Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Η Αρκαδία «αγκαλιάζει» το καρπούζι

Η αναζήτηση νέων καλλιεργειών που θα δίνουν εισοδήματα αντάξια των προσδοκιών των παραγωγών στην Αρκαδία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να αλλάζει διαρκώς ο χάρτης της παραγωγής. Τα τελευταία χρόνια, που άρχισε και πάλι να αλλάζει η ισορροπία στα σιτηρά και να καταγράφεται μείωση της ζήτησης και της τιμής, η καλλιέργεια του καρπουζιού άρχισε να κερδίζει έδαφος μαζί με εκείνη των κηπευτικών.

Ο Δημήτρης Ξηρογιάννης, με μεγάλη εμπειρία ως καλλιεργητής σιτηρών, έχει μπει πλέον δυνατά στην καλλιέργεια του καρπουζιού με μία έκταση 50 στρεμμάτων, εκτιμώντας ότι το κλίμα της περιοχής θα δώσει καρπούζι με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος συνολικά στην Αρκαδία, τονίζει ότι «η καλλιέργεια καρπουζιού βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην περιοχή, με δεδομένο ότι υπάρχει ένα κενό στην αγορά με τα όψιμα καλοκαιρινά καρπούζια του Αυγούστου, που η Δυτική Πελοπόννησος δεν μπορεί να παραγάγει. Το μικροκλίμα της περιοχής μας, όμως, δίνει καρπούζια πολύ καλής ποιότητας».

«Η καλλιέργεια βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην Αρκαδία, με δεδομένο ότι υπάρχει ένα κενό στην αγορά με τα όψιμα καλοκαιρινά καρπούζια του Αυγούστου, που η Δυτική Πελοπόννησος δεν μπορεί να παραγάγει

Το καρπούζι ανοιχτού τύπου είχε τον δικό του χώρο καλλιέργειας τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως, όμως από τους πωλητές στις λαϊκές αγορές. Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Ξηρογιάννης, «η καλλιέργεια θα αποκτήσει μεγάλη έκταση στην περιοχή, γιατί άλλα μέρη δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τέτοιας ποιότητας καρπούζι. Έχουμε επάρκεια νερού και οι ήδη μεγάλες εκτάσεις μπορούν να επεκταθούν ακόμη περισσότερο. Τόσο το καρπούζι όσο και τα υπόλοιπα κηπευτικά, των οποίων η καλλιέργεια αυξήθηκε, αναπτύσσονται με ταχύτητα εις βάρος των δημητριακών. Στον κάμπο της Αρκαδίας, μέχρι πρόσφατα, καλλιεργούσαμε, κυρίως, δημητριακά, τα οποία κάλυπταν τις ανάγκες των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής μας –και όχι μόνον– σε ζωοτροφές».

Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια της ντομάτας, ο ίδιος υποστηρίζει ότι «πρόκειται για μία καλλιέργεια υψηλού ρίσκου, με πολλά εργατικά, που αν οι κλιματολογικές συνθήκες μεταβληθούν απότομα την επηρεάζουν και το αποτέλεσμα, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, δεν είναι αυτό που πρέπει. Επειδή η περιοχή μας έχει μικρό καλλιεργητικό κύκλο, συγκομίζεται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Εάν, όμως, γίνει αλλαγή των καιρικών συνθηκών, τότε θα έχουμε πρόβλημα». Όπως όλα δείχνουν, η Αρκαδία «αγκαλιάζει» την καλλιέργεια καρπουζιού, προσδοκώντας να καλύψει τις ανάγκες του Αυγούστου.

ypaithros.gr

Exit mobile version