Στην εορταστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς, η οποία φέτος τιμά την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, το ελαιόλαδο αναδείχθηκε ως σύμβολο υγείας, βιωσιμότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελιάς (IOC) και αποτέλεσε ορόσημο για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την επίσημη δημοσίευση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, υπογραμμίζοντας τη διαρκή επιρροή της στην παγκόσμια υγεία και τον πολιτισμό.
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς (IOC), σε συνεργασία με το Ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών (CSIC) και το Διεθνές Κέντρο Προηγμένων Αγρονομικών Μελετών (CIHEAM), γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024, στα κεντρικά γραφεία της CSIC στη Μαδρίτη.
Στην εκδήλωση, διακεκριμένοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και αρκετοί συν-συγγραφείς της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, παρουσίασαν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Ο Δρ. Walter Willett, καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ένας από τους πιο αναγνωρισμένους επιστήμονες στον τομέα της διατροφής και της δημόσιας υγείας, παρουσίασε τα ευρήματά του. Η Δρ. Αντωνία Τριχοπούλου, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και αυθεντία στη διατροφική επιδημιολογία, υπογράμμισε τη σημασία της μεσογειακής διατροφής ως πρότυπο υγείας. Ο Δρ. Frank Hu, Πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στο Χάρβαρντ και παγκοσμίως αναγνωρισμένος για τη μελέτη των επιπτώσεων της διατροφής και του τρόπου ζωής στις καρδιομεταβολικές ασθένειες, παρουσίασε τη δική του συμβολή. Ο Δρ. Miguel A. Martínez-González, βασικός ερευνητής σε μελέτες όπως το PREDIMED, πρόσθεσε τη δική του τεχνογνωσία στη μεσογειακή διατροφή και τη δημόσια υγεία. Ο Δρ. Enrique Martínez Force, κορυφαίος ερευνητής στην χημική σύνθεση του ελαιολάδου, και ο Greg Drescher, συνδημιουργός της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, μοιράστηκαν τις πολύτιμες γνώσεις τους για την ιστορία και την εξέλιξη της διατροφής.
Η εκδήλωση έκλεισε με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όπως ο Luis Planas, Υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας, ο Jaime Lillo, Εκτελεστικός Διευθυντής του IOC και η Eloísa del Pino, Πρόεδρος του CSIC, που επισήμαναν τη σπουδαιότητα του ελαιολάδου και της μεσογειακής διατροφής για τη δημόσια υγεία και τη βιωσιμότητα.