Πελοπόννησος

Δεν έχει τη φήμη της Βυτίνας ή της Στεμνίτσας: Το χωριό της Πελοποννήσου με το σπίτι του Κολοκοτρώνη

Στην καρδιά του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων και μέσα ένα καταπράσινο σκηνικό, βρίσκεται η «αετοφωλιά» των Κολοκοτρωναίων, το έρημο σήμερα Λιμποβίσι. Από αυτό το χωριό καταγόταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, καθώς η οικογένειά του ζούσε εκεί για 12 γενιές

Στην ορεινή Αρκαδία, πάνω από τις χαράδρες του Μαινάλου και σε υψόμετρο 1.200 μ. βρίσκεται το Λιμποβίσι, ένα μικρό και ακατοίκητο από το 1880 χωριό που ταξιδεύει τους επισκέπτες στην ιστορία. Το Λιμποβίσι μαζί με τα γειτονικά χωριά Αρκουδόρεμα, Πιάνα, Χρυσοβίτσι, Αλωνίσταινα κ.ά., είναι στενότατα συνδεδεμένα με την Επανάσταση του 1821 και με την προετοιμασία της.

Αν και έρημο σήμερα, το Λιμποβίσι (30 χλμ. την Τρίπολη) προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Ο λόγος; Από αυτό το χωριό καταγόταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, καθώς η οικογένειά του ζούσε εκεί για δώδεκα γενιές. Εδώ θα έρθετε για να δείτε το αναστηλωμένο σπίτι – μουσείο των Κολοκοτρωναίων, αλλά και για να κάνετε μια βόλτα στο πέτρινο χωριό με το όμορφο τοπίο μέσα στη γαλήνη της φύσης.

Λιμποβίσι Αρκαδίας: Το χωριό των Κολοκοτροναίων

travelgo.gr
Το σπίτι – μουσείο των Κολοκοτρωναίων στο Λιμποβίσι (πηγή: Shutterstock)

Δώδεκα γενιές Κολοκοτροναίων μεγάλωσαν σε αυτό το χωριό από τη στιγμή που ο γεννήτορας Τριανταφυλλάκος Τσεργίνης, κυνηγημένος από τους Τούρκους, εγκαταστάθηκε γύρω στα 1536 σε τούτα τα μέρη. Η ύπαρξη του οικισμού μαρτυρείται ήδη από την Ενετοκρατία και μάλιστα με αρκετούς κατοίκους, κοντά στους 500. Απρόσιτο και απομονωμένο όπως ήταν όμως, το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του μετά την Επανάσταση του 1821, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη Κατσίμπαλη.

travelgo.gr
Προτομή του Θ. Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι (πηγή: Shutterstock)

Το σπίτι των Κολοκοτρωναίων στο Λιμποβίσι βρισκόταν σε κεντρικό σημείο του χωριού κοντά στην εκκλησία του Αη-Γιάννη. Σύμφωνα με ιστορικές πληροφορίες, το σπίτι καταστράφηκε το 1770-71, αλλά το ξανάχτισε ο πατέρας του Θεόδωρου Κωσταντής Κολοκοτρώνης. Σε αυτό διέμενε κατά καιρούς ο Γέρος του Μοριά τόσο πριν όσο και μετά την Επανάσταση για το καλό κλίμα του χωριού, όπως αναφέρεται, αλλά και για λόγους συναισθηματικούς.

Σήμερα, ο επισκέπτης μπορεί να δει στο Λιμποβίσι το αναστηλωμένο σπίτι, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο της οικογένειας των Κολοκοτρωναίων και της Ελληνικής Επανάστασης, γεμάτο με κειμήλια. Η ανακατασκευή του είναι έργο δωρεάς του Παναγιώτη Αγγελόπουλου.

travelgo.gr
Το αναστηλωμένο κτήριο λειτουργεί ως μουσείο της οικογένειας και της Ελληνικής Επανάστασης (πηγή: Shutterstock)

Στο χωριό έχει επίσης αποκατασταθεί η εκκλησία του Αη-Γιάννη του Προδρόμου με την ιστορική καμπάνα από το 1831. Διασώζεται η πετρόχτιστη πλατεία του χωριού όπου υπάρχουν πηγές, ενώ έχει διανοιχθεί μια ορεινή περιπατητική διαδρομή στα λημέρια των Κολοκοτρωναίων. Τα Σαββατοκύριακα λειτουργεί στο Λιμποβίσι παραδοσιακό καφενείο που φέρει το όνομα του χωριού. Απολαύστε εκεί τον καφέ ή το τσίπουρο σας πριν πάρετε το δρόμο για τα γειτονικά χωριά, όπως το επίσης εγκαταλελειμμένο Αρκουδόρεμα, όπου είχαν τα λημέρια τους οι Κολοκοτρωναίοι, αλλά και το Χρυσοβίτσι όπου είχε το ιδιαίτερο γραφείο του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock
travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock
travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock
travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock
travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock
travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock travelgo.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button