Κόσμος

Economist: Οι επιχειρήσεις που θα ευδοκιμήσουν μετά την εκλογή Τραμπ – Δεν είναι μόνο η Tesla

Ένα μέρος της πολιτικής ιδιοφυΐας του Ντόναλντ Τραμπ είναι το γεγονός ότι λέει στον καθένα (ή τουλάχιστον στους υποστηρικτές του) αυτά που θέλει να ακούσει.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πει τόσα πολλά αντιφατικά πράγματα καθόλη τη διάρκεια του δημόσιου βίου του και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, που είναι εύκολο να προσκολληθεί κανείς στα κομμάτια που του αρέσουν και είτε να αγνοήσει αυτά που δεν του αρέσουν, είτε να τα απορρίψει ως καυχησιολογία. Και -σύμφωνα με τον Economist– οι επενδυτές, όπως φαίνεται, δεν διαφέρουν.

Η νίκη του πρώην προέδρου στις 5 Νοεμβρίου πυροδότησε μία παγκόσμια κούρσα κεφαλαιοκρατών, καθώς μέτοχοι άρχισαν να γεμίζουν το «κενό» που άφησε ο Τραμπ με ένα ελπιδοφόρο όραμα του μέλλοντος. Στα «όνειρα» που κάνουν, χαμηλότεροι φόροι και λιγότερος παρεμβατισμός δίνουν ώθηση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, και μαζί αυτή όλης της υφηλίου. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι μετοχές είχαν ανέβει κατά 2,4% παγκοσμίως, σε σχέση με την ημέρα των εκλογών.

Αν ρίξει κανείς μία πιο προσεκτική ματιά στις τιμές των μετοχών, σύμφωνα με τον Economist, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται κατά κάποιο τρόπο σπουδαίος τόσο για τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs) της Tesla όσο και για τα βενζινοκίνητα του Ντιτρόιτ -για τη Wall Street και για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων- για τους Αμερικανούς κατασκευαστές, τους οποίους ορκίζεται να προστατεύσει, και για τις μεξικανικές εταιρείες -από τις οποίες υποτίθεται ότι χρειάζονται προστασία- για τις πετρελαϊκές μετοχές, αν και η προτροπή του για «drill, baby, drill» θα μπορούσε να συμπιέσει τα κέρδη από την κάμψη των τιμών του αργού. Ακόμη και οι μετοχές των κινεζικών επιχειρήσεων κέρδισαν 2% μέχρι το τέλος της 7ης Νοεμβρίου.

Στην Αμερική φαίνεται ότι ο ενθουσιασμός των επενδυτών μπορεί να οφείλεται περισσότερο στην αποφασιστικότητα της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία εξάλειψε τις ανησυχίες για μετεκλογικές αναταραχές, παρά στον ίδιο τον νικητή.

Όλα αυτά καθιστούν την πρόβλεψη για το ποιες επιχειρήσεις θα ευδοκιμήσουν και ποιες όχι τα επόμενα τέσσερα χρόνια κάπως βιαστική, ειδικά μέχρι να γίνει σαφές ποιος θα ασκεί πολιτική υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, ο συντάκτης του σχετικού άρθρου στον Economist, τολμά να κάνει τρεις υποθέσεις. Πρώτον, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα τα πάνε καλύτερα από τις μη αμερικανικές. Δεύτερον, στην Αμερική οι μικρότερες εισηγμένες εταιρείες θα πρέπει να απολαύσουν μεγαλύτερη ώθηση από τις μεγάλες. Τρίτον, ο κ. Τραμπ και οι κολλητοί του μπορεί να μην βγουν κερδισμένοι.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο η εταιρική Αμερική στο σύνολό της θα έπρεπε να είναι καλύτερη από τους ομολόγους της είναι ότι το κάνει εδώ και χρόνια, είτε πρόκειται για τον Τραμπ είτε όχι, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερες, αναπτύσσονται ταχύτερα και έχουν μεγαλύτερα κέρδη από τους ανταγωνιστές τους σε άλλες χώρες. Πάνω σε αυτό το αρχικό πλεονέκτημα θα επωφεληθούν, προφανώς, από τυχόν περικοπές στους εταιρικούς φόρους, οι οποίοι εισρέουν αυτόματα στα οικονομικά αποτελέσματά τους, και από την απορρύθμιση, η οποία μειώνει άλλα κόστη.

Τα εμπόδια στις προεκλογικές υποσχέσεις Τραμπ

Παρόλο που νομικά και νομοθετικά εμπόδια μπορεί να εμποδίσουν την προεκλογική υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 10-20% σε όλα τα ξένα αγαθά και 60% για τα κινεζικά, κάποια αύξηση των δασμών είναι πιθανή. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα πληρώνουν περισσότερα για τις εισαγωγές και θα αντιμετωπίζουν αντίποινα όταν πωλούν στο εξωτερικό. Για καλή τους τύχη, είναι κατά μέσο όρο λιγότερο εκτεθειμένες στο παγκόσμιο εμπόριο από τις πολυεθνικές εταιρείες στις οικονομίες της Κίνας, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας που είναι προσανατολισμένες στις εξαγωγές.

Εάν τα χειρότερα έρθουν, η Αμερική μπορεί πάντα να στηριχθεί στην τεράστια εγχώρια αγορά της. Οι δασμοί δεν θα είναι «όμορφοι», για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση του Ντόναλντ Τραμπ, για τους αγοραστές, αλλά βραχυπρόθεσμα δεν χρειάζεται να είναι άσχημοι για τα κέρδη.

Ο δείκτης S&P 500 των μεγαλύτερων αμερικανικών εισηγμένων εταιρειών έχει αυξηθεί κατά 3,7% μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ παρόμοιοι δείκτες σε άλλα μέρη έχουν αυξηθεί λιγότερο (Κίνα, Ιαπωνία, Μεξικό), μειωθεί (Ευρώπη, Χονγκ Κονγκ) ή μείνει στάσιμοι (Ινδία).

Εντυπωσιακό – μέχρι να δείτε το άλμα 6,1% του Russell 2000, ο οποίος παρακολουθεί τις μικρότερες δημόσιες εταιρείες στην Αμερική. Πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη αλλαγή για τις όχι και τόσο μεγάλες επιχειρήσεις, οι αποδόσεις των οποίων υστερούν σε σχέση με εκείνες των εταιρικών σούπερ σταρ εδώ και περίπου 10 χρόνια, το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων δεκαετιών, παρατηρεί ο Steven DeSanctis της Jefferies, μιας επενδυτικής τράπεζας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι «Δαβίδ» των επιχειρήσεων θα ωφεληθούν

Τώρα τα πράγματα μπορεί να φαίνονται καλύτερα για τους «Δαβίδ» των επιχειρήσεων. Είναι λιγότερο ικανοί από τους «Γολιάθ» να ξεπεράσουν την γραφειοκρατία, οπότε λιγότερη γραφειοκρατία θα τους ωφελήσει περισσότερο.

Υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ως επικεφαλής των deals, οι καταπιστευματοδόχοι μπορεί να περάσουν περισσότερες εξαγορές, οι οποίες δημιουργούν αξία για τους μετόχους του μικρότερου στόχου (αν και όχι απαραίτητα για τους μετόχους του αγοραστή).

Και σε περίπτωση δασμολογικής τιμωρίας, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι μικρότερες επιχειρήσεις τείνουν να είναι λιγότερο εκτεθειμένες στο διεθνές εμπόριο από ό,τι οι πολυεθνικές. Οι δύο μεγαλύτεροι μετεκλογικοί νικητές μεταξύ των 1.500 εταιρειών με τη μεγαλύτερη αξία στην Αμερική ήταν εγχώριας εστίασης μικροεπιχειρήσεις.

Πόσο κερδισμένοι θα βγουν ο Τραμπ και οι φίλοι του

Το πόσο ακριβώς θα κερδίσουν ο Τραμπ και οι φίλοι του είναι αβέβαιο. Ο Έλον Μασκ πρόσθεσε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του χάρη στην εκτίναξη της τιμής των μετοχών της Tesla, αυξημένη κατά 28% από τις 5 Νοεμβρίου – μια καθαρή απόδοση για τα 100 εκατομμύρια δολάρια περίπου που ξόδεψε για να βοηθήσει στην εκλογή του Τραμπ.

Μια πρώιμη δοκιμή του bromance πλησιάζει, σύμφωνα με τον Ecnomist. Η εκστρατεία του Τραμπ υποσχέθηκε να καταργήσει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς επιτρέπουν στην Tesla να πωλεί πιστώσεις σε αυτοκινητοβιομηχανίες που δεν κατασκευάζουν αρκετά ηλεκτρικά οχήματα για να πληρούν τα ρυθμιστικά πρότυπα.

Σύμφωνα με την Jefferies, οι πωλήσεις πιστώσεων αντιπροσώπευαν το 35% των ελεύθερων ταμειακών ροών που δημιούργησε η Tesla μεταξύ 2019 και 2023 (πριν από τα λειτουργικά και κεφαλαιουχικά έξοδα). Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια θα είναι ένας χρήσιμος οδηγός για την επιρροή του Έλον Μασκ στην πολιτική -και για την απόδοση της εμπορικής του αυτοκρατορίας.

Τα πράγματα φαίνονται πιο θολά για την εισηγμένη μητρική εταιρεία του κλώνου X του Τραμπ, την Truth Social. Μετά από άγριες διακυμάνσεις οι μετοχές της έκλεισαν την εβδομάδα 6% φθηνότερα από ό,τι το πρωί μετά τις εκλογές.

Την ημέρα της ψηφοφορίας ανακοίνωσε καθαρή ζημία 19 εκατ. δολαρίων σε πωλήσεις 1 εκατ. δολαρίων.

reader.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button