Αγροτικά

Κρεμμύδι: Γεμάτα τα ψυγεία και οι αποθήκες, άδειες οι τσέπες των παραγωγών

Τις υψηλές τιμές παραγωγού που παρατηρήθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια στο κρεμμύδι διαδέχεται φέτος η σημαντική μείωσή τους, ως αποτέλεσμα των μεγάλων αποθεμάτων σε αποθήκες και ψυγεία. Στο κρεμμύδι, όπως και σε άλλα κηπευτικά, υπάρχει η τάση να καλλιεργούνται σε μεγαλύτερες εκτάσεις όταν παρουσιάζεται αύξηση των τιμών.

Ωστόσο, όπως βλέπουμε και σε αυτή την περίπτωση, η πρακτική αυτή δημιουργεί πολλές φορές ολέθρια αποτελέσματα στους ίδιους τους παραγωγούς, ακόμα και με την απόσυρση της εσοδείας από την αγορά. Κάπως έτσι, το υψηλό κόστος παραγωγής μετακυλίεται για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, ως ένα δυσβάσταχτο φορτίο, ειδικά όταν προέρχεται από δανεισμό.

Τα παραπάνω προβλήματα έρχονται να αναδείξουν τη σημασία ενός ορθολογικού σχεδιασμού, μέσα από συντονισμό και συνέργειες μεταξύ των παραγωγών, αλλά και άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Δυστυχώς, όμως, αυτό που εισπράττεται μέχρι και σήμερα στον κλάδο αυτόν, είναι η απουσία μιας σύγχρονης οργάνωσης που να διαχειρίζεται καλύτερα την παραγωγή.

Για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της σποράς και τα φυτά αναπτύσσονται με κανονικούς ρυθμούς. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις συνέβαλαν σημαντικά στην καλλιέργεια του κρεμμυδιού, μειώνοντας έως έναν βαθμό τις αναγκαίες αρδεύσεις. Την εικόνα αυτή μας μεταφέρει ο Δημήτρης Κίσσας από τον Ελαιώνα Θηβών. Παράλληλα, όμως, κάνει λόγο για ένα αδιέξοδο στην παραγωγή αυτή την περίοδο, λόγω των μεγάλων αποθεμάτων κρεμμυδιού στις αποθήκες και τα ψυγεία.

«Οι τιμές του κρεμμυδιού αυτή την περίοδο κυμαίνονται στα 32 λεπτά το κιλό, σε σύγκριση με τα 64 που πουλάγαμε την ίδια εποχή πέρσι»Ζαχαρίας Μιχαηλίδης, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Πατάτας και Κρεμμυδιού Κοζάνης

«Για περίπου δύο χρόνια, υπήρξε ανοδική πορεία στην τιμή του κρεμμυδιού. Σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές σε πολλές αροτραίες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι, η ελαιοκράμβη, το σιτάρι και άλλα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να στραφούν στην καλλιέργεια του κρεμμυδιού, το οποίο παρουσιάζει αύξηση των εκτάσεών του στην περιοχή μας», συνοψίζει ο ίδιος.

Αξιολογώντας τα νέα δεδομένα της παραγωγής, αλλά και της αγοράς, ο κ. Κίσσας εκτιμά ότι αυτή η εικόνα θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, λόγω της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων. «Η κατάσταση αυτή δημιουργεί αδιέξοδα στην παραγωγή λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν από τα αποθέματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ποσοτήτων που συλλέγουμε κατευθύνεται στην εγχώρια αγορά και ελάχιστες είναι αυτές που φεύγουν στο εξωτερικό, διότι δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε δίκτυα πωλήσεων μέσω μιας καλύτερης οργάνωσης της παραγωγής μας», εξηγεί.

Ο ίδιος αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Λάρισας, όπου αυξήθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις χωρίς κανέναν προγραμματισμό στην εμπορία, με αποτέλεσμα πολλοί από τους παραγωγούς να βρεθούν σε αδιέξοδο, πουλώντας το προϊόν τους σε εξευτελιστικές τιμές.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών για την τωρινή περίοδο, ο κ. Κίσσας υποστηρίζει ότι αυτές κυμαίνονται στα 30-35 λεπτά για τα λευκά και κόκκινα κρεμμύδια, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, όταν ήταν σχεδόν διπλάσιες. Εστιάζοντας, όμως, στο θέμα του κόστους παραγωγής, το οποίο για τον ίδιο είναι δυσβάσταχτο, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις γεωτρήσεις, καθώς και στις εγκαταστάσεις συσκευασίας και συντήρησης των κρεμμυδιών.

Όπως υποστηρίζει, αυτό θα επέτρεπε στους παραγωγούς «να πουλάνε το ρεύμα και να κερδίζουν από τις ανεβασμένες τιμές. Δυστυχώς, όμως, η γραφειοκρατία εμποδίζει τους περισσότερους παραγωγούς να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά», καταλήγει εμφανώς προβληματισμένος.

Απογοητευμένοι από τις τιμές πώλησης οι Λαρισαίοι

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Βαγγέλη Φλώρου, παραγωγού κρεμμυδιών από τα Φάρσαλα. Ο ίδιος καλλιεργεί για πολλά χρόνια κρεμμύδια και έχει δημιουργήσει το δικό του δίκτυο προώθησης της παραγωγής του. Αυτό, όμως, που εισέπραξε την τελευταία χρονιά ήταν η μεγάλη μετακίνηση παραγωγών αροτραίων καλλιεργειών προς το κρεμμύδι, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό να βρεθεί σε αδιέξοδο. «Ένα σημαντικό ποσοστό των παραγωγών έχει αφήσει την παραγωγή στα χωράφια και αυτοί που κατάφεραν να πουλήσουν, δεν κάλυψαν ούτε το κόστος παραγωγής», περιγράφει.

Αυτό που εισπράττεται μέχρι και σήμερα στον κλάδο του κρεμμυδιού είναι η απουσία μιας σύγχρονης οργάνωσης που να διαχειρίζεται καλύτερα την παραγωγή.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος αναφέρει ότι για την τρέχουσα περίοδο έχει μειώσει σχετικά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις του. «Επίσης, μειωμένες θα είναι και αυτές που θα γίνουν την άνοιξη, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής. Αγοράζουμε τα υβρίδια του κρεμμυδιού με κόστος 390 ευρώ συν ΦΠΑ το στρέμμα. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και τα υπόλοιπα κόστη που δημιουργούνται, καταλαβαίνετε ότι η καλλιέργεια είναι υψηλού ρίσκου, χωρίς να υπολογίσουμε τις καιρικές συνθήκες».

Λιγότερα τα στρέμματα στην Κοζάνη

Περισσότερο συντηρητικοί δείχνουν να είναι οι παραγωγοί κρεμμυδιού στην Κοζάνη στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Κατανοώντας τις δυσκολίες εξεύρεσης αγορών για το προϊόν που παράγουν, ο Ζαχαρίας Μιχαηλίδης, πρόεδρος της τοπικής Ομάδας Παραγωγών Πατάτας και Κρεμμυδιού, κάνει λόγο για μια δύσκολη περίοδο λόγω των αποθεμάτων. «Οι τιμές του κρεμμυδιού αυτή την περίοδο κυμαίνονται στα 32 λεπτά το κιλό, σε σύγκριση με τα 64 λεπτά που πουλάγαμε την ίδια εποχή πέρσι. Με τα δεδομένα που έχουμε και για την ανοιξιάτικη σπορά που έχουμε μπροστά μας, δεν γίνεται να ρισκάρουμε σε μια καλλιέργεια με υψηλό κόστος παραγωγής», υποστηρίζει.

Αναφερόμενος στην καλλιέργεια του κρεμμυδιού στην περιοχή του, ο κ. Μιχαηλίδης εστιάζει σε θέματα ορθολογικής διαχείρισης της παραγωγής, με την εφαρμογή αμειψισπορών. «Σε χωράφι που σπείραμε κρεμμύδι, θα το επισκεφτούμε μετά από έξι χρόνια, εφαρμόζοντας αμειψισπορές καλλιεργειών και για τον λόγο αυτόν έχουμε αποδόσεις που ξεπερνούν ακόμα και τους 10 τόνους το στρέμμα», καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button