Όσες φορές πας στο γήπεδο, είναι πάντα εκεί. Δίπλα σου, μπροστά σου, σε όλο τον περίγυρό σου. Δεν είναι εύκολο να μην τους παρατηρήσεις, αφού η παρουσία τους κάνει τα ματς πολύ πιο διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα. Από εκείνον που δε σταματά να βρίζει, μέχρι τον κάγκουρα και τον στοιχηματικό, οι κατηγορίες των Ελλήνων φιλάθλων είναι πολλές.
Ο wanna be προπονητής
Από τις πιο κλασικές κατηγορίες Ελλήνων φιλάθλων. Ξεχωρίζει, αφού είναι εκείνος που θα ασκήσει κριτική στις επιλογές του coach, στη βασική πεντάδα, θα έχει άποψη για το ρόστερ, για το σύστημα, για τις αλλαγές. Ο κρυφός του πόθος θα ήταν να είναι ο ίδιος προπονητής. Μετά από κάθε ματς που δεν πάει καλά, λέει τι θα έκανε εκείνος για να κερδίσει η ομάδα.
Ο «βόθρος»
Είναι εκείνος που από την αρχή μέχρι το τέλος του ματς θα είναι σε έξαλλη κατάσταση, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Είναι πάντα όρθιος γιατί δεν μπορεί να κάτσει κάτω από την τσίτα, το πρόσωπό του είναι κατακόκκινο γιατί η πίεση έχει ανέβει στο θεό, ενώ αν τον παρατηρήσεις προσεκτικά, θα δεις φλέβες να εξέχουν στο λαιμό ή στο μέτωπο.
Βρίζει ακατάπαυστα, με τις πιο ευφάνταστες βρισιές που υπάρχουν, εφευρίσκει καινούργιες λέξεις και στο στόχαστρό του είναι κυρίως τα Θεία.
Ο social media-κός
Και επειδή ζούμε στην εποχή των social media, τα οποία έχουν εισχωρήσει σε κάθε πτυχή της ζωής μας, δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε στη λίστα μας τον τύπο που έρχεται γήπεδο μόνο και μόνο για να ανεβάσει story και να το δείξει στα social media.
Μπορεί να μην ξέρει καν ποιες ομάδες παίζουν, αλλά επειδή θέλει να είναι μέσα στη φάση, όλοι του οι followers πρέπει να δουν τι κάνει κάθε μέρα. Πέρα από τα story, θα βγάλει άπειρες selfie και θα κοιτάζει συνέχεια πόσα like πήρε.
Ο κάγκουρας
Μπορεί να ακουστεί κάπως στερεοτυπικό, αλλά πάντα και παντού υπάρχει ένας κάγκουρας. Μαύρα ρούχα, φόρμα adidas χωμένη μέσα από την άσπρη κάλτσα, παπούτσι Nike, μπουφάν North Face και γυαλί Arnette που δεν βγαίνει ποτέ από το κεφάλι.
Περπατάει συνήθως με ανοιχτά τα πόδια και κάνει μεγάλους δρασκελισμούς. Έχει ένα στριφτό τσιγάρο πίσω από το αυτί και φυσικά τσαντάκι μπανάνα. Θα φωνάξει συνθήματα και αν η θερμοκρασία στο γήπεδο ανέβει, δεν θα χάσει ευκαιρία να βγάλει το μπλουζάκι και να το στριφογυρίζει.
Ο προληπτικός
Θα κάτσει πάντα στην ίδια θέση και, αν η ομάδα νικάει, δε θα κουνηθεί ούτε εκατοστό, ούτε καν για να πάει τουαλέτα. Θα φοράει πάντα την ίδια μπλούζα -γιατί είναι η γουρλίδικη, ακόμα και αν είναι μια βδομάδα άπλυτη, και πριν το ματς θα κάνει ολόκληρη ιεροτελεστία, κάτι σαν βουντού, για να μπουστάρει την ομάδα. Σιχτιρίζει εκείνους που έχει τύχει να έρθουν γήπεδο όταν τυχαίνει να χάσει η ομάδα έναν αγώνα, χαρακτηρίζοντάς τους γκαντέμηδες.
Ο «έρχομαι μόνο στα ντέρμπι»
Μπορεί στους φίλους του να θέλει να το παίξει πορωμένος, όμως στην πραγματικότητα δεν πρόκειται ποτέ να πατήσει πόδι στο γήπεδο εάν η ομάδα δεν παίζει κάποιο σημαντικό ντέρμπι. Προτιμά να βλέπει τα ματς σπίτι από την τηλεόραση με τις πυτζάμες, αλλά στα ντέρμπι θα τον δεις πρώτη σειρά, να φωνάζει σαν να μην υπάρχει αύριο.
Ο στοιχηματικός
Είναι αυτός που σε όλη τη διάρκεια του ματς θα έχει ανοιχτό το κινητό και θα βλέπει ταυτόχρονα δύο ή τρία ματς τα οποία έχει παίξει στοίχημα. Συνήθως ο μισθός του τελειώνει στο πρώτο δεκαήμερο, αφού μπορεί να μην έχει να φάει, αλλά «ένα στοιχηματάκι θα το παίξει». Περιμένει πάντα τη μεγάλη ανατροπή και πάντα τρώει «κουβά». Όμως δεν τα παρατάει ποτέ.
O boomer
Είναι ο κλασικός μεσήλικας γκριζομάλλης που θα έρθει στο γήπεδο, μπορεί να έχει και αθλητική εφημερίδα ανά χείρας ή στην κωλότσεπη, θα κάτσει ήρεμα στη θεσούλα του και θα αναπολεί τα παλιά. Την ομαδάρα που είχαμε τότε, τους παίχτες, τον προπονητή, το μπάσκετ που παίζαμε το 1980, το πρωτάθλημα που είχαμε πάρει κλπ κλπ. Σε κρίσιμες φάσεις θα σηκωθεί από τη θέση του και θα αρχίσει τα βρισίδια, κουνώντας έντονα τα χέρια του.
Ο σπαστικός
Θα τον ακους να αναστενάζει συνέχεια, να γκρινιάζει για την έκβαση του ματς, να κρίνει, να μην αντέχει να τον ακουμπά ο κόσμος στους πανηγυρισμούς, να γκρινιάζει για τη μυρωδιά του τσιγάρου.
Πολλές φορές θα πληρώσει ένα σκασμό λεφτά για να πάει σε πιο ακριβή θύρα και όταν κάποιος μπροστά του σηκώνεται να πανηγυρίσει, του λέει συνέχεια να κάτσει κάτω γιατί δεν βλέπει. Είναι ο μη μου άπτου των γηπεδικών φιλάθλων.
Ο συνδεσμίτης
Μπορεί κάποιος να τον μπερδέψει με τον κάγκουρα, όμως είναι μια κατηγορία από μόνος του. Δεν θα πάει γήπεδο εάν δεν κάτσει στη θύρα των οργανωμένων, φορά ή κατάμαυρα ρούχα ή ρούχα στο χρώμα της ομάδας, έχει τατουάζ μανίκι και πάντα σκάει με φόρμα, κοντομάνικο, αμάνικο μπουφανάκι, τζόκευ και κράνος μηχανής. Σίγουρα έρχεται γήπεδο μαζί με άλλα δικάβαλα.
Είναι πάντα στην τσίτα, φωνάζει συνθήματα συνεχώς ενώ πολλές φορές δεν μπορεί καν να δει το ματς αφού είναι σα σαρδέλα ανάμεσα σε εκατοντάδες.
Ο ρομαντικός
Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα κατηγορία φιλάθλων. Είναι εκείνος που τρέφει αγνή αγάπη και πόθο για την ομάδα, που την ακολουθεί σε όλα τα ματς στο εξωτερικό, που θα φωνάζει οτιδήποτε και αν συμβαίνει και τη στηρίζει ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.
Είναι πιστός στρατιώτης και δε χάνει ποτέ την υπομονή και την εμπιστοσύνη του στον coach. Η παρουσία του δεν είναι έντονη, καθώς είναι χαμηλών τόνων, αλλά διαβάζει όλη μέρα αθλητικά, ακούει podcast και αναλύσεις, και γνωρίζει τα πάντα για την αντίπαλη ομάδα.
Σε ένα παράλληλο σύμπαν θα ήθελε να είναι αθλητικογράφος.