Τοπικά Νέα

Ποδηλάτες από το Αμβούργο περιηγούνται στη Μεσσηνία

Ο γύρος της Νότιας Ευρώπης μέσω… ποδηλάτου

Ο Τόρστεν Μουντ και η Σούζαν Βολφ είναι Γερμανοί ποδηλάτες που τον περασμένο Ιούνιο, με αφετηρία τη Λισαβόνα, αποφάσισαν να κάνουν το γύρο της Νότιας Ευρώπης μέσω ποδηλάτου. Εδώ και αρκετές μέρες βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους ανακαλύπτοντας όλες τις ασύλληπτες ομορφιές του τόπου που για τους ντόπιους προσπερνιούνται αποτελώντας κομμάτι της καθημερινότητας.

Με αφορμή την άφιξή τους στην Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία, οι δύο τους αποφάσισαν να μιλήσουν στο «Θάρρος» για την εμπειρία τους μέχρι σήμερα, έχοντας διανύσει 4.400 χλμ. Ταυτόχρονα, μιλούν για όλα όσα έχουν δει, αλλά και γευτεί στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή!

Η επιλογή του ποδηλάτου

Μιλώντας για την επιλογή να διανύσουν μια τόσο μεγάλη απόσταση μέσω συμβατικών ποδηλάτων, η Σούζαν αναφέρει: «Δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποια ανυπέρβλητη δυσκολία μέχρι στιγμής. Άλλωστε, είναι πολύ ωραία η διαδρομή που ακολουθούμε, μιας και η ταχύτητά μας είναι αρκετά μικρή. Από την άλλη, αυτό έχει κι ένα άλλο θετικό στοιχείο: το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε οποτεδήποτε θέλουμε στάση. Επίσης, έχεις την επιλογή να διανύσεις όσα χιλιόμετρα θέλεις εσύ κάθε ώρα και στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να ψάξεις για χώρο στάθμευσης ή οτιδήποτε άλλο. Δεν μπορούμε να αμελήσουμε δε, ότι μένοντας δίπλα στη φύση καθ’ όλη τη διαδρομή, μπορείς να εκτιμήσεις όλα όσα βρίσκονται δίπλα σου».

Συμπληρώνοντας, ο Τόρστεν σημειώνει: «Αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι επιτυγχάνεις κάθε μέρα κι ένα μικρό στόχο σου, εάν φτάνεις σε ένα νέο προορισμό! Αυτό για εμάς μετράει σαν μια μικρή νίκη κάθε φορά!».

Πώς πάρθηκε η απόφαση

Κάνοντας λόγο για την απόφασή τους να επαναλάβουν ένα ταξίδι που έχουν πραγματοποιήσει άλλες δύο φορές στο παρελθόν, η Σούζαν τονίζει: «Κάνουμε πραγματικά ένα μεγάλο ταξίδι, καθώς ξεκινήσαμε την 1η Ιουνίου από τη Λισαβόνα κι έχοντας προγραμματίσει μια περιήγηση έξι μηνών. Η ιδέα ήταν να κάνουμε το γύρο της Νότιας Ευρώπης από την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας με τερματισμό την Αθήνα, όποτε περιηγηθήκαμε κατά μήκος της ακτογραμμής από την Πορτογαλία, στην Ισπανία, έπειτα στη Γαλλία -όπου υπάρχει συγκεκριμένη ποδηλατική διαδρομή ως τη Σαρδηνία, στην οποία συνεχίσαμε, έπειτα στη Σικελία, την Ιταλία, την Κροατία κι από εκεί πήραμε το πλοίο το οποίο μας μετέφερε ως την Πάτρα. Ο λόγος για τον οποίο θελήσαμε να φτάσουμε ως την Πελοπόννησο ήταν η ανάγκη να παρατείνουμε το καλοκαίρι μας κατά κάποιον τρόπο. Παράλληλα, ένας ακόμα λόγος ήταν ότι η Κροατία χαρακτηρίζεται για τους μεγάλους δρόμους της και το ατελείωτο κυκλοφοριακό χάος σε αυτούς».

Συνεχίζοντας, εξηγεί: «Έτσι, φτάσαμε στην Πελοπόννησο, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχει μικρούς δρόμους, ενώ από όσα γνωρίζαμε πρόκειται για μια ελληνική περιφέρεια η οποία μπορεί να ανταποκριθεί αρκετά καλά στους τουρίστες που καταφθάνουν στις διάφορες περιοχές της. Αυτό για εμάς μέτρησε πάρα πολύ, αφού εάν κάνεις ποδήλατο, χρειάζεσαι ένα διαφορετικό κατάλυμα για κάθε 60-100 χιλιόμετρα που διανύεις. Κι αυτό είναι κάτι εφικτό εδώ. Έτσι, ξεκινήσαμε διανύοντας όλα τα “δάκτυλα” της Πελοποννήσου με σκοπό να συνεχίσουμε για την ελληνική πρωτεύουσα».

Για τον Τόρστεν, η συνολική διαδρομή έχει μια άλλη ανάγνωση, που ίσως έρχεται να συμπληρώσει αυτή της Σούζαν: «Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, μιας και τα ποδήλατα είναι συμβατικά, τα οποία ζυγίζουν γύρω στα 14 κιλά, κάτι το οποίο γίνεται ακόμη πιο δύσκολο αν σκεφτεί κανείς ότι τόσο περίπου ζυγίζουν και οι αποσκευές που κουβαλάμε μαζί μας. Το ενθαρρυντικό είναι ότι κάνουμε τη διαδρομή αργά, απολαμβάνοντας παράλληλα κάθε σημείο της».

Ερωτηθείς δε για τη χιλιομετρική απόσταση που έχουν διανύσει ως σήμερα, ο Τόρστεν λέει: «Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε διανύσει συνολικά 4.400 χλμ., ενώ μόνο στην Πελοπόννησο έχουμε κάνει περίπου 400 χλμ. Η αλήθεια είναι ότι πήραμε αυτή την απόφαση για τρίτη φορά, αφού έχουμε κάνει κι άλλες φορές στο παρελθόν κάτι αντίστοιχο. Την τελευταία φορά ήταν πριν από 8 χρόνια, όταν βρεθήκαμε σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ».

Η διαδρομή στην Πελοπόννησο

Ως μια συναρπαστική εμπειρία η οποία απαιτεί αγάπη για το ποδήλατο και πολύ μεράκι, περιγράφουν ο Τόρστεν και η Σούζαν τις εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κανείς όταν κάνει το γύρο της Πελοποννήσου με αυτό τον τρόπο.

Η διαδρομή των ίδιων στη Μεσσηνία περιλάμβανε διαδοχικά πέρασμα από το Καλό Νερό στην Κυπαρισσία, τα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους, την Πύλο, τη Μεθώνη και την Κορώνη, το Πεταλίδι, τη Μεσσήνη και, τελικά, την Καλαμάτα.

Η περιήγηση στη Μεσσηνία

Αναφερθείσα στην άφιξη και την παραμονή τους στη Μεσσηνία, η Σούζαν την περιγράφει ως εξής: «Ήρθαμε από τη Μεσσήνη, ενώ νωρίτερα είχαμε διανυκτερεύσει στην Κορώνη. Κάνοντας τη διαδρομή για να φτάσουμε στην Καλαμάτα διασχίσαμε αρκετά χιλιόμετρα παραλίας, και έτσι είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε όλη αυτή τη μαγευτική θέα χωρίς την κίνηση των αυτοκινήτων. Επιλέξαμε να μείνουμε αρκετές βραδιές στην Καλαμάτα καταρχάς για το λόγο ότι είναι μεγάλη πόλη, ενώ διαθέτει αρκετές ευκολίες όσον αφορά στην ενοικίαση ενός καταλύματος. Από την άλλη πλευρά, από όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής έχει μια πολύ καλή ποιότητα φαγητού με διάφορες επιλογές σε ταβέρνες και τοπικά καφέ».

…και την Καλαμάτα

Φυσικά, δε θα μπορούσαν να μην αναφερθούν και στις εντυπώσεις τους από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Ξεκινώντας ο Τόρστεν δηλώνει: «Οι εντυπώσεις μας από τη διαμονή μας στην Καλαμάτα αυτές τις ημέρες είναι ότι είναι μια αρκετά μεγάλη επαρχιακή πόλη, έχει ωραίους ανθρώπους, υπέροχη παραλία και δεν έχει ιδιαίτερη πολυκοσμία. Αυτό που μας έχει κάνει εντύπωση είναι ο εξαιρετικά ακριβός καφές (!) για τα δεδομένα της Ελλάδας, αλλά κατά τ’ άλλα έχουμε συναντήσει κόσμο διατεθειμένο να μας βοηθήσει σε οτιδήποτε χρειαστήκαμε. Από την άλλη πλευρά, οι γεύσεις φαγητών ήταν εξαιρετικές και από όλες ξεχωρίσαμε το… μουσακά!».

Στον αντίποδα, η Σούζαν αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην Καλαμάτα μάς εντυπωσίασε ιδιαίτερα το Ιστορικό Κέντρο που επισκεφθήκαμε, αλλά και ο κάθετος δρόμος της οδού Αμφείας, όπου μπορεί κανείς να γευτεί διάφορα είδη μπίρας!

Δοκιμάσαμε διάφορες ελληνικές γεύσεις και μείναμε ευχαριστημένοι με όλα! Στο μεταξύ, κάτι το οποίο διαπιστώσαμε ήταν ότι στους πιο μεγάλους δρόμους ο κόσμος που οδηγούσε με αυτοκίνητα δεν ήταν τόσο ευνοϊκός για έναν ποδηλάτη, μιας και όλοι θέλουν να αναπτύσσουν πάντοτε ταχύτητα, ενώ στους μικρούς δρόμους όλα ήταν πιο ήρεμα».

Επόμενοι προορισμοί

Η αποχώρησή τους από την Καλαμάτα έχει ήδη προγραμματιστεί, αφού εντός των ημερών επόμενος σταθμός τους είναι η Μεσσηνιακή Μάνη, από την οποία θα αναχωρήσουν για τη Λακωνική, τη Σπάρτη κι έπειτα την Αθήνα. Αυτό που διαπιστώνουν δε, λίγο πριν την αποχώρησή τους από την περιοχή, είναι η επισήμανση ότι υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον τουριστών για αυτό το είδους περιήγησης. Έτσι θα έλεγαν ότι θα ήταν περισσότερο ελκυστικό για τον ποδηλατικό τουρισμό να υπάρχει η δυνατότητα περιήγησης μέσω ποδηλατόδρομων που θα ένωναν τις πόλεις (κάθε νομού) μεταξύ τους.

Της Χριστίνας Μανδρώνη

 

tharrosnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button