Ελλάδα

Πρώτος διοικητής του ελληνικού FBI ο υποστράτηγος Ντουίτσης – Στον 10ο όροφο της ΓΑΔΑ το «στρατηγείο»

Λίγο καιρό πριν από την πρεμιέρα του ελληνικού FBI, της νεοιδρυθείσας «υπερ-υπηρεσίας» που δημιουργείται για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φαίνεται ότι έχει αποφασίσει ποιος θα είναι ο αξιωματικός που θα μπει στο «τιμόνι».

Διοικητής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, όπως είναι η επίσημη ονομασία, αναμένεται να αναλάβει ο υποστράτηγος Φώτης Ντουίτσης. Πρόκειται για έναν «μπαρουτοκαπνισμένο» αξιωματικό, με μακρά πορεία σε κρίσιμες υπηρεσίες της Ασφάλειας.

Όπως λένε πηγές από τη λεωφόρο Κατεχάκη, είναι ο αξιωματικός που έχει εργαστεί τους τελευταίους πολλούς μήνες για να πάρει σάρκα και οστά το ελληνικό FBI, έχοντας στο πλευρό του στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που τον βοήθησαν σε μία σειρά από διαδικασίες.

Ο Φώτης Ντουίτσης έχει υπηρετήσει στην Ασφάλεια Πειραιά, έχει διατελέσει διοικητής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, επικεφαλής της ομάδας διαπραγματευτών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (υπηρεσία που θεωρείται η «καρδιά» της Ασφάλειας), ενώ στη συνέχεια άφησε τη ΓΑΔΑ για να υπηρετήσει ως φρούραρχος στη Βουλή. Τον περασμένο Ιανουάριο άφησε το κοινοβούλιο για να «βουτήξει» εκ νέου στα «βαθιά» νερά της Ασφάλειας, καθώς έγινε διοικητής της Ασφάλειας Αττικής (της ίσως πιο κρίσιμης θέσης στην ΕΛ.ΑΣ.).

Το γεγονός ότι χαίρει από παλιά της εμπιστοσύνης και της εκτίμησης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη «μετακόμισή» του στον 10ο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου βρίσκεται το γραφείο του.
Η σημαντική στιγμή του Ντουίτση στην Αστυνομία

Η «μετακόμιση» αυτή συνέπεσε με την επιστροφή του κ. Χρυσοχοΐδη στον υπουργικό θώκο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Μία σημαντική στιγμή στην πορεία του Φώτη Ντουίτση στην ΕΛ.ΑΣ. αφορά σε περιστατικό που είχε λάβει χώρα στις 23 Αυγούστου του 2010 στον Πειραιά. Τότε ένας ληστής εγκλωβίστηκε μέσα σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, κρατώντας 22 ομήρους -πελάτες και υπαλλήλους- με την απειλή όπλων και χειροβομβίδων.

Ο κ. Ντουίτσης μίλησε με τον εγκλωβισμένο ληστή που ήταν εμφανώς σε κατάσταση κρίσης, μείωσε με διαπραγματευτικές τεχνικές τη συναισθηματική του ένταση και μετά από τρεις ώρες τον έπεισε να παραδοθεί και να απελευθερώσει τους ομήρους.

Το «ελληνικό FBI» θα διοικείται από τον 10ο όροφο της ΓΑΔΑ. Ο υποστράτηγος διοικητής του δεν θα αλλάξει γραφείο. Θα παραμείνει, δηλαδή, στον χώρο όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα ως διοικητής της Ασφάλειας Αττικής.

Ωστόσο, στο μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας βρίσκεται σε εξέλιξη ανακαίνιση, προκειμένου να δημιουργηθεί γραφείο για τον αξιωματικό που θα πάρει τη θέση του Φώτη Ντουίτση, μετά την αναβάθμιση του τελευταίου σε διοικητή του «ελληνικού FBI». Η ανακαίνιση γίνεται στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου θα «μετακομίσει» ο νέος διοικητής της Ασφάλειας Αττικής.

Ο συγκεκριμένος αξιωματικός θα έχει υπό την εποπτεία του όλα τα Τμήματα Ασφαλείας της Αττικής, την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, την ΟΠΚΕ και την Κρατική Ασφάλεια. Μετά τις δομικές αλλαγές που φέρνει η δημιουργία της νέας «υπερ-υπηρεσίας» ο διοικητής Ασφαλείας μπορεί να μην έχει τις ίδιες διευρυμένες αρμοδιότητες ωστόσο συνεχίζει να διοικεί εξαιρετικά κρίσιμες υπηρεσίες (ιδιαίτερα όσον αφορά στα θέματα ανηλίκων και στην εποπτεία των Τ.Α. όλων των περιοχών).

Η νέα «υπερ-υπηρεσία», η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, θα κάνει πρεμιέρα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.
ΕΛ.ΑΣ.: Το «στοίχημα» που καλείται να κερδίσει

Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι το ελληνικό FBI έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία το οργανωμένο έγκλημα όχι μόνο κάνει διαρκώς ορατή την παρουσία του στα αστικά κέντρα και στα τουριστικά νησιά, αλλά παράλληλα εισχωρεί αλματωδώς σε νόμιμες επιχειρήσεις.

Στη σκέπη της υπηρεσίας εντάσσονται τέσσερις νευραλγικές υποδιευθύνσεις: Δίωξης Ναρκωτικών, Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (Ανθρωποκτονιών, Διαρρηκτών, Εκβιαστών), Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας).

«Στοίχημα» αποτελεί η συνεργασία με υπηρεσίες εκτός Σώματος, όπως είναι η ΑΑΔΕ, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το ΣΔΟΕ και η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Και αυτό διότι η εισχώρηση σημαντικών κεφαλαίων από εγκληματικές δραστηριότητες σε νόμιμες επιχειρήσεις είναι κάτι που απασχολεί έντονα τις Αρχές τα τελευταία χρόνια.

ieidiseis.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button