Νέες αποκαλύψεις για τις κινήσεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ προχωρούν οι Financial Times, επικαλούμενοι στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Συρίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κεντρική τράπεζα μετέφερε αεροπορικώς περίπου 250 εκατ. δολάρια σε μετρητά στη Μόσχα σε μια περίοδο δύο ετών, όταν ο τότε δικτάτορας ήταν υπόχρεος στο Κρεμλίνο για τη στρατιωτική υποστήριξη.
Η αποκάλυψη αποκαλύπτει μία ακόμη πτυχή στους δεσμούς Συρίας-Ρωσίας, ειδικά αφού ο Άσαντ και η οικογένειά του επέλεξαν τη χώρα αυτή ως καταφύγιο μετά την εκδίωξή τους από τη Συρία από ομάδες ανταρτών.
Τα αρχεία που αποκαλύπτουν οι Financial Times δείχνουν ότι το καθεστώς του Άσαντ, ενώ είχε απελπιστική έλλειψη ξένου συναλλάγματος, μετέφερε με αεροπλάνο χαρτονομίσματα βάρους σχεδόν δύο τόνων σε χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων και 500 ευρώ στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας.
Τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν σε ρωσικές τράπεζες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις μεταξύ του 2018 και του 2019.
«Το καθεστώς Άσαντ θα έπρεπε να στείλει χρήματα σε ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει για μια ωραία ζωή»
Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία έχει γίνει ο πιο σημαντικός προορισμός για τα μετρητά της Συρίας, καθώς οι δυτικές κυρώσεις την απώθησαν από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στο παρελθόν, στελέχη της αντιπολίτευσης στη Συρία και δυτικές κυβερνήσεις κατηγόρησαν τον Άσαντ ότι λεηλατούσε τον πλούτο της Συρίας και στράφηκε σε εγκληματικές δραστηριότητες για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο και τον δικό του πλουτισμό.
Οι αποστολές μετρητών στη Ρωσία συνέπεσαν με την εξάρτηση της Συρίας από τη στρατιωτική υποστήριξη του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων της ομάδας Wagner.
Η οικογένεια του Άσαντ κατηγορήθηκε ότι αγόρασε πολυτελή ακίνητα στη Μόσχα.
Ο Ντέιβιντ Σένκερ, ο οποίος ήταν Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Υποθέσεις Εγγύς Ανατολής από το 2019 έως το 2021, είπε ότι οι μεταφορές δεν ήταν τόσο περίεργες, δεδομένου ότι ο Άσαντ έστελνε τακτικά χρήματα έξω από τη χώρα για «ένα συνδυασμό εξασφάλισης των παράνομων κερδών του».
«Το καθεστώς θα έπρεπε να φέρει τα χρήματά του στο εξωτερικό σε ένα ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει για να εξασφαλίσει μια ωραία ζωή… για το καθεστώς και τον στενό κύκλο του», είπε ο Σένκερ στους Financial Times. «Η Ρωσία είναι ένας παράδεισος για τα οικονομικά του καθεστώτος Άσαντ εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Eyad Hamid, ανώτερος ερευνητής στο Συριακό Πρόγραμμα Νομικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι η Μόσχα έγινε «κόμβος» για την αποφυγή των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την άνοδο του Άσαντ στην εξουσία.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 21 πτήσεις από τον Μάρτιο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο του 2019 που μετέφεραν πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν οι Financial Times. Δεν υπήρχαν τέτοιες μεταφορές μετρητών μεταξύ της κεντρικής τράπεζας της Συρίας και των ρωσικών τραπεζών πριν από το 2018.