Οικονομία

Φορολογικό: Στο τραπέζι πιθανές αλλαγές στις ρυθμίσεις για Airbnb, κλειστά διαμερίσματα και Τέλος Ανθεκτικότητας

Αλλαγές αναμένονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, με το Υπουργείο Οικονομικών να επιδιώκει να χαλαρώσει περαιτέρω τους όρους για την αύξηση της προσφοράς στέγης. Αυτό περιλαμβάνει τα κίνητρα που προβλέπονται για διαμερίσματα που θα μεταφερθούν από την βραχυχρόνια στην μακροχρόνια μίσθωση, καθώς και για αυτά που, ενώ ήταν κλειστά, θα ανοίξουν με φορολογικά κίνητρα ως αντιστάθμισμα.

Αλλαγές εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και στο θέμα του Τέλους Ανθεκτικότητας. Το αρμόδιο υπουργείο φαίνεται να πείθεται από τις σοβαρές αντιδράσεις που υπάρχουν από πολίτες και φορείς, οι οποίες αποτυπώνονται στα πάνω από 170 σχόλια που έχουν υποβληθεί στη διαβούλευση, η οποία λήγει στις 19 Νοεμβρίου. Τα περισσότερα σχόλια επικεντρώνονται στις διατάξεις για το τέλος ανθεκτικότητας και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, εξετάζεται η πιθανότητα να γίνουν μικρές τροποποιήσεις σε διατάξεις, όπως αυτή που αφορά την τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων και όσους μετατρέπουν ακίνητα τύπου Airbnb σε μακροχρόνια μίσθωση. Επίσης, είναι πιθανό να υπάρξουν διορθώσεις στη διάταξη που προβλέπει την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας για την κλιματική κρίση, το οποίο έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αντίδραση από τους φορολογούμενους.

Για τη φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών που θα μετατρέψουν κλειστά ή Airbnb ακίνητα σε μακροχρόνια μίσθωση, εξετάζεται η μείωση του χρονικού διαστήματος που πρέπει να είναι κλειστό το ακίνητο ή να έχει διατεθεί σε βραχυχρόνια μίσθωση για να πληρούν τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος.

Ειδικότερα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενδέχεται να υπολογίζεται ο χρόνος από πριν την 8η Σεπτεμβρίου 2024, δηλαδή πριν την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Προϋποθέσεις για τη φοροαπαλλαγή

Η διάταξη του νομοσχεδίου καθιερώνει τριετή φοροαπαλλαγή για το εισόδημα από την εκμίσθωση ακινήτων που είναι δηλωμένα ως κενά ή ως βραχυχρόνια μισθωμένα, με τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Το εμβαδόν της κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ.
  2. Το εισόδημα να προέρχεται από σύμβαση μίσθωσης διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών, η οποία θα έχει συναφθεί μεταξύ 8 Σεπτεμβρίου 2024 και 31 Δεκεμβρίου 2025.
  3. Η εκμισθούμενη κατοικία, κατά τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024, να έχει δηλωθεί είτε ως κενό ακίνητο (έντυπο Ε2), είτε να μην έχει δηλωθεί ως μισθωμένο είτε για κύρια είτε για δευτερεύουσα κατοικία του εκμισθωτή (έντυπα Ε1 και Ε2), είτε να έχει διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, με τις σχετικές δηλώσεις να έχουν υποβληθεί στη φορολογική διοίκηση.

Αντιδράσεις για το Τέλος Ανθεκτικότητας

Σε σχέση με το τέλος ανθεκτικότητας, οι πολίτες έχουν αναφέρει διάφορα ζητήματα, όπως:

• «Καταλύματα που ενοικιάζονται για 30 ή 40 ευρώ την ημέρα, πληρώνουν το ίδιο τέλος ανθεκτικότητας με αυτά που ενοικιάζονται 300 ευρώ την ημέρα».
• «Αν ενοικιάζω ένα δωμάτιο 30 ευρώ την ημέρα στο σπίτι μου, θα πρέπει να πληρώσω τέλος ανθεκτικότητας 8 ευρώ; Αυτό είναι εντελώς απαγορευτικό, πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον για τις περιπτώσεις δωματίου».
• «Το τέλος ανθεκτικότητας των 8 ευρώ είναι υπερβολικά υψηλό για μικρούς ιδιοκτήτες που διαθέτουν μόνο ένα σπίτι και το εκμεταλλεύονται για να ζήσουν. Ο τουρίστας πιθανόν θα αρνηθεί να το πληρώσει, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να καλύπτει το κόστος από την τσέπη του».

Προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ

Η ΠΟΜΙΔΑ σχολιάζει τις διατάξεις που αφορούν τα κλειστά ακίνητα, επισημαίνοντας ότι η ανησυχία του νομοθέτη για την απώλεια εσόδων από το μέτρο αυτό υπερβαίνει τη μέριμνα για την προσφορά κατοικιών στην αγορά. Στις προτάσεις της για αλλαγές περιλαμβάνονται τα εξής:

• Μείωση του χρονικού ορίου για τα κλειστά ακίνητα και κατάργηση του περιορισμού για ακίνητα που ήταν σε βραχυχρόνια μίσθωση πριν από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού.
• Η τριετής φοροαπαλλαγή να αφορά το ακίνητο και όχι τον συγκεκριμένο ενοικιαστή, ώστε να παραμείνει σε ισχύ ακόμη και αν αλλάξει ο ενοικιαστής εντός της τριετίας.
• Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα μισθώματα, ώστε να μειωθούν οι αυξήσεις των ενοικίων.
• Διπλασιασμός των ποσοστών μείωσης του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες με αξία άνω των 500.000 ευρώ, κάνοντάς τις πιο ελκυστικές για ασφάλιση, η οποία θα αποφέρει μακροπρόθεσμα περισσότερα έσοδα.
• Απόσυρση της διάταξης για το τέλος ανθεκτικότητας και επανεξέταση των επιβαρύνσεων στη βραχυχρόνια μίσθωση, προκειμένου να προστατευθεί η βιωσιμότητα του τουρισμού.
• Ο περιορισμός για τα τρία δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας να υλοποιηθεί μέσω του συστήματος της ΑΑΔΕ, για να αποφευχθούν υπερβολικά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες.

Αυτές οι προτάσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση της προστασίας των μικρών ιδιοκτητών και στην ενίσχυση της αγοράς ακινήτων χωρίς υπερβολικές φορολογικές επιβαρύνσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button