Στην Τριφυλία, τα θερμοκήπια καλύπτουν 3.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 10% είναι υδροπονικές καλλιέργειες σε διάφορα υποστρώματα. Όλα τα θερμοκήπια διαθέτουν συστήματα άρδευσης, υδρολίπανσης, ενώ, παράλληλα, γίνεται έλεγχος των συνθηκών περιβάλλοντος του θερμοκηπίου με υπολογιστή.
Όπως δηλώνει στο ypaithros.gr ο προϊστάμενος της τοπικής ΔΑΟΚ, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «η καινοτομία έχει μπει για τα καλά στις θερμοκηπιακές μονάδες. Οι τελευταίες χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για τη θέρμανσή τους βιομάζα, που είναι το πυρηνόξυλο της περιοχής, το οποίο υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες και, κατά συνέπεια, έχουμε ήπιας μορφής χρήση ενέργειας. Εφαρμόζονται προγράμματα ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας και τα προϊόντα είναι ασφαλή, ενώ σε πολλά θερμοκήπια έχουμε μετεωρολογικούς σταθμούς και, κατ’ επέκταση, έλεγχο του κλίματος. Κατά συνέπεια, η Τριφυλία είναι μια περιοχή στην οποία τα θερμοκήπια αναπτύσσονται με δυναμικό τρόπο και τα τελευταία χρόνια δίνουν το ‘‘παρών’’ σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα που χρηματοδοτούν τις νέες θερμοκηπιακές μονάδες, τον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων ή την αύξηση των στρεμμάτων που ήδη καλλιεργούνται, ώστε να καταστούν βιώσιμες οι εκμεταλλεύσεις».
Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυση των αγροτών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των θερμοκηπίων, ο κ. Παρασκευόπουλος υποστηρίζει ότι «οι επιδοτήσεις πρέπει να δοθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους σε μεσαίες εκμεταλλεύσεις, ώστε να καταστούν βιώσιμες και, παράλληλα, να γίνει μια περιφερειακή κατανομή, προκειμένου να γίνουν νέα θερμοκήπια σε όλη την περιφέρεια. Ο σχεδιασμός πάντοτε πρέπει να γίνεται σε συντονισμό με τις περιφερειακές υπηρεσίες και με τις ομάδες παραγωγών και τους εκπροσώπους των παραγωγών που καλλιεργούν θερμοκήπια. Επιπλέον, οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται από ανθρώπους που είναι ενήμεροι και σε περιοχές που μπορεί να αναπτυχθούν τα θερμοκήπια. Το πρόγραμμα είναι καλό, αλλά σίγουρα χρειάζονται περισσότερα χρήματα».
Αναφερόμενος στην πορεία των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην περιοχή της Τριφυλίας, όπου δραστηριοποιείται, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Άγγελος Κοροβίλας, περιγράφει: «Αυτήν τη στιγμή, η κατάσταση είναι στάσιμη και απαιτείται η παρέμβαση του κράτους, ώστε να μπορέσει να μπει στον χώρο και νέος κόσμος, αφού όσοι δραστηριοποιούνται μέχρι τώρα είναι πάνω από 55 ετών. Τα θερμοκήπια που υπάρχουν χρησιμοποιούν πολύ σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά το μεγάλο ζήτημα είναι το εργατικό και ακολουθεί το κόστος λειτουργίας».
Σχολιάζοντας το νέο πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Κοροβίλας τονίζει ότι «τα χρήματα που διαθέτει το υπουργείο είναι πολύ λίγα για να ξεκινήσει κάποιος να φτιάξει μια μονάδα. Τα κριτήρια επιδότησης πρέπει να αλλάξουν, ώστε να έρθει νέος κόσμος στον δικό μας χώρο. Δυστυχώς, όπως είναι τώρα τα πράγματα, κάποιες μονάδες θα κλείσουν και κάποιες άλλες, τελικά, θα αναγκασθούν να υπολειτουργήσουν για να μπορέσουν να επιβιώσουν».