Τα βασικά υλικοτεχνικά ζητήματα που προκύπτουν λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας θέλησαν να γνωστοποιήσουν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών συλλόγων του νομού.
Μεταξύ όσων αναφέρθηκαν, δόθηκε έμφαση στο ότι πολλά από τα προβλήματα στα σχολεία προκύπτουν από το γεγονός ότι η συντήρησή τους έχει μετακυλήσει στους εκάστοτε Δήμους. Οδυνηρή συνέπεια, όπως ειπώθηκε, είναι η επίλυση των σχολικών ζητημάτων να γίνεται –κατά το δυνατόν- από τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.
Δηλώσεις
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Χριστίνα Λαδά, στάθηκε στη χρόνια υποχρηματοδότηση των σχολείων για την ασφαλή λειτουργία τους. «Αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι οι Δήμοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο βάρος κάλυψης αυτών των αναγκών λόγω του συρρικνωμένου δημοτικού προϋπολογισμού ή των επιλογών που κάνουν», σημείωσε, για να προσθέσει ότι η κατάργηση των σχολικών επιτροπών είναι μία ακόμη ρύθμιση που δυσκολεύει την κατάσταση.
Σύμφωνα με την ίδια, μέχρι και σήμερα στο Νομό Μεσσηνίας οι Δήμοι δεν έχουν προχωρήσει στην καταβολή της πάγιας δόσης για τις σχολικές μονάδες, με μοναδική εξαίρεση να αποτελεί εκείνος της Καλαμάτας.
Κλείνοντας, η κα Λαδά ανέφερε ότι διεκδικήσεις του συλλόγου είναι η αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων, οι θεσμοί ελέγχου στις δημοτικές επιτροπές Παιδείας, η κάλυψη πάγιων αναγκών των σχολείων, καθώς και οι στελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες πολλαπλών ειδικοτήτων για τα σχολεία του νομού.
Παίρνοντας το λόγο, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, Χαρά Κιουρή, επισήμανε ότι η κατάσταση στο σχολικό περιβάλλον οδεύει «από το κακό στο χειρότερο» λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Η κα Κιουρή ανέφερε ότι τα προβλήματα στα σχολεία έχουν συσσωρευτεί, αφού δεν υπάρχει φροντίδα για την άμεση επίλυσή τους. «Η ατελείωτη γραφειοκρατία για επίλυση ζητημάτων καθημερινότητας, εκτός των λοιπών προβλημάτων, επιδεινώνει τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών, αλλά και τις συνθήκες μάθησης των μαθητών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Θέλοντας να εκφράσει την ανησυχία από πλευράς Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας για το μέγεθος των παραπάνω προβλημάτων, ο Γρηγόρης Οικονομόπουλος σχολίασε: «Παζαρεύουμε τα ψίχουλα: τα σχολεία υποχρηματοδοτούνται και το νέο θεσμικό πλαίσιο κάνει ορατή τη γύμνια και φτώχεια του ελληνικού σχολείου». Περαιτέρω, στάθηκε στο ζήτημα της σχολικής στέγης, καθώς μια σειρά από προγραμματισμένες κατασκευές νέων σχολικών κτηρίων είναι σε εκκρεμότητα, αφού εδώ και χρόνια φαίνεται να έχουν μείνει στις μελέτες. Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Καλαμάτας υπογράμμισε την αναγκαιότητα εξεύρεσης περισσότερου προσωπικού καθαριότητας για καθεμία σχολική μονάδα.
Στο ίδιο πλαίσιο, το μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, Αγγελική Κατσιώλη, σημείωσε ότι η πάγια δόση των Δήμων και το τι καλύπτεται, τελικά, μέσω αυτής παραμένουν αδιευκρίνιστα, με αποτέλεσμα ο εκάστοτε Δήμος να πράττει «κατά το δοκούν».
Σύμφωνα με την ίδια, η έλλειψη αυτής της γνώσης και η αδυναμία των Δήμων να καλύψουν τις σχολικές ανάγκες ρίχνουν το βάρος στους εκπαιδευτικούς, που προσπαθούν να βρουν οικονομικούς πόρους μέσω των συλλόγων γονέων, χορηγών ή πληρώνοντας τα αναγκαία ποσά οι ίδιοι.
Ενδεικτικά, η κα Κατσιώλη σημείωσε ότι μόνον ο Δήμος Καλαμάτας καταβάλλει τα πάγια ποσά που του αναλογούν στους διευθυντές των σχολείων. Κατά τα λοιπά, ο Δήμος Μεσσήνης έκανε σύμβαση με τοπικό βιβλιοπωλείο για την παροχή γραφικής ύλης στα σχολεία, χωρίς να ενημερώσει επίσημα το σύνολο των σχολείων Μεσσήνης. Από την άλλη, η κα Κατσιώλη ανέφερε ότι ο Δήμος Δυτικής Μάνης επίσης δεν έχει καταβάλει την πάγια δόση στα σχολεία, αποδίδοντας την ευθύνη στην τράπεζα που μεσολαβεί στη διαδικασία. Σύμφωνα με την ίδια, προμηθεύονται από το Δημαρχείο τα καθαριστικά είδη για τα σχολεία με ευθύνη των διευθυντών.
Σε ό,τι αφορά τους Δήμους Τριφυλίας, Οιχαλίας και Πύλου-Νέστορος, δεν έχουν χορηγήσει επίσης τις πάγιες δόσεις.
Κλείνοντας υπογράμμισε την έλλειψη συντήρησης των καυστήρων στα παραπάνω σχολεία, παρότι διανύουμε το μήνα Νοέμβριο, καθώς και την αντίστοιχη έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης. «Οι εκπαιδευτικοί μπαλώνουμε μονίμως τρύπες, ενώ το κράτος αποσύρεται ουσιαστικά και συστηματικά από την ευθύνη που έχει απέναντι στα σχολεία», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Με τη σειρά του, ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Περικλής Κορομηλάς, εστίασε στο γεγονός ότι τα ίδια και ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα ειδικά σχολεία του νομού, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει επαρκής μέριμνα για την ομαλή καθημερινότητα των ΑμεΑ.
Ο Γιάννης Κωτσάκης, εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στάθηκε στο γεγονός ότι εδώ και δεκατέσσερα χρόνια τα οικονομικά των σχολείων έχουν πέσει στο ήμισυ, και σε αυτό οφείλεται ότι πολλά στερούνται καθαριστικών και ειδών γραφικής ύλης.
Τέλος, ο Χρήστος Μπένος υπογράμμισε ότι τα παραπάνω αιτήματα είναι κοινά τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους γονείς, ενώ ζήτησε τη στήριξη της κοινωνίας ως προς τα σχολικά προβλήματα που παρατηρούνται.
Χρ.Μ. tharrosnews.gr