Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Πατάτα Νάξου: Σε κίνδυνο το προϊόν ΠΟΠ – «Χάνεται» η φθινοπωρινή παραγωγή

Το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώθηκε για την ΠΟΠ πατάτα Νάξου, η οποία και φέτος χτυπήθηκε ανεπανόρθωτα από την έλλειψη νερού, με τους αγρότες του νησιού να βρίσκονται σε απόγνωση.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Δεν υπάρχει καμία σωτηρία», επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα τη ζοφερή κατάσταση που έχει περιέλθει, ένα εκλεκτό ΠΟΠ προϊόν του νησιού.

Τα τελευταία χρόνια η πατάτα Νάξου έχει δεχτεί «χτυπήματα», με την παραγωγή να βαίνει μειούμενη από το 2022. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2022 η Νάξος συγκόμισε 6.000 τόνους πατάτα. Το 2023 η ποσότητα αυτή μειώθηκε σε 4.000 τόνους, ενώ φέτος η παραγωγή άγγιξε τους 1.800 τόνους, ενώ η αναμενόμενη φθινοπωρινή συγκομιδή, προβλέπεται να φτάσει μόλις τους 100 τόνους.

Το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει ο ΟΤ, από κατεστραμμένες πατατοφυτείες του νησιού.

«Αυτοί που κατάφεραν να καλλιεργήσουν στο νησί, άφησαν τη σπορά για τον Σεπτέμβριο, με την ελπίδα ότι όσο πιο πίσω πάει, ίσως βρέξει, και καταφέρουν να βγάλουν παραγωγή»

Χάθηκαν οι ελπίδες για την πατάτα Νάξου

Από τις 15 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτέμβρη παραδοσιακά πραγματοποιείται η δεύτερη σπορά μέσα στο έτος (η φθινοπωρινή) και να έχουν φυτευτεί πάνω από 1.000 στρέμματα. Όμως όπως εξηγεί στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης, «αυτοί που κατάφεραν να καλλιεργήσουν στο νησί, άφησαν τη σπορά για τον Σεπτέμβριο, με την ελπίδα ότι όσο πιο πίσω πάει, ίσως βρέξει, και καταφέρουν να βγάλουν παραγωγή».

«Χτυπημένο» από την ανομβρία χωράφι με πατάτες στη Νάξο

Δυστυχώς η ελπίδα για τη συγκομιδή χάθηκε, καθώς οι πολυπόθητες βροχές επί της ουσίας δεν ήρθαν. «Έβρεξε μόνο στο 1/3 στα ορεινά της Νάξου για 2 ώρες το Νοέμβρη, και στα Λιβάδια, που υπάρχουν φυτείες πατάτας μόλις 10 λεπτά, η οποία σε συνδυασμό με τα 8 – 9 μποφόρ του τελευταίου διαστήματος, είχε ως αποτέλεσμα να κάψει την πατάτα. Δεν υπάρχει σωτηρία», επισημαίνει στον ΟΤ ο κ. Καπούνης.

Οι προβλέψεις για τη φετινή φθινοπωρινή πατάτα είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνες, καθώς ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι μιλούν για μια παραγωγή που θα φτάσει στο 20% της περσινής. «Ζήτημα αν όλη η Νάξος βγάλει 100 τόνους. Πέρσι τέτοια εποχή η παραγωγή έφτασε περίπου τους 1.200 τόνους», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου.

Οι παραγωγοί στη Νάξο βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς η φθινοπωρινή πατάτα αποτελούσε μια καλή οικονομική ενίσχυση, ενώ τώρα με την έλλειψη βροχών, η κατάσταση για ανάκαμψη της παραγωγής είναι μη αναστρέψιμη.

Οι αποθήκες της ΕΑΣ Νάξου όπου φυλάσσονται οι πατάτες έχουν αδειάσει. Όσα αποθέματα υπήρχαν έχουν τελειώσει από τις 10 Οκτώβρη

Ακόμα και αν τώρα ξεκινήσουν οι βροχές, η κατάσταση δεν μπορεί να διορθωθεί: «Αυτή την περίοδο η πατάτα έχει δέσει, ο κόνδυλος έχει διαμορφωθεί και τις επόμενες 10 με 20 ημέρες θα έπρεπε να συγκομιστεί. Και να βρέχει κάθε μέρα πλέον θα είναι ελάχιστη η ποσότητα που θα πάρει ο παραγωγός», εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Καπούνης.

«Κάηκε» η φθινοπωρινή παραγωγή

«Μαϊμού» πατάτα Νάξου

Οι αποθήκες της ΕΑΣ Νάξου όπου φυλάσσονται οι πατάτες έχουν αδειάσει. Όσα αποθέματα υπήρχαν έχουν τελειώσει από τις 10 Οκτώβρη.

«Τα αποθέματα έχουν τελειώσει και αυτές που κυκλοφορούν τώρα είναι κάποιες… μαϊμού, οι οποίες δεν έχουν φύγει από τη Νάξο», προειδοποιεί ο κ. Καπούνης, επισημαίνοντας την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι στην αγορά και να εξακριβωθεί από πού προέρχονται οι πατάτες αυτές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έξαρση των κρουσμάτων με τις «μαϊμού» πατάτες θα παρατηρηθούν το επόμενο εικοσαήμερο, όταν θα αναμένεται αυτή η μικρή παραγωγή. «Τότε ξεκινούν τα δύσκολα», λέει χαρακτηριστικά.

Πατατοφυτεία στη Νάξο

Νέες… δεσμεύσεις

Τα προβλήματα με την έλλειψη νερού θα μπορούσαν να είχαν ξεπεραστεί αν σημαντικά έργα υποδομών είχαν γίνει εδώ και χρόνια.

Εδώ και 15 χρόνια έχει μείνει στα χαρτιά το φράγμα του Τσικαλαριού, ένα έργο ύψους 37,5 εκατ. ευρώ. «Ήρθε ο πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε ότι το έργο αυτό θα γίνει. Το πότε και με τι χρήματα, δεν μας το είπε. Όλοι επί 15 χρόνια δεσμεύονται και υπόσχονται», επισημαίνει ο κ. Καπούνης.

Πηγή ΟΤ

Exit mobile version