Αγροτικά

Πόσο είναι το κοστολόγιο του Ισπανού ελαιοκαλλιεργητή;

Η Ισπανική Ένωση Ελαιοκομικών Δήμων (ΑΕΜΟ) ολοκλήρωσε, δημοσιοποίησε (*1) και υπέβαλε στις Βρυξέλλες μία ανανεωμένη μελέτη του κοστολόγιου για τον Ισπανό ελαιοπαραγωγό. Αυτές οι μελέτες αποτελούν απαραίτητο «μπούσουλα» για την χάραξη ελαϊκής πολιτικής, ειδικά σε εποχές μεγάλων αναστατώσεων. Έχοντας δημοσιεύσει στο olivenews.gr και την αντίστοιχη προηγούμενη μελέτη που είχε επεξεργαστεί το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας (βλέπε Πως διαμορφώνεται η τιμή του ελαιολάδου στο ράφι; Το ισπανικό υπόδειγμα )     μπορούμε να βγάλουμε πολύτιμα συμπεράσματα.

Τελικό συγκεντρωτικό κοστολόγιο Ισπανού ελαιοκαλλιεργητή το 2024

Σύστημα καλλιέργειας/ Σύνολο εκταρίων ha =    % Αναλογία στην Ισπανία Κόστος €/κιλό Μέσος όρος κόστους€/κιλό
Παραδοσιακός, με κλίση εδάφους >20%, ξερικός = 491.836 ha = 20% 4,61 4,61
Παραδοσιακός, με κλίση εδάφους < 20%, ξερικός = 741.443 ha = 30,15% 3,49 μ.ό παραδοσιακός, με κλίση εδάφους < 20% = 3,30
Παραδοσιακός, με κλίση εδάφους < 20%, αρδευόμενος = 365.189 ha = 14,85% 2,92 μ.ό  παραδοσιακός, με κλίση εδάφους < 20% = 3,30
Εντατικός, ξερικός = 427.898 ha = 17,40% 2,59 μ.ό εντατικός = 2,41
Εντατικός, αρδευόμενος = 285.265 ha = 11,60% 2,15 μ.ό εντατικός = 2,41
Υπερεντατικός, αρδευόμενος = 147.551 ha = 6,0% 2,09 2,09
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ = 2.459.182 ha = 100,0% 3,23

Άρα το μέσο κοστολόγιο του ισπανού ελαιοκαλλιεργητή ανέρχεται μεν στα 3,23 €/κιλό, με σημαντική όμως διακύμανση από το ελάχιστο 2,09 €/κιλό για τους υπερεντατικούς αρδευόμενους ελαιώνες που καλύπτουν μόνο το 6,0% του ισπανικού ελαιώνα, καταλήγοντας στο υπερδιπλάσιο κόστος των 4,61€/κιλό για τους παραδοσιακούς, ξερικούς, σε επικλινή εδάφη, που καλύπτουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο 20% του ισπανικού ελαιώνα.

Σύγκριση με 2 χρόνια πριν

Συγκρίνοντας τα πρόσφατα στοιχεία της ΑΕΜΟ με τα αντίστοιχα του Υπουργείου πριν 2 χρόνια που αναφέραμε παραπάνω διαπιστώνουμε πόσο πολύ έχει αυξηθεί το κόστος (σε €/κιλό) για τον Ισπανό ελαιοκαλλιεργητή.

2022 Υπουργείο 2024 ΑΕΜΟ % μεταβολή
ελάχιστο 1,443 2,09 + 44,8
μέγιστο 4,332 4,61 + 6,4
μέσος όρος 2,520 3,23 + 28,2

Η μέση αύξηση του κόστους κατά 28,2% προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τους πιο παραδοσιακούς, οριακούς ελαιώνες, που ανέβηκε κατά 44,8%, ενώ στους σύγχρονους υπερεντατικούς η αύξηση περιορίζεται στο 6,4%. Τα παραπάνω συμπεράσματα υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο μελέτες είναι συγκρίσιμες ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία.

Λόγω του εξαιρετικού ενδιαφέροντος των στοιχείων της μελέτης της ΑΕΜΟ θα επανέλθουμε αναλυτικά. Τέλος να σημειώσουμε ότι η 4Ε, η οποία διαθέτει μέλη με μεγάλη εμπειρία σε ανάλογα κοστολόγια, είχε επανειλημμένα απευθυνθεί σε άλλες επαγγελματικές οργανώσεις του ελαιολάδου όπως και της επιτραπέζιας ελιάς, αλλά και του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να συνεργαστούν για τη σύνταξη  κοστολόγιων για το ελληνικό ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά.

(*1) Η μελέτη της ΑΕΜΟ δημοσιεύθηκε: https://www.agropopular.com/aceite-aemo-141124/  και  https://www.olimerca.com/noticiadet/aemo-lleva-a-bruselas-el-coste-de-produccion-del-aceite-en-espana/4850a1e6c21b78d8d69bcd650ed84f42  και https://www.aemo.es/slides/slide/estudio-aemo-23-v5-283/download

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button