Το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου) αναφέρει ότι «οι περισσότεροι πονοκέφαλοι υποχωρούν από μόνοι τους και δεν αποτελούν ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό».
Ωστόσο, η δρ Νάνσι Φόλντβαρι – Σέφερ, γιατρός ύπνου και Διευθύντρια του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου, ανέφερε στην Cleveland Clinic: «Αν αντιμετωπίζουμε χρόνιους πονοκεφάλους ή πονοκεφάλους που φαίνεται να εμφανίζονται αμέσως μόλις ξυπνήσουμε, μπορεί να έχουν να κάνουν με διαταραχή ύπνου».
Αλήθεια, τι μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο όταν ξυπνάμε το πρωί;
Σύμφωνα με το Medical News Today που παρέχει πληροφόρηση σχετικά με ζητήματα υγείας, μια κοινή αιτία είναι η υπνική άπνοια.
Αυτή η κατάσταση σημαίνει ότι ο πάσχων σταματά να αναπνέει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μπορεί επίσης να μας κάνει να αισθανόμαστε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προκαλεί έντονο ροχαλητό. Πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα καθώς μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο αν δεν ερευνηθεί περαιτέρω.
«Πιστεύουμε ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με άπνοια ύπνου έχουν πονοκεφάλους», λέει η δρ Φόλντβαρι – Σέφερ. «Το κλασικό σενάριο είναι ότι ένα άτομο ξυπνά με πονοκέφαλο κάθε μέρα, ο οποίος υποχωρεί μέσα σε τέσσερις ώρες».
Ο βρουξισμός, ο οποίος περιλαμβάνει το τρίξιμο της γνάθου σας καθώς κοιμάστε, μπορεί επίσης να προκαλέσει «βαρετό πονοκέφαλο» όταν ξυπνάμε καθώς και ανεξήγητο πόνο στο αυτί.
ΚΙ επειδή η φύση είναι σκληρή, η αϋπνία μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους έντασης, λέει η ίδια. Αυτό «μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους πονοκεφάλους» (κοινώς ένας φαύλος κύκλος).
Η κατάθλιψη και το άγχος, το hangover, ο υπερβολικός ύπνος, η αφυδάτωση, οι ημικρανίες και οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι είναι άλλες πιθανές αιτίες.
Πότε θα πρέπει να δούμε ένα γιατρό σε σχέση με τους πρωινούς πονοκεφάλους;
Εάν παρατηρήσουμε πονοκεφάλους μαζί με άλλα συμπτώματα όπως πόνο στο σαγόνι, δυσκολία στον ύπνο, δυνατό ροχαλητό ή εξάντληση, ας επισκεφθούμε το γιατρό μας.
Το NHS αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει να επισκεφθούμε τον παθολόγο μας αν:
- ο πονοκέφαλος επανέρχεται
- τα αναλγητικά δεν δρουν κι ο πονοκέφαλος χειροτερεύει
- έχουμε έναν άσχημο σφύζοντα πόνο στο μπροστινό μέρος ή στο πλάι του κεφαλιού μας – μπορεί να είναι ημικρανία ή, πιο σπάνια, αθροιστικός πονοκέφαλος
- αισθανόμαστε άρρωστοι, κάνουμε εμετό και βρίσκουμε το φως ή τον θόρυβο επώδυνο
- έχουμε τακτικά πονοκέφαλο πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου μας
Είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε ημερολόγιο σχετικά με τους πονοκεφάλους μας.