Αγροτικά

Κίνδυνος συρρίκνωσης των φυτωρίων λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας


Σε επικίνδυνα μονοπάτια φαίνεται να βαδίζουν τα φυτώρια που μετράνε απώλειες όχι μόνο στην Κορινθία, αλλά και σε όλη τη χώρα, καθώς δεν μπορούν να προσαρμοστούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» από το Ξυλόκαστρο ο πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος, Σωτήρης Σαλής, «με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2019, μπαίνει πλέον σε απόλυτη εφαρμογή ο νόμος για τη διαχείριση του φυτικού υλικού. Αυτό σημαίνει ότι κανένα φυτικό είδος δεν μπορεί να διακινείται, εάν δεν έχει φυτοϋγειονομικό διαβατήριο. Για να μπορεί ένα φυτό να κινείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να τηρεί ορισμένες προϋποθέσεις και ο παραλήπτης να γνωρίζει τον χρόνο διάρκειας ζωής του, την προέλευσή του, αλλά και τις καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζεται. Πρέπει, δηλαδή, να διαθέτει όλα όσα χρειάζεται για να είναι κατάλληλο, ώστε να φυτευτεί από το φυτώριο σε χωράφι».

Εφαρμογή του νόμου

Αναφερόμενος στα δεδομένα που ισχύουν πλέον με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο κ. Σαλής σημειώνει ότι «η εφαρμογή του νόμου προϋποθέτει την ύπαρξη μητρικών φυτειών και οι φυτείες να είναι έτοιμες να αποδείξουν από πού έχουν το μητρικό υλικό –εάν είναι πιστοποιημένο–, αλλά και μια σειρά άλλων προαπαιτούμενων για τη λειτουργία της φυτείας».

Το κόστος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πλέον πολύ υψηλό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το κόστος ελέγχου για παθογόνο επιβαρύνει την επιχείρηση, ενώ παλαιότερα το κράτος. «Επίσης, πρέπει να υπάρχει γεωπόνος που να απασχολείται στην επιχείρηση και αυτό είναι, επίσης, ένα επιπλέον κόστος. Τέλος, υπάρχει και το θέμα των εργατών που πρέπει πλέον να υπάγονται στο ΙΚΑ αντί να καλύπτονται από το εργόσημο», αναφέρει ο κ. Σαλής.

Μείωση φυτωρίων

Όπως ο ίδιος τονίζει, από τις περίπου 400 επιχειρήσεις φυτωρίων που λειτουργούσαν στην Κόρινθο, «τα τελευταία χρόνια έχουν μείνει οι μισές». Και συμπληρώνει: «Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή, από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, ζήτημα είναι εάν καλύπτουν τις προϋποθέσεις τα μισά φυτώρια. Για ακόμα μία φορά είμαστε ανέτοιμοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να διακινήσουν νόμιμα φυτά και αυτό μεταφράζεται σε ιδιαίτερα σημαντικές απώλειες εισοδήματος. Στη Γαλλία, όπου υπήρχαν 500 φυτώρια αμπέλου, σε μία νύχτα έμειναν μόλις τρία. Η μη προσαρμογή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία θα οδηγήσει σε αδιέξοδα και λουκέτα».ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button