Τη βεβαιότητά του για τη θετική εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και για την πορεία της ρωσικής οικονομίας εξέφρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην ετήσια συνέντευξή Τύπου.
Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να στείλει και νέα μηνύματα στη Δύση, υποστηρίζοντας την οπλική ανωτερότητα της Ρωσίας. «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να καταρριφθεί ο (πύραυλος) Ορέσνικ», είπε και πρότεινε στη Δύση, αν έχει αμφιβολία για αυτό, να διαλέξει μια τοποθεσία στο Κίεβο και να προσπαθήσει να αναχαιτίσει πλήγμα του νέου ρωσικού πυραύλου.
Για τη ρωσική οικονομία
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε πως μπορεί να καταγράψει ανάπτυξη 4% το 2024, ενώ για του χρόνου βλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 2% με 2,5%. Ωστόσο παραδέχτηκε πως ο πληθωρισμός είναι ένα «ανησυχητικό» στοιχείο, υπογραμμίζοντας πως βρίσκεται στο 9,2% – 9,3% και προκαλεί μια «υπερθέρμανση».
Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, «η ρωσική οικονομία είναι σταθερή» και τα εισοδήματα των Ρώσων αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές των αγαθών. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές». «Η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια πάνω από το σημερινό επίπεδο του 21% στο οποίο τα αύξησε τον Οκτώβριο».
«Η κατανάλωση κρέατος στη Ρωσία έχει διπλασιαστεί σε περίπου 80 κιλά ανά άτομο, ενώ παγκοσμίως είναι 42 κιλά», σημείωσε ακόμη. «Το ποσοστό ανεργίας στη Ρωσία βρίσκεται σε χαμηλό ρεκόρ, στο 2,3%».
Για την Ουκρανία
Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε πως η κατάσταση αλλάζει σημαντικά. «Κινούμαστε προς την επίτευξη των βασικών στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», είπε και πρόσθεσε πως οι Ρώσοι μαχητές προελαύνουν κατά μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα σε καθημερινή βάση.
Τόνισε επίσης πως δεν χρειάζεται να «μαντεύουμε» πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, δείχνοντας πως ο χρόνος δεν αποτελεί πρόβλημα για τον ρωσικό στρατό. «Οι δυνατότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αυξάνονται. Όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν ηρωικά» σημείωσε και τους ευχήθηκε καλή τύχη, νίκη και επιστροφή στην πατρίδα.
Σημειώνεται πως όταν του τέθηκε η πρώτη ερώτηση για την Ουκρανία, πριν ξεκινήσει την απάντησή του, δύο άτομα του επιτελείου του ξεδίπλωσαν από πίσω του ένα πανό, το οποίο όπως είπε του δόθηκε από μια ρωσική ταξιαρχία πεζοναυτών, με υπογραφές από τους στρατιώτες. Η αναφορά έτυχε θερμού χειροκροτήματος από τους Ρώσους δημοσιογράφους στην αίθουσα.
Για το Κούρσκ
Ερωτηθείς για το πότε η Ρωσία θα διώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από την περιοχή του Κουρσκ, απάντησε ότι δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά τόνισε ότι «σίγουρα η περιοχή θα απελευθερωθεί».
«Δεν έχει κανένα στρατιωτικό νόημα για την Ουκρανία να εισέλθει στην περιοχή του Κουρσκ», είπε και τόνισε: «σίγουρα θα τους ξεφορτωθούμε (σ.σ. τις ουκρανικές δυνάμεις)».
Όταν ρωτήθηκε για τον χρόνο επίτευξης αυτού του στόχου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε πως δεν θέλει να δεσμευτεί δημοσίως για μια ημερομηνία γιατί αυτό θα σημαίνει πως τα στρατεύματα «θα προσπαθήσουν να επιτύχουν τον στόχο χωρίς να υπολογίζουν τις ζωές τους». «Οι αρχές θα βοηθήσουν όσους θέλουν να μετακινηθούν από την περιοχή του Κουρσκ. Η διοίκηση του Κουρσκ θα εργάζεται εντατικά για την επίλυση στεγαστικών και άλλων προβλημάτων».
Τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, οι οδικές υποδομές θα ξαναχτιστούν, σημείωσε ο Πούτιν και δεσμεύτηκε ότι όλοι όσοι έχασαν τα σπίτια τους θα αποζημιωθούν.
Ο Πούτιν χαρακτήρισε επίσης το Κούρσκ ως «το μεγαλύτερο νεκροταφείο εξοπλισμού του ΝΑΤΟ στον κόσμο». «Ο αριθμός των ουκρανικών τεθωρακισμένων οχημάτων που καταστράφηκαν στην περιοχή του Κουρσκ ξεπέρασε τον αριθμό των οχημάτων που καταστράφηκαν σε άλλα μέρη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».
Για το νέο υπερόπλο «Ορέσνικ»
Ο Πούτιν δήλωσε ότι ο ίδιος έλαβε την τελική απόφαση για μαζική παραγωγή του υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου «Ορέσνικ» ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο όπλο.
«Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να καταρριφθεί ο (πύραυλος) Ορέσνικ», ακόμη κι αν τοποθετηθεί το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας THAAD στην Ουκρανία. Όπως είπε, πρόκειται για ένα δαπανηρό και αναποτελεσματικό σύστημα.
Για τον «Ορέσνικ» δήλωσε πως η εμβέλειά του φτάνει τα 5.500 χιλιόμετρα και η ταχύτητά του αγγίζει τα 10 Mach, (2,5-3 χλμ. ανά δευτερόλεπτο), δηλαδή 10 φορές την ταχύτητα του ήχου. Ο Πούτιν έχει επισημάνει πως «προς το παρόν δεν υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης αυτού του όπλου». Προέτρεψε μάλιστα οποιαδήποτε ηγεσία της Δύσης, εάν έχει αμφιβολίες για τις δυνατότητες του νέου πυραύλου, να επιλέξει μια τοποθεσία στο Κίεβο και να προσπαθήσει να αναχαιτίσει το πλήγμα. Ας κάνουμε ως «ένα πείραμα ή μια μονομαχία, θα έχει ενδιαφέρον», είπε σκωπτικά.
Για το νέο πυρηνικό δόγμα
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ρωτήθηκε και για τις αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο προβλέπει πλέον τη χρήση πυρηνικών όπλων ακόμη κι αν η χώρα δεχτεί επίθεση από μια μη πυρηνική δύναμη, εάν αυτό υποστηρίζεται από κράτος που κατέχει πυρηνικά.
Ερωτηθείς εάν «έχει ληφθεί το μήνυμα από τη Δύση», ο Ρώσος Πρόεδρος απάντησε: «Δεν ξέρω, θα πρέπει να τους ρωτήσετε». Συνεχίζοντας, τόνισε πως οι αλλαγές στο δόγμα αφορούν «τις αναδυόμενες στρατιωτικές απειλές… όπως η παρουσία πυραυλικών συστημάτων» στα σύνορα της Ρωσίας.
Υπογράμμισε πως εάν κάποιες χώρες δημιουργούν απειλή για τη Ρωσία, τότε η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον τους.