Αγροτικά

Έρχεται μεγάλη αύξηση παραγωγής ελαιολάδου τα επόμενα χρόνια

Θετικές έως και εντυπωσιακές είναι οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της παραγωγής αλλά και της κατανάλωσης ελαιολάδου, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις προβλέψεις του Ισπανικού Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων.

Ο José María Penco Valenzuela, διευθυντής του Ισπανικού Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων (AEMO), παρουσίασε μια ανάλυση των τάσεων, των ευκαιριών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια αγορά ελαιολάδου όπου παράγοντες όπως η επιφάνεια του ελαιώνα, τα συστήματα καλλιέργειας και οι κλιματικές συνθήκες διαμορφώνουν ένα νέο μέλλον για τον κλάδο.

Στο πλαίσιο της Expo AgriTech 2024 και ανήμερα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς, στο συνέδριο Olive Grove Forum, ο διευθυντής της AEMO εξήγησε ότι η Ισπανία, υπεύθυνη για το 40,6% της παγκόσμιας παραγωγής, θα μπορούσε να φτάσει σε δυνητική παραγωγή έως και 2.354.368 τόνους το 2032!

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου αναμένεται να είναι μεταξύ 10% και 30% (με ορίζοντα το 2032). Σε ό,τι αφορά την τιμή, ο Penco επέμεινε στη σημασία του να μπορεί ο αγρότης να καλύψει τα έξοδα, τα οποία κατά μέσο όρο κυμαίνονται γύρω στα 3,5 και 4 ευρώ ανά κιλό λαδιού, και έτσι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα ολόκληρης της αλυσίδας αξίας.

Όσον αφορά την εξέλιξη της τιμής του ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά, οι ειδικοί συμφώνησαν στην ανάγκη αντιμετώπισης της αστάθειας του κλάδου και εστίασης σε μεσοπρόθεσμα σχέδια και στρατηγικές. Ο Carmelo Sánchez, Διευθύνων Σύμβουλος της Terra Novus, δήλωσε ότι «η πτώση της τιμής ήταν ισχυρότερη από ό,τι περιμέναμε, αν και η πρόβλεψη είναι καλή για φέτος, σταθεροποιώντας την αξία της». Ομοίως, τόνισε ότι αγορές όπως η Τυνησία και η Τουρκία παρέχουν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδων, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τις μελλοντικές αυξήσεις των τιμών. Από την πλευρά του, ο Francisco de Mora Pérez, πρόεδρος του συνεταιρισμού Lucena, δήλωσε ότι «η διαφάνεια στις τιμές ωφελεί ολόκληρη την αλυσίδα αξίας» και κάλεσε νέους αγρότες να ανανεώσουν τον κλάδο, καθώς η γήρανση των επαγγελματιών είναι μια πραγματικότητα.

Ο Juan Manuel Luque, γενικός διευθυντής της Almazara Luque, πρόσθεσε ότι «είναι απαραίτητο να μάθουμε να διαχειριζόμαστε την ανωμαλία των υψηλών τιμών (8-9 ευρώ)», ειδικά για να μειώσουμε το χάσμα μεταξύ έξτρα παρθένου ελαιολάδου και προϊόντων χαμηλότερης ποιότητας.

Ο Enrique Escudero, Διευθύνων Σύμβουλος της IFFCO Iberia, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της επικοινωνίας σχετικά με τις υγιεινές ιδιότητες του προϊόντος. «Υπάρχει έλλειψη εκπαίδευσης σχετικά με τις ονομασίες προέλευσης και η ποιότητα είναι το κλειδί για την εδραίωση των διεθνών αγορών», σημείωσε.

Ο José Antonio Torres, Διευθύνων Σύμβουλος της Citea Oleícola, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο τομέας έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για την αποτελεσματικότητα σε όλα τα σημεία της αλυσίδας και να εκμεταλλευτούμε την τεχνολογία για να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα».

Πηγή: interempresas.net – Φωτό: interempresas.net

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button