Κόσμος

«Και μια ανάσα εκεί μπορεί να σε σκοτώσει»: Η πιο επικίνδυνη πόλη αφαιρέθηκε από τους χάρτες

Η «πιο επικίνδυνη πόλη του κόσμου» πλέον είναι εντελώς άδεια και έχει διαγραφεί από όλους τους χάρτες.

Η Αυστραλία φιλοξενεί μια πόλη-φάντασμα, η οποία εκκενώθηκε όταν οι άνθρωποι άρχισαν να πεθαίνουν από τον τοξικό της αέρα.

Το 1943 ξεκίνησε η εξόρυξη στο Wittenoom, μια απομακρυσμένη πόλη στην περιοχή Pilbara της Δυτικής Αυστραλίας, που βρίσκεται 1.100 χιλιόμετρα βόρεια του Περθ.

Ωστόσο, τη δεκαετία του ’60 οι επιχειρήσεις εξόρυξης άρχισαν να κλείνουν και η πόλη άρχισε να ερημώνει. Λίγο αργότερα ανακαλύφθηκε ότι ήταν τόσο επικίνδυνη που οι αρχές αναγκάστηκαν να τη «σβήσουν» από χάρτη, ενώ προέτρεπαν ντόπιους και τουρίστες να μην την επισκέπτονται.

 

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 40 με την εξόρυξη του μπλε αμιαντου – ένα ανθεκτικό στη θερμότητα και τη φωτιά ορυκτό, πλούσιο σε νάτριο που χρησιμοποιείται συνήθως σε οικοδομικά υλικά όπως στέγες ή δάπεδα ή εξαρτήματα αυτοκινήτων.

Η γη στο Wittenoom ήταν πλούσια σε μπλε αμίαντο. Αυτός ήταν και ο λόγος που ορδές Αυστραλών έφταναν εκεί για να βρουν δουλειά στα ορυχεία. Η εξόρύξεις έγιναν η «σημαία» της πόλης κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες, αλλά τελικά αυτό το εγχείρημα δεν πήγε και πολύ καλά…

Τα ορυχεία έκλεισαν οριστικά το 1996, καθώς δεν έβγαζαν αρκετά χρήματα, ενώ το ανθρώπινο κόστος ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις απώλειες των κερδών. Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι η εισπνοή ινών αμιάντου μπορεί να συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Το Penn Medicine εξήγησε ότι η έκθεση στον αμίαντο μπορεί να συμβεί με δύο «κύριους» τρόπους. Πρώτον, με την «εισπνοή των τοξικών σωματιδίων» ή «με την κατά λάθος κατάποση (κατάποση) τους». «Αυτοί οι δύο τύποι έκθεσης συνδέονται με διαφορετικούς τύπους αμιάντου. Κάθε έκθεση στον αμίαντο είναι επικίνδυνη», προσθέτει.

Συνεχίζει: «Εάν εισπνεύσετε ή καταπιείτε κατά λάθος τον αμίαντο, οι μικροσκοπικές ίνες μπορούν να κολλήσουν στους πνεύμονές σας και να παραμείνουν εκεί για χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, προκαλούν φλεγμονή και ουλές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο».

Πράγματι, πάνω από 2.000 άνθρωποι φέρονται να έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα έκθεσης στον αμίαντο από το Wittenoom και ο αριθμός εξακολουθεί να αυξάνεται, αναφέρει η Aussie Towns.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button