Το νησί Mesyatsev ήταν μια πλάκα πάγου και άμμου που βρισκόταν ακριβώς έξω από την ακτή του μεγαλύτερου νησιού Eva-Liv στη Γη του Franz Josef – ένα ρωσικό αρχιπέλαγος με περισσότερα από 190 νησιά στον Αρκτικό Ωκεανό.
Το μικρότερο νησί, το οποίο ήταν ουσιαστικά απλώς ένα παγόβουνο, συνδεδεμένο με τον μεγαλύτερο γείτονά του, αλλά πιθανότατα αποσχίστηκε κάποια στιγμή πριν από το 1985, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Geosciences .
Το 2010, το νησί Mesyatsev είχε έκταση περίπου 1,1 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα – ή το μέγεθος περίπου 20 γηπέδων αμερικανικού ποδοσφαίρου. Ωστόσο, όταν η ομάδα των νεαρών αξιολόγησε νέες δορυφορικές φωτογραφίες του νησιού που τραβήχτηκαν στις 12 Αυγούστου φέτος, διαπίστωσαν ότι το νησί είχε έκταση μόλις 30.000 τετραγωνικά μέτρα, που ήταν περισσότερο από 99,7% λιγότερο από 14. πριν από χρόνια.
Μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, νεότερες εικόνες αποκάλυψαν ότι το νησί είχε εξαφανιστεί εντελώς, σύμφωνα με δήλωση της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας που μεταφράστηκε στα αγγλικά. Οι μαθητές συνέκριναν τις δορυφορικές φωτογραφίες ως μέρος του έργου RISKSAT που διευθύνει το Ινστιτούτο Αεροπορίας της Μόσχας.
Η πιθανή αιτία της εξαφάνισης του νησιού είναι η αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλείται από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, δήλωσε στη δήλωση ο Alexey Kucheiko, ερευνητής στο Ινστιτούτο Αεροπορίας της Μόσχας που συντόνισε το έργο RISKSAT. «Το νησί έχει λιώσει εντελώς», είπε.
Το νησί Mesyatsev είχε λιώσει από τότε που αποσχίστηκε από το νησί Eva-Liv, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο εξαφανίστηκε αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία.
Μέχρι το 2015, το νησί είχε έκταση περίπου 530.000 τετραγωνικά μέτρα – λιγότερο από το μισό του συνόλου του 2010. Και μέχρι το 2022, είχε γίνει τόσο μικρό που οι ερευνητές σταμάτησαν να το παρακολουθούν επειδή πίστευαν ότι θα εξαφανιζόταν επικείμενα.
Ήταν έκπληξη, λοιπόν, ότι ό,τι είχε απομείνει από το νησί ήταν ακόμα αρχικά ορατό στις δορυφορικές εικόνες που παρατήρησαν για πρώτη φορά οι μαθητές τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.
Οι ερευνητές είχαν αρχικά εγκαταλείψει την παρακολούθηση του νησιού Mesyatsev λόγω της απότομης αύξησης του ρυθμού τήξης του, η οποία προκλήθηκε από το σκοτάδι στην παγωμένη επιφάνεια του νησιού το 2021.
Αυτό το σκοτάδι ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα ενός στρώματος σκόνης που είτε είχε φυσήξει στο νησί ή απελευθερώθηκε από τον πάγο που λιώνει. Αυτό έκανε τον πάγο να αρχίσει να απορροφά περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία, σύμφωνα με τη Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία.
Όταν το νησί Mesyatsev ήταν ακόμα συνδεδεμένο με το νησί Eva-Liv, ήταν μια σημαντική τοποθεσία φωλιάς για θαλάσσιους ίππους. Ωστόσο, τα ζώα έπρεπε να βρουν ένα νέο μέρος για να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, όταν η μάζα του πάγου αποκολλήθηκε, είπε ο Yevgeny Yermolov, επικεφαλής του τμήματος διατήρησης ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ρωσικού Αρκτικού Εθνικού Πάρκου, στον κρατικό ιστότοπο ειδήσεων TASS .
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το πρώην ακρωτήριο Mesyatsev έμεινε πίσω από έναν παγετώνα που κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού Eva-Live στο παρελθόν, πιθανώς όταν το μεγαλύτερο νησί ήταν ακόμα συνδεδεμένο με μια άλλη ξηρά, πρόσθεσε ο Yermolov.