Το απόγευμα της Τετάρτης 24 Απριλίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της εργασίας των μαθητών-μαθητριών του ΓΕΛ Γαργαλιάνων που συμμετείχαν στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου» που διοργανώθηκε από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Οι μαθητές στο ακόλουθο κείμενο γνωστοποιούν τα συμπεράσματα και τη μεθοδολογία της εργασίας τους:
«Η εργασία μας είχε ως στόχο να σας γνωρίσει τον τόπο μας , τους Γαργαλιάνους, μέσα από τις ελιές του, τα δέντρα που κυριαρχούν στο φυσικό περιβάλλον της πόλης μας , που η καλλιέργειά τους αποτελεί βασική απασχόληση ενός μεγάλου μέρους των κατοίκων και που τα έσοδα από αυτή έχουν κυρίαρχη θέση στην οικονομία της περιοχής.
Για να το καταφέρουμε αυτό καταφύγαμε στην επιτόπια έρευνα, επισκεφτήκαμε ελαιοπερίβολα και ελαιοτριβεία της περιοχής την εποχή της συλλογής των ελιών και τραβήξαμε σχετικά video, οργανώσαμε διδακτική επίσκεψη στο Ραπτόπουλο, ορεινό χωριό του νομού Μεσσηνίας, όπου είδαμε τα απομεινάρια ενός παλιού ελαιοτριβείου, καταγράψαμε προφορικές μαρτυρίες παλαιότερων και νεότερων, συλλέξαμε στοιχεία για την ποσότητα και ποιότητα του ελαιόλαδου της περιοχής από την ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) Τριφυλίας, πήραμε συνέντευξη από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας, Κο Παρασκευόπουλο Αντώνη και καταφύγαμε σε γραπτές και ηλεκτρονικές πηγές σχετικές με το θέμα μας.
Ένα σημαντικό κομμάτι της εργασίας μας ήταν το ερωτηματολόγιο που μοιράσαμε σε όλους τους μαθητές του σχολείου μας. Η επεξεργασία του απέδειξε τη σχέση των μαθητών με τις ελιές καθώς οι περισσότεροι ανήκουν σε οικογένειες που έχουν ελιές, μερικοί συμμετέχουν και οι ίδιοι στο μάζεμά τους, ζουν την αγωνία και την ανησυχία των γονιών τους κυρίως την εποχή του μαζέματος ενώ ένα μεγάλο μέρος από αυτούς δείχνει ότι θέλει να συνεχίσει τη δουλειά των γονιών τους.
Στον τόπο μας δέντρα και άνθρωποι είναι ενωμένοι. Φροντίζουμε τα δέντρα μας , τις ελιές μας και εκείνα ανταποδίδουν τη φροντίδα μας δίνοντάς μας τους καρπούς τους για να τους απολαύσουμε».
Στην εργασία συμμετείχαν οι μαθητές-μαθήτριες: Βλαχαδάμη Μαρία, Λυριτζή Δανάη, Μαραβέλα Μαρία-Αιμιλία, Ματθιουδάκη Κωνσταντίνα, Μπάρκα Άννα-Χριστίνα, Μπουγά Μαρίνα, Παπαχριστοφίλου Παυλίνα, Σερέτης Γεώργιος. Φωτοπούλου Λυδία και
Οι εκπαιδευτικοί: Δημάκη Λαμπρινή (ΠΕ02), Καράμπελα Παναγιώτα (ΠΕ01)
ΧΙΑΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΓΩΝΕΙΣ ΤΟΥΣ