Αγροτικά

Η Ιταλία κινδυνεύει να πέσει στην τέταρτη θέση παραγωγής ελαιολάδου στην ΕΕ

Η φετινή ελαιοκομική χρονιά για την Ιταλία αποδεικνύεται εξαιρετικά περίπλοκη, με την Ismea να εκτιμά ότι η παραγωγή θα φτάσει τους 224 χιλιάδες τόνους. Ωστόσο, οι χαμηλές αποδόσεις που παρατηρούνται σε πολλές περιοχές της χώρας ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της εκτίμησης προς τα κάτω.

Αντίθετα, οι εξελίξεις από την Πορτογαλία είναι θετικές, με την παραγωγή να υπολογίζεται στους 175 χιλιάδες τόνους.

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα αυξάνεται σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά αν και η χρονιά δεν χαρακτηρίζεται από έντονη δυναμική, αλλά μάλλον μισή γεμάτη, στους 250 χιλιάδες τόνους, πολύ περισσότερο από την Ιταλία.

Οι προοπτικές στην Ισπανία είναι αισιόδοξες, με αναμενόμενη παραγωγή 1,28 εκατομμύρια τόνους, αν και θα είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν οι πιθανές επιπτώσεις από την οικονομική ύφεση που πλήττει τη χώρα, κυρίως στην περιοχή της Βαλένθια. Η πρόσφατη κακοκαιρία με έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους στην Ανδαλουσία ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στα ελαιόδεντρα, γεγονός που απαιτεί περαιτέρω παρακολούθηση.

Η Ιταλία κινδυνεύει να υποχωρήσει στην τέταρτη θέση παραγωγής ελαιολάδου στην Ευρώπη, εάν η παραγωγή στην Πορτογαλία αποδειχθεί καλύτερη από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η κατάσταση στην Ιταλία είναι χειρότερη από την αναμενόμενη. Με δεδομένη την υψηλότερη παραγωγή της Τυνησίας (260 χιλιάδες τόνοι) και της Τουρκίας (300-320 χιλιάδες τόνοι), υπάρχει ο κίνδυνος η Ιταλία να υποχωρήσει στην έκτη θέση συνολικά.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι συνολικές πωλήσεις ελαιολάδου εντός και εκτός Ευρώπης θα φτάσουν τους 1,44 εκατομμύρια τόνους τους επόμενους δώδεκα μήνες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποθέματα 576 χιλιάδων τόνων στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου, εκ των οποίων 421 χιλιάδες τόνους στην Ισπανία. Η εκτίμηση αυτή φαίνεται προληπτική και αντιπροσωπεύει τον μέσο όρο των δύο τελευταίων ετών. Αν οι πωλήσεις αυξηθούν σε 1,6 εκατομμύρια τόνους, τα αποθέματα κλεισίματος θα παραμείνουν στα επίπεδα του τρέχοντος έτους, διασφαλίζοντας την κάλυψη για τις δύο ελαιοκομικές περιόδους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ιταλία αναμένεται να γίνει εισαγωγέας ελαιολάδου με 80 χιλιάδες τόνους από χώρες εκτός ΕΕ (κυρίως Τυνησία και Τουρκία) και 290 χιλιάδες τόνους από Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία. Ωστόσο, η εικόνα παραμένει ασαφής λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, των χαμηλών αποδόσεων και της εμπορικής αβεβαιότητας, δημιουργώντας ανασφάλεια για την πορεία των τιμών τους επόμενους μήνες.

Με πληροφορίες από teatronaturale.it

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button