Αγροτικά

Ιταλοί αγοράζουν το Κυπριακό ελαιόλαδο

Στα μέσα Οκτωβρίου ξεκινά η συγκομιδή της ελιάς στην Κύπρο ενώ επικρατεί αισιοδοξία στους ελαιώνες της Μεγαλονήσου. Τα σπορέλαια πάντως έχουν εισβάλλει στην ξενοδοχειακή – τουριστική αγορά, ενώ και η εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου έχει υποστεί πλήγμα από την πρόσφατη άνοδο των λιανικών τιμών.

Ο κ. Χρήστος Κυριακού, από την Λάρνακα, επιβεβαιώνει ότι η χρονιά ξεκινά με καλούς οιωνούς. Η παραγωγή της Κύπρου θα είναι φέτος αυξημένη σε σχέση με πέρσι, όπως άλλωστε στη Μεσόγειο γενικώς. Δεν θα φτάσει όμως τα επίπεδα της συγκομιδής 2022-2023. Θα είναι μάλλον ενδιάμεση.

Αυτές τις μέρες, το ελαιοτριβείο του κ. Κυριακού ετοιμάζεται να παράγει κάποιες ποσότητες αγουρέλαιου, καθώς η συγκομιδή στην Κύπρο ξεκινά δειλά τον Οκτώβριο και συνεχίζεται ως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Τα ελαιοτριβεία στην Κύπρο, αμείβονται σε ευρώ και όχι με δικαίωμα επί του ελαιολάδου που παράγεται μετά την έκθλιψη – όπως συχνά συμβαίνει στην Ελλάδα. Το Κυπριακό ελαιόλαδο, εάν εξαιρεθούν οι μικρές ποσότητες που καλύπτουν την εγχώρια αγορά, εξάγεται (κυρίως στην Ιταλία).

Οι ελιές στην Κύπρο είναι κατά το ήμισυ περίπου αρδευόμενες, ποικιλλίας κορωνέικης ενώ κατά το υπόλοιπο ήμισυ είναι ξερικές, με τις τοπικές κυπριακές ποικιλλίες. Η χώρα, όπως και ο κ. Κυριακού ως επιχειρηματίας, παράγει και εμπορεύεται επίσης επιτραπέζια ελιά.

Το ισχυρό πλεονέκτημα της Κύπρου είναι η υψηλή ποιότητα του ελαιολάδου που είναι στο σύνολο της παραγωγής εξαιρετικό παρθένο, ενώ το πρόβλημα είναι η μικρή εγχώρια αγορά η οποία επιπροσθέτως επλήγη και από την άνοδο της τιμής του ελαιολάδου. «Τα ξενοδοχεία επιλέγουν δυστυχώς τα σπορέλαια», λέει στο olivenews.gr ο κ. Κυριακού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button