Mια σημαντική έρευνα σε συνεργασία με την ομάδα του «Women On Top» πραγματοποίησε το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντοπούλου, με στόχο να γνωρίσει και να κατανοήσει σε βάθος τις σύγχρονες ανάγκες (επαγγελματικές, επιμορφωτικές και άλλες) των γυναικών που ζουν στους Δήμους της Καλαμάτας, της Δυτικής Μάνης και της Μεσσήνης.
Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Elite City Resort έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν με γυναίκες από τις περιοχές αυτές. Η εκδήλωση χαιρετίστηκε από τον Διονύση Παπαδάτο (Επικεφαλής Συντονισμού Δράσεων του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου), ενώ τιμήθηκε με την παρουσία γυναικών και εκπροσώπων φορέων της ευρύτερης κοινότητας. Η Πηνελόπη Θεοδωρακάκου (συνιδρύτρια του Women On Top και υπεύθυνη της έρευνας στην περιοχή της Καλαμάτας) δήλωσε: «Είναι σημαντικό το αναλυτικό πλαίσιο των προτάσεων να σχεδιαστεί με άτομα, ομάδες και φορείς που ενδιαφέρονται για τις ανάγκες των γυναικών και δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ο δικός μας οργανισμός είναι εδώ για να υποστηρίξει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων».
ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ
Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, στα οποία συνολικά συμμετείχαν 42 γυναίκες, οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να μοιραστούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή και τον τρόπο που βλέπουν το μέλλον τους, και στη συνέχεια να εντοπίσουν πιθανές λύσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την ανάπτυξη της κοινότητάς τους. Το 3ο μέρος της έρευνας ανέδειξε ως κυριότερες κατηγορίες προκλήσεων για τις γυναίκες της Μεσσηνίας: Την επαγγελματική ζωή των γυναικών, τη ζωή σε μικρές κοινότητες και την αναπαραγωγή έμφυλων στερεοτύπων και ρόλων. Οι ίδιες οι συμμετέχουσες έφεραν στη συζήτηση πολλές προτάσεις που ανταποκρίνονται στις δικές τους ανάγκες, με πρωτοβουλίες και δράσεις οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη μεσο-μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν. «Η ατομική επιμόρφωση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην ενδυνάμωση των γυναικών, μέσω αξιόπιστων σεμιναρίων που θα τις βοηθήσουν να αναπτύξουν ψυχοκοινωνικές, επαγγελματικές και τεχνικές δεξιότητες. Επιπλέον, η υλοποίηση προγραμμάτων mentoring και χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, αλλά και η προώθηση γυναικείων προτύπων αναδείχθηκαν ως ουσιαστικές λύσεις από τις συμμετέχουσες. Τέλος, εξίσου σημαντική παρουσιάστηκε και η ενεργή συμμετοχή των θεσμών, με παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε παιδιά και επιμόρφωσης σε υπαλλήλους δημόσιων δομών εξυπηρέτησης πολιτών, με μείωση της γραφειοκρατίας στο επιχειρείν, καθώς επίσης και ρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή» τονίζεται.