Ελλάδα

Ιός Δυτικού Νείλου: 75χρονος το πρώτο θύμα για το 2024 στις Σέρρες – Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Το πρώτο θύμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης του 2024 καταγράφηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Σέρρες.

Το περιστατικό αφορά έναν 75χρονο άντρα με υποκείμενα νοσήματα από την πόλη των Σερρών, και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μέσω της εβδομαδιαίας έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Το κρούσμα αυτό είναι το πρώτο στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών για το 2024.

Το 2023 η περιοχή είχε καταγράψει το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου πανελλαδικά.

Ο Νομίατρος της Π.Ε. Σερρών, Αναστάσιος Αναστασιάδης, προειδοποιεί ότι οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι είχαν πεθάνει 23 άνθρωποι ενώ τα κρούσματα ήταν 162.

Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω τσιμπημάτων μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από πτηνά φορείς του ιού.

Η μετάδοση του ιού περιορίζεται μόνο στην μετάδοση από κουνούπι σε άνθρωπο και δεν γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μολυσμένοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο. Ωστόσο, σε λίγες περιπτώσεις, μπορεί να εκδηλωθεί σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει το νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

Τα άτομα άνω των 50 ετών, καθώς και αυτά με ανοσοκαταστολή ή χρόνια νοσήματα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε σοβαρές επιπλοκές.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στους 100 ασθενείς (<1%) εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο.

  • Ασυμπτωματική λοίμωξη: Τα περισσότερα άτομα (το 80%) δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.
  • Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν (σχετικά) ήπια μορφή της νόσου, που μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο στα μάτια, γενικευμένη αδυναμία/καταβολή, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις (εικόνα γριπώδους συνδρομής), ενώ επίσης μπορεί να παρουσιασθούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, εμετοί, διάρροιες, ανορεξία, κοιλιακός πόνος), δερματικό εξάνθημα και διόγκωση των λεμφαδένων.
  • Σοβαρή μορφή νόσου: Περίπου 1 στα 150 άτομα που μολύνονται (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) εμφανίζουν τη σοβαρή μορφή της νόσου που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία παράλυση). Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές επιπέδου συνείδησης και συμπεριφοράς (απάθεια, λήθαργο, αποπροσανατολισμό, νοητική σύγχυση, κώμα), αστάθεια, διαταραχές βάδισης και κινητικότητας, τρέμουλο, σπασμούς, παραλύσεις, σοβαρή μυϊκή αδυναμία, προβλήματα στην όραση.

Οι τοπικές δερματικές αντιδράσεις στο σημείο τσιμπήματος του κουνουπιού δεν σημαίνουν ότι το κουνούπι ήταν μολυσμένο από τον ιό.

Στην ήπια μορφή της νόσου, τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν λιγότερο από μία εβδομάδα, χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα, αν και ορισμένα συμπτώματα (π.χ. υπερβολική κόπωση, πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα, διαταραχές συγκέντρωσης) μπορεί ενίοτε να παραμείνουν για εβδομάδες ή μήνες.

Ακόμα, στη σοβαρή μορφή της νόσου που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύμπτωμα (εγκεφαλίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση), τα συμπτώματα της οξείας φάσης μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες και η ανάρρωση μπορεί να πάρει αρκετές εβδομάδες ή μήνες, ενώ μετά μπορεί να παραμείνουν μακροχρόνιες ή και μόνιμες νευρολογικές βλάβες ή διαταραχές (π.χ. παραλύσεις, διαταραχές κινητικότητας, πονοκέφαλος, χρόνια κόπωση), ενώ – σε μικρό ποσοστό – μπορεί να υπάρξει θανατηφόρος κατάληξη.

Σοβαρή νόσος μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ωστόσο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα (όπως π.χ. κακοήθειες, αιματολογικές διαταραχές, σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, νεφρική νόσο, κατάχρηση αλκοόλ, γενετικούς παράγοντες, μεταμοσχευθέντες ασθενείς κ.α.).

Η θεραπεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν μόνα τους. Τα πιο σοβαρά περιστατικά χρειάζεται να νοσηλευθούν και να λάβουν υποστηρικτική θεραπεία (π.χ. χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών), ενώ τα πολύ σοβαρά περιστατικά μπορεί να χρειασθούν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για μηχανική αναπνευστική υποστήριξη κλπ.

Όπως είναι επόμενο, τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα καθορίζονται από το την κάθε περιοχή που καθορίζει ο βαθμός επικινδυνότητας. Πάντως, και για τα τέσσερα επίπεδα προβλέπεται η λειτουργία συντονιστικού οργάνου και η εφαρμογή σχεδίου ετοιμότητας και απόκρισης σε τοπικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά στις πιο επικίνδυνες περιοχές (επίπεδα 3γ και 4), η ενημέρωση του κοινού γίνεται πιο τακτικά όπως και τα μέτρα διαχείρισης των κουνουπιών με το πρόγραμμα προνυμφοκτονίας που θα εφαρμόζεται κάθε 14-21 ημέρες.

ieidiseis.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button