Αγροτικά

Μετά την Κορινθία, και η Αργολίδα εκπέμπει «SOS» για την άρδευση

Η ώρα του απολογισμού, του καταλογισμού ευθυνών και του επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής σε σχέση με
το νερό άρδευσης ήρθε και για τον Νομό Αργολίδας, στο πλαίσιο συνέλευσης που διοργάνωσε στο Άργος ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών. Η παρουσία του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη που δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης για το ενδιαφέρον όλων για το νερό και τη διαχείρισή του.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και δήμαρχοι από τον Νομό Κορινθίας, και, δη, Νεμέας, Κωνσταντίνος Φρούσιος, και Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος, που ζήτησαν συνεργασία, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Αναφερόμενος στη διαχείριση και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της Αργολίδας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων, Δημήτρης Κοδέλας, έθεσε τους τρεις άξονες-προϋποθέσεις πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθούν, ώστε να μη δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα.

Προϋποθέσεις

«Για να υπάρχει ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των υδατικών πόρων της περιοχής, με στόχο την κάλυψη των υπαρκτών αναγκών, αλλά και για την προσαρμογή των αναγκών και των αναπτυξιακών σχεδιασμών στις υπαρκτές δυνατότητες, υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις», σημείωσε ο κ. Κοδέλας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι:

α) Χρειάζονται επαρκώς στελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς που θα έχουν ακριβή εικόνα και δεδομένα της τρέχουσας κατάστασης και αναλόγως θα σχεδιάζουν,
θα ελέγχουν, θα ιεραρχούν, θα ενημερώνουν, θα προγραμματίζουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και έργα που απαιτούνται.

β) Καμία ιδιωτική εταιρεία που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος και αντιμετωπίζει τον πολύτιμο αυτόν πόρο ως εμπόρευμα δεν μπορεί να το διαχειριστεί, χωρίς ακόμα πιο αρνητικές συνέπειες για τον πόρο και τους χρήστες. Η διεθνής εμπειρία αποτυχημένων αποπειρών ιδιωτικοποίησης επιβεβαιώνει
το παραπάνω. «Απαιτείται συνολική διαχείριση των υδατικών πόρων και σε βάθος χρόνου σχεδιασμός ώστε να υπάρχει επαρκής κάλυψη με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας της συνολικής ζήτησης και αντίστροφα στην προσαρμογή της ζήτησης στους διαθέσιμους υδάτινους πόρους», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Υπό αυτή την έννοια, κανένας φορέας με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες. Αντίθετα, αποξενώνεται ο πόρος από τους χρήστες, αποσύρεται σταδιακά η πολιτεία από
τα συνταγματικά της καθήκοντα και οι χρήστες επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος».

γ) Απαιτείται η διαρκής και θεσμικά κατοχυρωμένη συνεργασία όσων σχετίζονται με το νερό είτε είναι φορείς, υπηρεσίες, Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων και Επιχειρήσεις Ύδρευσης, είτε χρήστες νερού.

Χωρίς κανόνες

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος Λάμπρος Γερούλης, τέως επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Γεωργικής Υδραυλικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιχειρώντας να κατανείμει τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, τόνισε πως ευθύνεται κυρίως «η παντελής έλλειψη κανόνων, συντονισμού και, εντέλει, θεσμοθετημένης διαχειριστικής ομάδας, για το νερό» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Είναι λυπηρό ότι ενώ υπάρχουν οι υδατικοί πόροι που πραγματικά μπορούν να εξασφαλίσουν την άρδευση, ίσως πάνω από 300.000 στρέμματα στην περιοχή, εντούτοις, η πολιτεία –και σε αυτήν κατά βάση πρέπει να ρίξω το σφάλμα– δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεών της, δεν μπόρεσε να καταλάβει το πρόβλημα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι και ο πληθυσμός της περιοχής φέρει ευθύνη.

«Πάντως, πιστεύω ότι έστω και τώρα, αν όλοι μας, πρώτα-πρώτα η πολιτεία, αλλά και
ο κόσμος της περιοχής, αγρότες και μη, καταλάβουν το πρόβλημα, λύση υπάρχει», υπογράμμισε. Στο κλείσιμο της συνέλευσης, συστάθηκε μια επιτροπή που θα αναλάβει διάφορους τομείς για την επίλυση των προβλημάτων.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button