Εάν ξεσπάσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ορισμένες χώρες θεωρούνται συχνά ασφαλέστερες λόγω της πολιτικής ουδετερότητάς τους, της γεωγραφικής τους απομόνωσης και της μη εμπλοκής τους σε παγκόσμιες συγκρούσεις.
Το ενδεχόμενο σύρραξης της Ρωσίας με τη Δύση συντηρεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν που διαμήνυσε ότι η Ρωσία έχει απόθεμα βαλλιστικών υπερηχητικών πυραύλων Oreshnik και προειδοποίησε ότι θα τους χρησιμοποιήσει εναντίον χωρών που έχουν ενισχύσει με όπλα το Κίεβο.
Υπό τη σκιά των δυσμενών εξελίξεων, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε συναντήθηκε στη Φλόριντα με τον εκλεγμένο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Επίσης, σε μία άκρως ανησυχητική δήλωση προχώρησε ο Βαλερί Ζαλούζνι, πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Βρετανία και πρώην Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ο οποίος ανέφερε ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Πλέον υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι μια ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των υπερδυνάμεων θα συμπαρασύρει πιθανότατα ένα σωρό κράτη από όλο τον κόσμο, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μέρη στον πλανήτη μας που είναι πιθανό να μην επηρεαστούν καθόλου.
Ανταρκτική
Η Ανταρκτική βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του πλανήτη, γεγονός που την καθιστά ένα από τα ασφαλέστερα μέρη για να επιβιώσει κανείς από έναν πυρηνικό πόλεμο, καθώς υπάρχει τεράστια γεωγραφική απόσταση μεταξύ της Ανταρκτικής και των χωρών που διαθέτουν πυρηνικές κεφαλές.
Ισλανδία
Η χώρα βρίσκεται σταθερά στην κορυφή του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης, καθώς δεν έχει λάβει ποτέ μέρος σε πόλεμο.
Η κυβέρνηση της Ισλανδίας έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες με την Ουκρανία, αν και η υποστήριξή της περιορίζεται σε μια πολύ μικρή χρηματοδότηση.
Ως ένα σχετικά απομακρυσμένο γεωγραφικά νησί, θα απέφευγε τις επιπτώσεις ενός συμβατικού πολέμου στην Ευρώπη – αν και οι επιπτώσεις εκτεταμένων πυρηνικών χτυπημάτων στην ηπειρωτική χώρα θα έφταναν πιθανότατα στις ακτές της σε μικρές ποσότητες.
Νέα Ζηλανδία
Η Νέα Ζηλανδία κατέχει τη δεύτερη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης και έχει λάβει ουδέτερη στάση στις περισσότερες συγκρούσεις. Για τους ειδικούς θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπίσει επιθέσεις σε περίπτωση σύγκρουσης της Δύσης με τη Ρωσία.
Ελβετία
Η συγκεκριμένη χώρα είναι για χρόνια συνδεδεμένη με την πολιτική της ουδετερότητα, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Ελβετία είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία και έχει κατηγορηθεί ακόμη και ότι ευνοεί τη Ρωσία μέσω της ουδετερότητάς της – οπότε ο Πούτιν είναι απίθανο να τη δει ως εχθρό.
Ιρλανδία
Η ουδετερότητα της Ιρλανδίας και η θέση της εκτός ΝΑΤΟ την καθιστούν λιγότερο πιθανό στόχο. Η γειτνίαση με χώρες του ΝΑΤΟ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να προσφέρει έμμεση προστασία χωρίς άμεση εμπλοκή.
Χιλή
Η θέση της Χιλής στο δυτικό άκρο της Νότιας Αμερικής και τα φυσικά εμπόδια, όπως οι Άνδεις και ο Ειρηνικός Ωκεανός, την προστατεύουν από συγκρούσεις.