Τοπικά Νέα

Π.Ε. Μεσσηνίας: Σύσκεψη για τη μελέτη αναβάθμισης του κλειστού δικτύου άνω ζώνης του ΓΟΕΒ Παμίσου

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στα γραφεία της ΠΕ Μεσσηνίας για την παρουσίαση της μελέτης: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ, ΓΟΕΒ ΠΑΜΙΣΟΥ», υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο και με τη συμμετοχή στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και του μελετητή.

Η μελέτη που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αφορά το κλειστό δίκτυο του ΓΟΕΒ, έκτασης 16.000 στρεμμάτων, έχει ως αντικείμενο την αντικατάσταση του συνόλου των υδροληψιών άρδευσης του δικτύου (202 τεμάχια), την εγκατάσταση συστήματος ελέγχου και καταγραφής της παροχής άρδευσης και τέλος την αντικατάσταση δευτερευόντων και τριτευόντων αγωγών διανομής, με νέους σωληνωτούς αγωγούς από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας, για μήκος 11.500 μέτρα. Έχει προϋπολογισμό 4,00 εκ. ευρώ και αποτελεί συνέχεια της μελέτης εκσυγχρονισμού, αναβάθμισης αντλιοστασίου και εξοικονόμησης ύδατος και ενέργειας, που έχει ολοκληρωθεί τα προηγούμενα έτη, με προϋπολογισμό 2,2 εκ. ευρώ. Η προηγούμενη μελέτη αφορά την αντικατάσταση δύο τμημάτων των κύριων τροφοδοτικών αγωγών με μεγάλη συχνότητα βλαβών, περιλαμβάνει επίσης τον πλήρη εκσυγχρονισμό του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του αντλιοστασίου, καθώς και τη βελτίωση της κτιριακής υποδομής του αντλιοστασίου Αγίου Φλώρου.

Παράλληλα, όσον αφορά το κλειστό δίκτυο της άνω ζώνης του ΓΟΕΒ, βρίσκεται σε εξέλιξη και η εκπόνηση μελέτης για την τοποθέτηση τεσσάρων (4) ηλεκτροκίνητων δικλίδων κατά μήκος του αρδευτικού δικτύου και τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στον περιβάλλοντα χώρο του αντλιοστασίου και στο δώμα του κτιρίου. Εκτιμώμενος προϋπολογισμός για το σύνολο των παρεμβάσεων είναι περίπου 7,00 εκ. ευρώ.

Σκοπός των μελετών είναι ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του κλειστού αρδευτικού δικτύου, η αντιμετώπιση των σημαντικών διαρροών εξαιτίας της παλαιότητας του δικτύου, ο περιορισμός της κατανάλωσης και η ορθολογική χρήση του αρδευτικού ύδατος. Όλα τα ανωτέρω συμβάλλουν σε καθοριστικό βαθμό στην μείωση του καλλιεργητικού κόστους και στην βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button