Τεχνολογία

Fugaku: Αυτός είναι ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο

Η Ιαπωνία ανέπτυξε, τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο τον οποίο πλέον χρησιμοποιεί για την έρευνα της εξάπλωσης και της θεραπείας του νέου κορονοϊού. Ο λόγος για τον υπερυπολογιστή «Fugaku» ο οποίος κατέλαβε την πρώτη θέση στη φετινή κατάταξη με τους πιο ισχυρούς υπολογιστές του πλανήτη.

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ένας ιαπωνικός υπερυπολογιστής βρίσκεται στην πρώτη θέση των φετινών κατατάξεων ισχύος (Τop500), αφήνοντας στη δεύτερη και τρίτη θέση δύο αμερικανικούς. Ο υπερυπολογιστής «Fugaku», που έχει πάρει το όνομά του από το δεύτερο όνομα του εμβληματικού ιαπωνικού βουνού του Φουτζιγιάμα, κατασκευάστηκε από την Fujitsu και το κυβερνητικό ινστιτούτο Riken. Ο Fugaku έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τον κορονοϊό σε πειραματικό ωστόσο στάδιο.

O υπερυπολογιστής αυτός είχε καταλάβει ξανά την πρώτη θέση στη λίστα κατάταξης ισχύος υπολογιστών, το 2011. Τα κριτήρια της λίστας «Τop500» έχουν να κάνουν με την ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων και την απόδοση αυτών των υπερυπολογιστών που χρησιμοποιούνται κατά βάση σε προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης.

Εννέα χρόνια μετά κερδίζει ξανά πρωτιά.

Ο Fugaku έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει περισσότερους από 415.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Το γεγονός αυτό τον καθιστά 2,8 φορές πιο γρήγορο από τον μέχρι πέρυσι πρώτο υπερυπολογιστή του πλανήτη, τον αμερικανικό Summit με κατασκευαστή την IBM.

Συνήθως την κορυφή της λίστας μονοπωλούσαν αμερικανικοί ή κινέζικοι υπερυπολογιστές. Συνολικά στις φετινές κατατάξεις της Top500 συναντάμε 226 κινέζικους υπερυπολογιστές, 114 αμερικανικούς και 30 ιαπωνικούς.

Ένα όπλο ενάντια στον κορονοϊό

Ο ιαπωνικός υπερυπολογιστής χρησιμοποιείται ήδη σε πειραματική βάση στην έρευνα σχετικά με τον κορονοϊό. Τι μπορεί όμως να προσφέρει ένας υπερυπολογιστής στον καιρό της πανδημίας; Ο Fugaku δημιουργεί ρεαλιστικές προσομοιώσεις της πιθανής εξάπλωσης της νόσου καθώς και πιθανές θεραπευτικές μεθόδους. Αυτές οι προσομοιώσεις βοηθούν τους επιστήμονες να προβλέψουν όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα την ταχύτητα εξάπλωσης της νόσου στην κοινότητα.

«Ελπίζουμε ότι η τεχνολογία αιχμής που αναπτύχθηκε για τον Fugaku θα συμβάλει σε σημαντικές εξελίξεις και δύσκολες κοινωνικές προκλήσεις όπως η πανδημία του κορονοϊού» ανέφερε σε δήλωσή του ο Satoshi Matsuoka, διευθυντής του ινστιτούτου Riken.

Ο Fugaku αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία την ερχόμενη χρονιά γεγονός που ενισχύει την αισιοδοξία των επιστημόνων σχετικά με την χρησιμότητα του στη διαχείριση της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, οι τρομερές δυνατότητες αυτού του υπερυπολογιστή του δίνουν ήδη τη δυνατότητα να επεξεργάζεται απίστευτη πληθώρα δεδομένων ταυτόχρονα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button