα είδος τροφίμων που τα τελευταία χρόνια έχει συσχετιστεί με μυριάδες προβλήματα υγείας, ως φαίνεται σχετίζεται και με την ψωρίαση, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γαλλία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν πως οι πάσχοντες από αυτή την αυτοάνοση δερματοπάθεια έχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να καταναλώνουν πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα τρόφιμα αυτά αποτελούνται κυρίως από ουσίες, όπως κορεσμένα λιπαρά, άμυλα και πρόσθετα σάκχαρα, οι οποίες εξάγονται από ολόκληρα τρόφιμα. Περιέχουν επίσης πλήθος συντηρητικών για να είναι πιο εύγευστα, ελκυστικά και σταθερά. Τέτοιου είδους συντηρητικά είναι:

  • Χρωστικές
  • Γαλακτωματοποιητές
  • Ενισχυτικά γεύσης
  • Σταθεροποιητές

Χαρακτηριστικά παραδείγματα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είναι πολλά έτοιμα προϊόντα άρτου, δημητριακά με ζάχαρη, προμαγειρεμένα φαγητά, επεξεργασμένα κρεατικά κ.λπ.

Η αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με πολλές ασθένειες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

  • Ο τύπου 2 διαβήτης
  • Ορισμένες μορφές καρκίνου
  • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

Στα νοσήματα αυτά, ως φαίνεται, πρέπει να προστεθεί η ψωρίαση, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Dermatology.

Η μελέτη

Για να εξακριβώσουν αν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν την ψωρίαση, οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 18.528 ασθενών, ηλικίας 49 έως 70 ετών. Οι 1.825 από αυτούς έπασχαν από ψωρίαση. Σε 802 περιπτώσεις η νόσος ήταν ενεργή.

Οι πάσχοντες από ενεργή δερματοπάθεια ήταν πιθανότερο να είναι παχύσαρκοι. Το 68% ήταν γυναίκες. Πολλοί είχαν επίσης συννοσηρότητες, όπως καρδιοπάθεια, διαβήτη και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Οι ασθενείς είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής. Μεταξύ άλλων είχαν αναφέρει και πόσα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έτρωγαν (σε γραμμάρια την ημέρα).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι πάσχοντες από ενεργό ψωρίαση είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να κάνουν την μεγαλύτερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, έναντι όσων δεν έπασχαν από τη δερματοπάθεια.

Το εύρημα αυτό ίσχυε και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για τη δερματοπάθεια όπως:

  • Η ηλικία
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Ο δείκτης μάζας σώματος (η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο)
  • Άλλα νοσήματα

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως «η συσχέτιση ψωρίασης και υπερεπεξεργασμένων τροφίμων δεν περιορίζεται στις επιπτώσεις που έχουν τα τρόφιμα αυτά στο σωματικό βάρος», τόνισαν οι ερευνητές.

Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η μελέτη τους υποδεικνύει απλώς μία συσχέτιση και δεν σημαίνει ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι η αιτία της ψωρίασης.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button