Υγεία

Κάστανα: «Θαυματουργά» για την υγεία – Ποιοι δεν πρέπει να τα τρώνε ωμά

Τα κάστανα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, γεγονός που τα καθιστά μοναδικά μεταξύ των ξηρών καρπών. Στην πραγματικότητα, μισό φλιτζάνι ωμά κάστανα καλύπτει το 35% με 45% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C.

Τα κάστανα χάνουν μέρος της βιταμίνης C αν τα βράσετε ή τα ψήσετε, αλλά εξακολουθούν να καλύπτουν το 15% με 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Για να κρατήσουν περισσότερη βιταμίνη C κατά το μαγείρεμα, μπορείτε να τα ψήσετε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ή να τα αποξηράνετε.

Τα κάστανα παραμένουν μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, ακόμη και μετά το μαγείρεμα. Είναι πλούσια σε γαλλικό οξύ και ελλαγικό οξύ – δύο αντιοξειδωτικά που αυξάνουν τη συγκέντρωσή τους όταν μαγειρεύονται.

Κάστανα: Τα οφέλη για την υγεία

Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

Τα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα που περιέχουν, όπως το μαγνήσιο και το κάλιο, συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως η καρδιακή νόσος ή το εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα κάστανα αποτελούν καλή πηγή αυτών των θρεπτικών συστατικών και μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς σας.

Βελτίωση της πέψης

Τα κάστανα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης σας. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες υποστηρίζουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερό σας. Τα κάστανα είναι επίσης χωρίς γλουτένη, γεγονός που τα καθιστά μια υγιεινή επιλογή για τα άτομα με κοιλιοκάκη.

Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Οι φυτικές ίνες στα κάστανα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα σας. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες εξασφαλίζει ότι το σώμα σας απορροφά αργά τα άμυλα. Αυτό βοηθά να αποφεύγετε απότομες αυξήσεις του σακχάρου, οι οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, τα κάστανα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (54). Τα τρόφιμα που αξιολογούνται χαμηλότερα στον γλυκαιμικό δείκτη δεν προκαλούν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας όταν τα τρώτε.

Θερμίδες

Τα κάστανα έχουν λιγότερες θερμίδες από πολλούς άλλους ξηρούς καρπούς. Αποτελούν καλή πηγή αμινοξέων, μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών, φαινολών και βιταμίνης C.

Επιπλέον, περιέχουν ποικιλία βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως:

  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Ε
  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Ασβέστιο
  • Μαγνήσιο
  • Ψευδάργυρο
  • Σίδηρο
  • Χαλκό
  • Μαγγάνιο

Ένα τέταρτο της κούπας ψημένα κάστανα περιέχει:

  • Θερμίδες: 88
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Λίπος: 1 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 19 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 4 γραμμάρια
  • Χοληστερόλη: 0 χιλιοστόγραμμα
  • Νάτριο: 1 χιλιοστόγραμμα

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε τα κάστανα ωμά

Τα ωμά κάστανα είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, περιέχουν ταννικό οξύ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του στομάχου, ναυτία ή ηπατική βλάβη εάν έχετε ηπατική νόσο ή αντιμετωπίζετε πολλά προβλήματα με τα νεφρά.

Πώς να ετοιμάσετε τα κάστανα

Δεδομένου ότι τα ωμά κάστανα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πικρές τανίνες, ίσως προτιμάτε να τα ψήσετε πριν τα φάτε. Αυτό αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και προσθέτει μια πινελιά γλυκύτητας.

Πηγή: iatropedia

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button