Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Επιστήμονες άνοιξαν τη σπανιότερη φάλαινα στον κόσμο και σοκαρίστηκαν με αυτό που βρήκαν στο στομάχι

Οι επιστήμονες έμειναν σοκαρισμένοι όταν τεμάχισαν τη σπανιότερη φάλαινα του κόσμου, η οποία αποκάλυψε το απροσδόκητο.

Οι οικολόγοι και οι ντόπιοι στη Νέα Ζηλανδία κατάφεραν να αποκτήσουν μια φάλαινα Taoka, που μεταφράζεται ως θησαυρός στη γλώσσα της κουλτούρας των Μαορί του Νότιου Νησιού. Το θηλαστικό έχει χαρακτηριστικά δόντια-φτυάρια και έχει την επίσημη ονομασία Mesoplodon traversii.

Πρόκειται για το σπανιότερο είδος φάλαινας με ράμφος, καθώς μόνο έξι δείγματα έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι κανείς δεν έχει δει ποτέ ένα ζωντανό. Οι ειδικοί ήταν ενθουσιασμένοι όταν άκουσαν ότι ενδεχομένως είχε εντοπιστεί μία.

Ωστόσο, λυπήθηκαν όταν άκουσαν ότι είχε τη μορφή πτώματος. Οι αναφορές περιγράφουν αρχικά λεπτομερώς μια νεκρή παραθαλάσσια φάλαινα κοντά σε ένα μικρό ψαροχώρι που ονομάζεται Taieri Mouth. Όταν έφτασαν, βρήκαν ένα αρσενικό σώμα μήκους πέντε μέτρων, το οποίο περιγράφεται ως ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου της φαλαινοθηρίας.

Αλλά αυτή ήταν η πρώτη ευκαιρία να δούμε το ζώο από κοντά για πρώτη φορά. Οι επιστήμονες βρήκαν κάτι εντελώς απροσδόκητο στο εσωτερικό του.

Το Τμήμα Προστασίας της Νέας Ζηλανδίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα ευρήματά τους. Η Rachel Wesley της συνέλευσης Rūnanga Maori σημείωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που επιστήμονες και ιθαγενείς συνεργάστηκαν για να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση του είδους.

Αποκαλύφθηκε ότι οι φάλαινες με τα φτυάρια έχουν μικροσκοπικά υπολειμματικά δόντια στην άνω γνάθο τους, τα οποία δεν έχουν χαθεί κατά τις εξελικτικές αλλαγές, παρά το γεγονός ότι δεν χρειάζονται σήμερα. Ομοίως, οι φάλαινες παλαιότερα περπατούσαν στη στεριά καθώς και κολυμπούσαν στους ωκεανούς.

Κατά την περαιτέρω εξέταση, οι επιστήμονες βρήκαν μειωμένα οπίσθια άκρα, τα οποία κάποτε θεωρούνταν ότι λειτουργούσαν ως πόδια πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια. Τώρα, τα απομεινάρια χρησιμοποιούνται για έναν ατμοσφαιρικό σκοπό – τη δύναμη των δεξιοτήτων ζευγαρώματος τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βοηθούν στη βελτίωση της ώθησης του ζώου.

Ίσως το πιο εκπληκτικό είναι ότι η φάλαινα είχε εννέα θαλάμους στο στομάχι, γεγονός που έδωσε στους ειδικούς μια ιδέα για το πώς έτρωγαν και επικοινωνούσαν οι φάλαινες. «Σε μερικά από αυτά τα στομάχια βρήκαμε ράμφη καλαμαριών και μερικούς φακούς από τα μάτια των καλαμαριών, μερικά παρασιτικά σκουλήκια και ίσως κάποια άλλα μέρη οργανισμών για τα οποία δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι», δήλωσε ο σύμβουλος θαλάσσιων επιστημών και ειδικός σε θέματα φαλαινών Anton van Helden. “Έχουμε έναν παρασιτολόγο που θα τα μελετήσει για να μάθει τι είναι.

Τα ευρήματα συγκεντρώνονται και προστίθενται στα υπάρχοντα επιστημονικά αρχεία, τα οποία οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα διευρύνουν τις γνώσεις που έχουν για τις φάλαινες.

newsbomb.gr

Exit mobile version