Αγροτικά

Ελιά: Δώδεκα καλές πρακτικές για ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Οι δώδεκα καλές πρακτικές για ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που προτείνει η ΟΠ «Νηλέας» ενόψει τις ελαιοκομικής περιόδου.

1. Στους ψεκασμούς φυτοπροστασίας χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα σκευάσματα για την ελιά. Ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα και σε καμία περίπτωση δεν αυξάνουμε τη δόση του φυτοφαρμάκου. Όσοι έχουν ενταχθεί στη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια πρέπει να χρησιμοποιούν αντίστοιχα εγκεκριμένα σκευάσματα.

  1. Δεν κάνουμε συγκομιδή αν δεν παρέλθει το χρονικό διάστημα που αναγράφεται στην ετικέτα του φυτοφαρμάκου, από τον τελευταίο ψεκασμό.
  2. Επιδιώκουμε να ψεκάζουμε αργά το βράδυ, για να μην δημιουργούμε πρόβλημα στις μέλισσες, αν αυτό δεν είναι εφικτό, πολύ νωρίς το πρωί και ποτέ όταν έχουμε άνεμο που παρασύρει και διασπείρει το ψεκαστικό νέφος.
  3. Για τη συγκομιδή χρησιμοποιούμε καθαρά ελαιόπανα. Ιδανικά ο καρπός πρέπει να μεταφέρεται σε ειδικές κλούβες για να αερίζεται. Όταν ο καρπός πρόκειται να μεταφερθεί με σακιά, αυτά πρέπει να είναι γιούτινα και να μην μυρίζουν άσχημα (περιέχουν παραπροϊόντα πετρελαίου και επιμολύνουν το ελαιόλαδο).
  4. Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε κατά τη συγκομιδή. Αν παρόλα αυτά δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, προτιμάμε να χρησιμοποιούμε ηλεκτρικό αλυσοπρίονο και λιπαντικό αλυσίδας φυτικής προέλευσης πιστοποιημένο ή υποβαθμισμένο ελαιόλαδο.
  5. Αν χρησιμοποιούμε ραβδιστικά εδάφους προσέχουμε πολύ τα καυσαέρια να μην κατευθύνονται σε ελαιόκαρπο και να μην έχουν διαρροές καυσίμων και λιπαντικών.
  6. Τροφοδοσία με καύσιμα και λιπαντικά των αλυσοπρίονων και ραβδιστικών μηχανημάτων πρέπει να γίνεται πάντα εκτός των ελαιόπανων.
  7. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε σε τυχόν πλαστικά που αποκόπτονται από εργαλεία ή ελαιόπανα να μην μεταφέρονται στον ελαιόκαρπο.
  8. Εκπαιδεύουμε τους εργάτες κατά τη συγκομιδή, να μην ποδοπατούν τον ελαιόκαρπο.
  9. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν χρησιμοποιούνται ελαιοραβδιστικά με υδραυλικούς βραχίονες. Ακόμα και ασήμαντη διαρροή λιπαντικού υγρού που θα έρθει σε επαφή με τον ελαιόκαρπο θα δημιουργήσει πρόβλημα επιμόλυνσης. Αν υπάρχουν τμήματα του μηχανήματος που χρειάζονται γράσο και έρχονται σε επαφή με ελαιόκαρπο θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατάλληλος μαγειρικός γράσος.
  10. Φροντίζουμε να γίνεται άμεση μεταφορά του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο και άμεση έκθλιψη (το αργότερο εντός 12ώρου).
  11. Κατά την έκθλιψη στο ελαιοτριβείο προσέχουμε: α. Να μην έρχεται ο ελαιόκαρπος σε επαφή με εξατμίσεις μηχανημάτων. β. Το πλυντήριο να έχει καθαρό νερό. γ. Η μάλαξη να μην ξεπερνά τα 40 λεπτά. δ. Η θερμοκρασία της ελαιοζύμης και του διαχωριστήρα να μην ξεπερνά τους 27 βαθμούς Κελσίου».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button