Αγροτικά

Η Ιταλία πέφτει στην παγκόσμια κατάταξη ελαιοπαραγωγικών χωρών – Η Τουρκία στη δεύτερη θέση

Οι αρνητικές κλιματικές επιπτώσεις τα τελευταία χρόνια επιβαρύνουν τον ιταλικό ελαιοκομικό τομέα με συγκομιδές κάτω από τον συνήθη μέσο όρο και έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια θέσης στην παγκόσμια κατάταξη των ελαιοπαραγωγικών χωρών.

Έτσι, σε αυτήν τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2024/25, για μια ακόμη φορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις που συνέλεξε η ISMEA (πρόκειται για δημόσιο φορέα του Ιταλικού κράτους που λειτουργεί ως Ινστιτούτο παροχής Υπηρεσιών για την Αγορά Γεωργίας και Τροφίμων) στην προσωρινή της έκθεση, αναφέρεται ότι οι Ιταλοί παραγωγοί θα είναι σε θέση να επιτύχουν όγκο περίπου 224 χιλιάδες τόνους (από τουλάχιστον 215 χιλιάδες τόνους σε μέγιστο 235 χιλιάδες τόνους). Αυτά τα στοιχεία κατατάσσουν την Ιταλία στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο ιταλικός βοράς, έχει καλύτερες αποδόσεις. Έτσι, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική ανάκαμψη στις βόρειες περιοχές, +75% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο 2023/24, και επίσης ανάκαμψη +70% στην Κεντρική ζώνη. Ωστόσο, η ανάκαμψη στην κεντρική και στη βόρεια Ιταλία δεν αναμένεται να αντισταθμίσει την πτώση της παραγωγής στις νότιες περιοχές (-41%) με την Απουλία να πρωτοστατεί, όπου οι όγκοι αναμένεται να μειωθούν σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με πέρυσι.

Στη σημαντικότερη ελαιοκομική περιοχή της Ιταλίας, η ανθοφορία και η καρπόδεση είναι αρκετά περιορισμένη φέτος. Οι σπάνιες καλοκαιρινές βροχές και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει υδάτινο στρες στα φυτά και παρόλο που οι πρόσφατες βροχές του Σεπτεμβρίου έχουν ανακουφίσει, η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών έχει προκαλέσει αύξηση των ασθενειών.

Παρόμοια κατάσταση στην Καλαβρία και τη Σικελία, όπου οι απώλειες εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή είναι μικρότερες από αυτές της Απουλίας. Στην Καλαβρία, η παρατεταμένη απουσία βροχοπτώσεων έχει επιτείνει την υδατική καταπόνηση των ελαιόδεντρων, με συνέπεια τη μείωση της βλαστικής ευρωστίας και της καρποφορίας. Επιπλέον, καταγράφηκε πρώιμη πτώση της ελιάς, ιδιαίτερα σε νεότερους ή λιγότερο ζωηρούς ελαιώνες.

Στη Σικελία η ανθοφορία ήταν καλή, αλλά μέρος της παραγωγής χάθηκε λόγω του φαινομένου της πτώσης των καρπών τον μήνα Ιούνιο και μέρος του Ιουλίου. Η ξηρασία του Αυγούστου μείωσε περαιτέρω τις προσδοκίες.

Κύριες χώρες παραγωγής ελαιολάδου (εκτιμήσεις συγκομιδής 2024/25, σε χιλιάδες τόνους)

Χώρα 2023/2024 2024/2025 Διαφορά (%)
Ισπανία 853 1.350 58,3%
Τουρκία 210 340 61,9%
Τυνησία 200 315 57,5%
Ελλάδα 155 250 61,3%
Ιταλία 328 224 -32,0%
Πορτογαλία 158 160 1,3%
Κόσμος 2.512 3.100 +23%

Πηγή: Επεξεργασία ΙΣΜΕΑ με στοιχεία COI και CE – * Εκτιμήσεις από διάφορες πηγές

Πηγή: olimerca.com olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button